آلودگی هوای منزل
ضروری است بدانیم در شرایط عادی، آلودگی هوای داخل ساختمان، به مراتب بیشتر از خارج از ساختمان است.با توجه به تحقیقات صورت گرفته ، میزان آلودگیهای هوای داخل اتاق بهطور میانگین ۲ تا ۵ برابر هوای بیرون است.وقتی در محیط آلوده، کار یا زندگی میکنیم، سیستم دفاعی بدن هرگز قادر به استراحت کردن نیست و در نتیجه کارائی آن تحلیل میرود. پژوهشهای علمی نشان دادهاند رابطه مستقیمی بین آلودگی هوا و حملههای قلبی وجود دارد.برخی افراد میاندیشند که در شهر یا منطقهای با هوای پاک زندگی میکنند و این امر موجب جدی نگرفتن خطرهای آلودگی هوا میشود. صرفنظر از این که در کدام منطقه یا شهر زندگی میکنیم - آلودگی هوا همواره وجود دارد و کمترین مقدار آن نیز بسیار خطرناک است. به یاد داشته باشیم که آلودگی هوا گاهی در شهرهای خوش آب و هوا نیز بسیار زیاد و خطرناک است.براساس آمارهای رسمی، شهر تهران بیش از ۱۵۰ روز از سال را در وضعیت ناسالم میگذراند.آلودگی هوا در بیشتر شهرهای ایران، مانند بسیاری از کشورهای صنعتی و در حال توسعه، بسیار زیاد و خطرآفرین است. براساس اطلاعات آماری، فقط در تهران سالانه هزاران نفر به بیماریهای تنفسی دچار میشوند که حدد ۷۰۰۰ نفر از آنها بهخاطر آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند.
مواد شیمیایی :
برخی از محصولات مورد استفاده خانگی از قبیل مواد تمیزکننده، حشره کش ها، مواد بهداشتی و آرایشی، رنگ ها و حلال ها، ناراحتی هایی مانند سرگیجه، تهوع، حساسیت چشمی و تحریک راه های تنفسی ایجاد می کنند.
هنگامی که می خواهید کاردستی درست کنید، بهتر است در هوای آزاد این کار را انجام دهید.نوع وسایل لازم برای درست کردن کاردستی و مدت زمان قرارگرفتن در معرض دود، بوی چسب و ...، مشکلاتی مانند سردرد، تهوع ، سوزش چشم، بینی و گلو را در پی دارد.پختن بیش از حد خاک رس می تواند موجب آزاد شدن ماده شیمیایی سمی در هوا می شود.حتی برخی از اقلامی که سمی نیستند نیز دارای حلال هایی هستند که برای تنفس خطرناکند.
خوشبو کننده های هوا:
خوشبو کننده های هوا ممکن است باعث مشکلات تنفسی و سردرد در بعضی افراد شوند. بر اساس نتایج یک مطالعه، نزدیک به یک سوم افراد مبتلا به آسم وقتی در معرض خوشبوکننده های هوا قرار گرفته اند، مشکلات تنفسی آن ها تشدید شده است. موادی مانند فتالات در این محصولات روی رشد کودکان تاثیر منفی می گذارد. در عوض، استفاده از گیاهان طبیعی مثل ریحان، نعناع و … گزینه ی خوبی برای تازه شدن هوا به نظر می رسند.
رنگ آمیزی منزل :
رنگ کردن خانه نیز باعث انتشار گازهای خطرناک در داخل خانه می شود.در حین رنگ کردن و تا چند روز بعد از آن، تمام در و پنجره ها را باز کنید تا رنگ خشک شود.قوطی های رنگ را در جایی نگه ندارید، زیرا حتی ظروف رنگ دربسته هم ممکن است گازها را منشر کنند. خانه محل مناسبی برای ذخیره قوطی های رنگ نیست، زیرا گازهای مضر، حتی از ظروف در بسته نشت می کنند و در فضا پخش می شوند.اگر هم می خواهید قوطی های رنگ را نگه دارید، آنها را در مکانی دور از محل زندگیتان مثل انباری یا زیرزمین نگه دارید.
فرش و موکت :
وقتی برای اولین بار از فرش و موکت در خانه استفاده می شود، بسیاری از ترکیبات آلی فرار در فضا پخش می شود. این ترکیبات در صورتی که از چسب برای نصب آن ها استفاده شود به سردرد و تهوع می توانند منجر شوند. بنابراین قبل از استفاده از فرش ها و موکت ها، بد نیست چند روزی در محیط باز پهن شوند تا از میزان ترکیبات فرار آن ها کاسته شود یا آن که بعد از نصب محل را برای یک زمان کوتاه ترک کرد.
