مقدمه
جیوه یک فلز سنگین می باشد که در دما و فشار اتاق بصورت مایع است.چگالی آن خیلی بالاست. (یک لیتر جیوه ۵٫۱۳ کیلوگرم وزن دارد)، بسرعت بخار می شود و می تواند سالها در اتمسفر باقی بماند. اگر در جایی به متیل جیوه (یک ترکیب مشتق شده آلی بسیار سمی) تبدیل شود می تواند در رسوبات تجمع یابد.جیوه ترکیبی بسیار سمی است و بنابراین هیچ حد مجازی که موجب ایچاد اثرات نامطلوبی نشود ندارد. زمانیکه جیوه تنفس شود می تواند موجب مسمومیت کشنده شود. همچنین در زمانیکه از طریق پوست جذب می شود مضر است اثرات آن بر روی سیستم اعصاب مرکزی، کلیه ها و کبد و همچنین توانایی در احساس، دیدن، لمس و حرکت کردن می باشد و در دوران بارداری اثرات خطرناکی دارد.
منابع جیوه در بیمارستان
پروسیجر ریزش های جیوه در بیمارستان
جیوه در بیمارستانها بایستی حمل و دفع شود ولی نه بعنوان زباله عفونی یا معمولی، بلکه بعنوان پسماند خطرناک همراه با سایر پسماندهای خطرناک دارای مجوز مدیریت می شود.
زمانی که پاشش و ریزش جیوه اتفاق می افتد کارگران ( نیروهای خدماتی) بیمارستان بایستی کیت جمع آوری جیوه را آماده نمایند که شامل :
لوازم حاوی جیوه نبایستی در محل های مفروش شده (دارای فرش) بکار برده شوند. زمانیکه پاشش جیوه رخ می دهد، اقدامات ذیل جهت برداشتن آن عبارتند از:
نحوه ذخیره و دفع پسماند های جیوه
جیوه ماده ای بسیار سمی و خطرناک می باشد. پاشش ها می توانند طبق فرایند فهرست شده در بالا پاکسازی شوند. ظروف بایستی برای هر ایستگاه پرستاری و در محلی که به راحتی قابل دسترس می باشد برای پاشش های بعدی ذخیره شود. جیوه با این روش بطور واضح و مشخص می تواند ذخیره شود. اما بیمارستان بایستی یک شرکت دفع پسماندهای خطرناک یا بازیافت کننده جیوه که دارای جواز یا مصوبه دولتی می باشد و می تواند جیوه را حمل کند را بیابد. جیوۀ جمع آوری شده به این روش می تواند تمیز باشد و در تجهیزات جدید مجدداً استفاده شود.
جایگزین ها ی ابزار و لوازم دارای جیوه
لوازم دیجیتالی بعنوان جانشین لوازم دارای جیوه قابل دسترس می باشند.
چرا روش جایگزینی بهتر است؟
این روش بی ضرر است، همچنین جایگزینی غیررسمی هیچ خطر بهداشتی و زیست محیطی را ایجاد نمی کند و طول عمر بیشتری دارد. بعبارت دیگر محدوده ی عمر لوازم جیوه ای بدلیل شکنندگی آنها کوتاه است. حتی اگرچه هزینه ی سرمایه گذاری اولیه جایگزینی مستلزم تکنولوژی بالا است ولی دارائی مرتبط با آنها مادام العمر می باشد .
لیست مواد جایگزین جیوه در آزمایشگاه
منبع :وب سایت علمی و آموزشی بهداشت محیط
مطالب به روز به سمت چپ سایت بخش آخرین مطالب مراجعه کنید)