بیش از 200 نوع بیماری میتواند از طریق غذا منتقل شود.هرساله میلیونها نفر از مردم به علت مصرف غذای ناسالم بیمار میشوند و بسیاری از آنها نیز میمیرند. بیماریهای اسهالی به تنهایی تقریبا 8/1 میلیون کودک را در سال میکشند که بسیاری از این بیماریهای اسهالی به آب یا غذای آلوده نسبت داده میشوند. تهیه مناسب غذا میتواند از بسیاری از بیماریهای منتقله از غذا پیشگیری نماید.(منبع WHO)پنج عنصر کلیدی ایمنی غذا1. تمیز نگهداشتن
2. جداسازی مواد غذایی خام و پخته
3. پختن کامل غذا
4. نگهداری غذا در دماهای ایمن
5. استفاده از آب و مواد اولیه سالم در تهیه غذا(منبعWHO)مدرسه مکانی برای بهداشت مواد غذاییامروزه و در آینده آموزش آموزش کودکان در خصوص بهداشت و ایمنی مواد غذایی، عنصری کلیدی جهت پیشگیری از بیماریهای منتلقه از غذا میباشد. افزودن مطالب درسی در خصوص بهداشت مواد غذایی در طول دوره تحصیلات، مهارتهایی به آنها میدهد تا بتوانند خود و خانوادهشان را سالمتر نگه دارند. (منبع WHO)
همه در بهداشت و ایمنی مواد غذایی نقش ایفا میکنند.آلودگی مواد غذایی می تواند در هر مرحلهای از تولید تا مصرف رخ دهد. هر فردی د زنجیره ارائه مواد غذایی (کشاورزان، تولیدکنندگان، فروشندگان، مصرفکنندگان) میبایست اقدامات بکار گیرند تا غذا سالم بماند. ایمنی غذا در خانه جهت جلوگیری از شیوع بیمارهای منتقله از غذا حیاتی است. زنان به علت اینکه در بسیاری از جوامع مسئول تهیه مواد غذایی خانگی هستند؛ گروه هدف آموزشهای بهداشت و ایمنی غذایی میباشند.(منبع WHO)
مخاطرات شیمیایی میتواند باعث آلودگی مواد غذایی شوند.
آکریلآمیدها که میتوانند موجب بروز سرطان شوند، از ترکیبات طبیعی برخی از مواد غذایی در حین پخت در دماهای بالا (از قبیل محصولات سیبزمینی سرخشده، غلات پخته شده، ...) تشکیل میشوند. در هنگام سرخ کردن، کباب کردن یا پختن غذا میبایست از سوختن آن جلوگیری نمود.
(منبع WHO)
پدیدار شدن بیماریهای منتقله از غذا با تولید مواد غذایی گره خورده است.
حدود 75% از بیماریهای عفونی جدید ناشی از باکتریها، ویروسها و سایر عوامل بیماریزا که در طول 10 سال گذشته بر روی انسانها موثر بوده، از حیوانات و محصولات حیوانی شروع شدهاند. بسیاری از این بیماریها با کاربرد حیوانات اهلی و وحشی آلوده در طول تهیه غذا در فروشگاهها و کشتارگاهها مرتبطند.
(منبع WHO)
بهداشت و ایمنی مواد غذایی یک نگرانی جهانی
جهانیسازی تولید و تجارت مواد غذایی، احتمال بروز حوادثی از جمله آلودگی مواد غذایی را افزایش میدهد. واردات محصولات و ترکیبات اولیه مواد غذایی در بسیاری از کشورها معمول میباشد. تقویت سیستمهای ایمنی غذا در کشورهای صادر کننده میتواند امنیت غذایی را هم در خود آن کشورها و هم در کشورهای مقصد افزایش دهد.
(منبع WHO)
شما اولین خط دفاعی برای حفظ بهداشت و ایمنی مواد غذایی هستید. با رعایت 4 مرحله ساده زیر میتوانید به پیشگیری از مسمومیتهای غذایی ناشی از باکتریها و ویروسها کمک کنید:
1. مرتبا دستها، ابزار کار و سطوح را تمیز کنید.
2. غذای پخته را از غذای خام جدا نگهداری کنید.
3. غذا را در دمای مناسب بپزید.
4. مواد غذایی را در یخچال نگهداری کنید.
(منبع Foodsafety.org)