شوینده ها:
مواد شیمیایی موجود در برخی از تمیز کننده های خانگی (مثلا حاوی آمونیاک و کلر) می توانند سمی باشند و درصورت استنشاق یا لمس، باعث حساسیت پوستی و تحریک دستگاه تنفسی شوند. این امر به ویژه برای افراد مستعد ابتلا به مشکلات پوستی یا تنفسی بیشتر صدق می کند. تمیز کردن با آب گرم، جوش شیرین، پارچه های دارای میکروفیبر و تمیز کننده ها با سمیت کم تر مواردی است که برای اجتناب از خطرات مواد رایج توصیه می شود.
خشکشویی ها غالبا از پروکلرواتیلن استفاده می کنند. پروکلرواتیلن نوعی ماده شیمیایی است که موجب سرطان در حیوانات می شود.هنگامی که لباس خود را از خشکشویی به خانه می آورید، ممکن است افراد خانه این ماده شیمیایی خطرناک را استنشاق کنند.
-قبل از پوشیدن لباس های خشکشویی، بهتر است چند روز آنها را در محلی که رفت و آمد نمیکنید بگذارید.استعمال دخانیات :
دود سیگار و قلیان حاوی مواد آلوده کننده ای مانند مونوکسید کربن، فرمالدئید، گازها و ذرات ریز است که برخی از آنها سرطان زا هستند. در خانه ای که یکی از افراد آن دخانیات مصرف میکنند کودکان دچار عفونت گوش، ذات الریه، برونشیت و سرفه می شوند.کودکانی که دارای آسم هستند، غالبا دارای حملات مکرر آسم می شوند.تنفس دود سیگار باعث می شود کودکانی که دارای علائم آسم نیستند، دچار علائم آسم شوند.
اگر لباس، بالش و فرش شما بوی دود بدهد، برای کودکانی که در خانه می باشند و بر روی زمین بازی می کنند، مضر است.مولکول های مواد شیمیایی و سمی دود سیگارو قلیان روی لباس ها و وسائل باقی می مانند و به صورت بالقوه خطرناک هستند.
ظروف نچسب:
پخت و پز با ظروف نچسب ممکن است در دمای بسیار بالا بخارات و دودهای سمی آزاد کنند. از پوشش های نچسب مانند تفلون زمانی که بالاتر از 260 درجه حرارت داده شوند، مواد شیمیایی متصاعد می گردد. ظروف خود را خیلی داغ نکنید و یا پیش از گرما دادن به این ظروف، آنها را در فر قرار دهید و همیشه موقع پخت غذا، از هود یا هواکش آشپزخانه استفاده کنید بنابراین به کار انداختن هود آشپزخانه نباید فراموش شود یا مانند مادربزرگ ها استفاده از ظروف مسی، چدنی، استیل و رویی گزینه های خوبی به نظر می رسند.
وسایل پخت و پز :
وسایل گرم کننده و چراغ خوراک پزی که با گاز کار می کنند، اگر به درستی نصب نشود، مقدار زیادی دی اکسید نیتروژن و مونواکسید کربن تولید می کنند که بسیار مضر هستند که بخصوص در آشپزخانه های اوپن ، این گازها در سطوح پایین می توانند سبب تحریکات تنفسی و چشمی، سردرد و تهوع و در سطوح بالاتر به مرگ شخص منجر شوند. مونوکسیدکربن در غلظت کم می تواند باعث خستگی شود.مونوکسیدکربن در غلظت بالا، باعث تهوع، سردرد، سرگیجه و حتی مرگ می شود.دی اکسیدنیتروژن باعث مشکلات تنفسی به خصوص در کودکان می شود.
اگر شعله اجاق، آبی رنگ است، می توانید از تنظیم بودن مشعل ها مطمئن شوید.همیشه در هنگام کار با اجاق گاز، هود یا تهویه آشپزخانه را روشن کنید تا گازهای خطرناک وارد فضای خانه نگردد.
باید از نصب دقیق و بازرسی وسایل اطمینان حاصل شود و دریچه ای به خارج در نظر گرفته شود.
در صورتی که متوجه نشت گاز شدید، بلافاصله اجاق گاز را خاموش نمایید و پنجره ها و درها را باز و فورا درخواست کمک کنید.
برای جلوگیری از مسمومیتهای مونوکسید کربن، هر سال از تمام لوازم حرارتی و گرمائی سوختی بازدید فنی بهعمل آورید و در نزدیکی محلهای خواب، از هشدار دهندههای مونوکسید کربن استفاده نمائید.
