سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط
سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط

عوارض کلر آب استخر

عوارض کلر آب استخر





مضرات کلر استخر برای بدن




از عوارض کلر آب استخر تحریک و سوزش چشم ، ایجاد لکه بر پوست و خشک شدن پوست وایجاد قارچ های موضعی بر روی پوست و مو نام برد. ممکن است سوزش چشم در اثر شنای طولانی در آب با pH= 7 همراه با کلر ترکیبی باقیمانده کلر آمین ها یا تری کلرید نیتروژن اتفاق افتد. pH = 5.6 – 3.8 می تواند برای یک دوره زمانی کوتاه تحمل گردد که این بخاطر ظرفیت بالای بافری اشک چشم می باشد. احتمالا pH با ً7.5تا 7.6 برای به حداقل رساندن تحریک و سوزش چشم به همراه کلر آزادباقیمانده 0.6 میلی گرم در لیتر برای گندزدایی مطلوب کافی می باشد. در صورتیکه pH بالاتر از 7.6 نیازمند کلرآزاد باقیمانده برابر 1 میلی گرم در لیتر با قدرت گندزدایی مشابه می باشد. PH آب استخر باید کمتر از 8نگه داشته شود، چون مقدار کلر فعال موجود با افزایش PHبشدت کاهش می یابد.

 

 

عوارض کلر آب استخر تحریک و سوزش چشم ، ایجاد لکه بر پوست و خشک شدن پوست وایجاد قارچ های موضعی بر روی پوست و مو 

 

اهمیت آب فهم عوارض کلر آب استخر بر سلامت جامعه و کاربردهای مختلف آن از جمله (آشامیدنی، صنعتی، شنا) سبب گردیده که استخرهای شنا بصورت یک مرکز تفریحی مورد استفاده آحاد جامعه قرار می گیرد و با توجه به موقعیت جغرافیایی کشور و قرار گرفتن ایران در منطقه گرم و نیمه خشک، استخرهای شنا  روز به روز محبوبیت بیشتری بین مردم کسب میکنند. عده زیادی از مردم روزانه از استخرهای شنا استفاده میکنند. بنابراین آب استخرها بایستی از لحاظ عوامل فیزیکی، شیمیایی از جمله میزان کلر باقیمانده ، میزان pH و انجام آزمایشات میکروبیولوژیکی توسط آزمایشگاه های آب معتبر مورد کنترل دقیق قرار گیرند تا خطری از هر نظر متوجه استفاده کنندگان نشود. در غیر این صورت ممکن است نتایج نامطلوبی برای جامعه بوجود آید.

از آنجایی که کلر از یک سو دارای خطراتی برای چشم ها و دستگاه تنفسی می باشد و عوارض کلر آب استخر از سوی دیگر با اجزا سازه ای استخر و دیگر تجهیزات آن ترکیب شده به آن صدمه و آسیب می رساند. همچنین دارای بو و مزه نامطبوعی است، باید با کمال دقت مورد استفاده قرارگیرد. با توجه به اثرات سویی که گاز کلر بر سیستم تنفسی شناگران بویژه شناگران خردسال دارد. در استخرهای سرپوشیده باید از تجهیزات مناسب تهویه به منظور تخلیه هوای داخل سالن که حاوی مقادیر زیادی گاز کلر متصاعد شده از آب استخر می باشد، استفاده شود. علاوه بر گاز کلر ،مشتقات کلر( هیپوکلریت سدیم و هیپوکلریت کلسیم) نیز در گندزدایی آب مورد استفاده قرار می گیرند.

عوارض کلر آب استخر

1.     شنای طولانی در آب کلرینه و در pH=7.4 باعث سوزش چشم، ولی pH=6.5-8.3 به علت بافری بودن اشک چشم،آب کلرینه برای یک مدت طولانی قابل تحمل و در pH= 6.7-5.7 اگر میزان کلر باقیمانده آزاد /6میلی گرم در لیتر باشد سوزش چشم به همراه نخواهد داشت.

2.     مقدار کلر باقیمانده برای آب استخرها در شرایط عادی و غیر اپیدمی در منابع جهانی و استاندارد ملی حداقل 1 میلی گرم در لیتر و حداکثر 3میلی گرم در لیتر پیشنهاد شده است و چنانچه مقدار کلر باقیمانده فعال در آب استخر در حد فاصل 2-3 میلی گرم در لیتر باشد محیط زندگی غالب موجودات ریزه ذره بینی از بین خواهد رفت. و در آب استخر حفظ pH زیر 8 ضروری است زیرا مقدار کلر فعال موجود، با افزایشpH به مقدار زیادی کاهش پیدا می کند بطوریکه در pH= 8.5 حدود 8 درصد کلر بصورت HOCLمی باشد.

3.     مشکلات ناشی از پایین بودن pHدر استخرها، خوردگی، کاهش کلر، ایجاد لکه وتحریک پوست و چشم می باشد.

4.     وجود قارچ های غیر درماتوفیت شامل: آسپرژیلوس، فرمیگاتوس، آسپیرژیلوس نیجر، پنی سلیوم، مرکورکلادوسپوریوم و قارچ های درماتوفیت شامل ایپدر موفایتون فلوکوزوم، تریکافاریتون، ورکوزوم، تریکوفاریتون منتاگروفایتس را از آب استخرها جدا کرده اند.

5.     کلروفرم موجود در استخرهای شنای سرپوشیده ناشی از کلرزنی آب توسط هیپوکلریت سدیم، به عنوان یک ماده لیپوفیلیک فرار،می تواند از طریق آب وارد هوای آزاد استخر شود.

6.     کلرآمین ها نیز باعث ایجاد بوهای کلره شده و همچنین ایجاد تحریک و سوزش چشم می نماید. وقتی عمل کلرزنی اضافه صورت می گیرد تمهیدات لازم برای تهویه کافی جهت تری کلرید نیتروژن شکل گرفته که بد بو و خاصیت انفجاری دارد. استحمام و شنا نیز می تواند باعث جذب پوستی و تنفسی ترکیبات تری هالومتان ها گردد. لذا روش های جلوگیری از تولید کمتر این ترکیبات و تهویه مناسب هوای محیط استخر در دفع آلوده کننده های بیولوژیکی بویژه این ترکیبات از اهمیت زیادی برخوردار است.

7.     از اسید سیانوریک همراه با کلرزنی یا به شکل ایزوسیانورات کلر برای پایداری کلر باقیمانده استفاده می شود. رقیق سازی یا جایگزینی آب وقتی غلظت سیانورات از 100میلی گرم در لیتر بیشتر گردد لازم است. کلر باقیمانده ترکیبی یک گندزدای با اثر کند می باشد و در باکتری کشی استخرهای شنا تأثیر بسیار کمی دارد. کلرزنی آب حاوی آهن (به شکل محلول) باعث بدرنگ شدن آب و ایجاد لک در دیوارهای استخر می گردد. بنابراین در صورت وجود آهن و منگنز در آب ، باید از آب حذف شوند

 














جهت اطلاع از مطالب به روز سایت به کانالهای ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید.



   

(جهت دسترسی به مطالب به روز به سمت چپ سایت بخش آخرین مطالب مراجعه کنید)