رادون و مواد رادیواکتیو :
در برخی از نواحی ایران که خانه سازی روی صخره های گرانیتی صورت می گیرد، گاز رادن از طریق شکاف ها وارد منزل می شود
شما گاز رادون را نمی توانید ببینید یا استشمام و یا مزه مزه کنید.هنگامی که اورانیوم وارد سنگ، خاک و یا آب می شود، گاز خطرناک رادون تشکیل می شود.از طریق شکاف ها و یا سوراخ های دیوار و یا لوله ها، گاز رادون وارد خانه می شود.
دومین علت ایجاد سرطان ریه، گاز رادون است.
شومینه : :
شومینه باعث انتشار گازهای خطرناکی مثل مونوکسیدکربن در فضای خانه شما می شود.هر ساله فیلتر دودکش و خود دودکش شومینه را بررسی کنید.
کامپیوترها، تلویزیونها و دستگاههای صوتی و تصویری و روشنایی :
حین کار گرمای زیادی تولید میکنند. این گرما میتواند باعث آزاد شدن ترکیبات شیمیایی از سطوح پلاستیکی و مدارهای این وسایل شود. نمونههای قدیمی این وسایل گرمای بیشتری تولید میکند و بهتر است آنها را با نمونههای جدیدتر جایگزین کنید.
فرمالدئید :
فرمالدئید ماده شیمیایی است که از چسب، لوازم منزل، چوب و پرده و لباس و کاغذ و پارچه های مبلمان مورد استفاده در ساختمان آزاد می شود. این گاز باعث سردرد، سرگیجه، اگزما، تهوع و تحریک چشم و بینی و گلو می شود.
کودکانی که در معرض این ماده قرار می گیرند، بیشتر دچار مشکلات تنفسی می شوند.فرمالدئید، گازهای گلخانه ای را هم تولید می کند.بهتر است پرده ها را قبل از نصب، بشویید و مبلمان جدید (تازه خریداری شده) را تا مدتی در هوای آزاد قرار دهید.
حیوانات خانگی :
ذرات مو و پوست حیوانات خانگی مثل گربه و طوطی، عامل مهم حساسیت در بسیاری از موارد است. برای مثال موی گربه روی فرش، لوازم منزل و رختخواب قرار می گیرد و سبب بروز آلرژی طولانی مدت می شود. موثرترین شیوه آن است که حیوانات خانگی در داخل خانه نگهداری نشوند. از طرف دیگر از طریق گردگیری منظم و کامل می توان ذرات ناشی از حیوانات را کاهش داد. این گونه حیوانات را از اتاق خواب باید دور نگه داشت.
آلودگی قارچی :
آلودگی های قارچی بیشتر در آب و هوای مرطوب وجود دارد (مثل شمال کشور) و یا در محیط هایی که رطوبت بالاتری دارند (مثل حمام(
این قارچ ها در اشیایی مانند فرش، دیوار و ... تولیدمثل کرده و حساسیت هایی را برای افراد ایجاد می کنند.
بهترین روش برای از بین بردن آلودگی های قارچی، خشک نگه داشتن وسایل و محیط منزل می باشد و اگر وسیله ای خیس باقی بماند، آن را بلافاصله خشک کرده و سپس استفاده کنیم.
همچنین قسمت هایی از منزل مانند حمام، زیرزمین، دستشویی و آشپزخانه را با باز کردن درب و پنجره و روشن گذاشتن هواکش، خشک نگه داریم.
گرد و غبار :
یکی از رایج ترین آلاینده هوای داخل منزل، گرد و غبار می باشد. این گرد و غبار هم از محیط خارج وارد منزل می شود و هم می تواند منشا داخلی داشته باشد.
راه مبارزه با این آلاینده ها نیز تمیز کردن گردوخاک منزل و وسایل آن می باشد، ولی هرگز از پرهای گردگیری و جارودستی برای تمیز کردن خانه استفاده نکنید، زیرا با پخش کردن گردوخاک در هوا باعث بروز ناراحتی های تنفسی مانند آلرژی می شود.
و ...
روشن نگه داشتن وسیله نقلیه در پارکینگ (درجا کارکردن)
توالت داخل منزل مسکونی و نداشتن تهویه مناسب
پخش انواع ویروس و باکتری از طریق تنفس افراد بیمار ، سرفه و...
گذاشتن جا کفشی داخل منزل
(جهت دسترسی به مطالب به روز به سمت چپ سایت بخش آخرین مطالب مراجعه کنید)