سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط
سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط

بهداشت مدرسه


اهمیت بهداشت در مدرسه و اصول بهداشتی

بهداشت در مدرسه از جمله مسایلی است که در محیط های عمومی از اهمیت خاصی برخوردار است. رعایت اصول بهداشتی در مدارس بستگی به موارد مختلفی دارد که در این مقاله به آنها می پردازیم.

مدرسه نه تنها محیطی برای آموزش، رشد و تکوین شخصیت روحی و اجتماعی دانش آموزان به شمار می آید؛ بلکه به عنوان پایگاهی مهم جهت تأثیرگذاری بر خانواده و اجتماع نیز هست. رسیدگی به وضعیت بهداشتی دانش آموزان نه تنها موجب بهبود وضعیت سلامتی در سطح جامعه، بلکه منجر به کاهش عوارض مالی ناشی از بیماری های مزمن و گسترش روز افزون آن ها نیز می شود.

بهداشت مدارس شامل کلیه فعالیت هایی است که به منظور تأمین، حفظ و ارتقاء سطح سلامت دانش آموزان صورت می گیرد. مولفه هایی که بر سطح بهداشت در مدارس تاثیر دارند عبارتند از:

مولفه هایی که بر بهداشت در مدرسه تاثیر دارند عبارتند از:

  • عملکرد بهداشتی مسولین مدارس: آموزش، کنترل و مدیریت اصول به
  • داشتی در مدرسه به عهده کارکنان مدرسه به خصوص مربی بهداشت است که البته انجام درست آنها نیاز به همکاری همه کارکنان مدرسه دارد.
  • رعایت بهداشت توسط دانش آموزان: سطح بهداشت دانش آموزان ریشه در آموزش های خانواده دارد و با ورود به مدرسه این آموزش ها مورد محک قرار می گیرند و معایب و ضعف ها باید با آموزش های همگانی برطرف شوند چرا که نقش اصلی در کیفیت بهداشت مدرسه را دانش آموزان بازی می کنند.
  • بهداشت محیط مدرسه: ساختمان مدرسه و نوع ساخت و رسیدگی به آن از اهمیت خاصی برخوردار است و گاهی با وجود رعایت بهداشت توسط دانش اموزان و کارکنان به علت کمبود بودجه محیط مدرسه به دور از اصول بهداشتی است.

برای رعایت اصول بهداشتی در مدارس راهکارهایی وجود دارد که در زیر به آنها می پردازیم:

افزایش اطلاعات دانش آموزان: رعایت بهداشت در مکان های عمومی با بهداشت در خانه متفاوت است و هر دانش آموز نیاز دارد که در این زمینه آموزش ببیند تا با اصول بهداشتی مدرسه آشنا شود. به جز آموزش مستقیم و سخنرانی می توان از پیام های بهداشتی با برنامه هایی مانند نمایش و قصه در صف مدرسه به اطلاعات بهداشتی آنها افزود.

انتشار برنامه آموزش بهداشت: دانش آموزان باید بوسیله بروشور، روزنامه دیواری و آموزش حضوری در جریان جزییات فعالیت های بهداشتی سالانه مدرسه (مانند مناسبت ها و روزهای خاص مربوط به هداشت در تقویم) باشند و بدانند چه فعالیت هایی قرار است در این زمینه در مدرسه انجام شود و بر طبق علاقمندی های خود در آنها شرکت داشته باشند.

داشتن محیط سالم و بهداشتی: توجه به بهداشت محیط مدرسه ضروری است، سرویس های بهداشتی، کلاس ها، حیاط مدرسه و غیره باید طبق برنامه ریزی خاص روزانه نظافت شوند. برای آموزش بهتر و مسولیت پذیری دانش آموزان می توان از آنها برای کارهایی که در توانشان است کمک گرفت.

وسایل کمک های اولیه: مهیا بودن جعبه کمک های اولیه و حضور کسی که بتواند در مواقع لزوم از آنها استفاده نماید ضروری است و باعث می شود موقع بروز حوادث و قبل از رسیدن کمک تخصصی آسیب جدی به دانش آموزان وارد نشود.

مربی بهداشت: متاسفانه در اغلب مدارس بودجه ای برای حضور مداوم مربی بهداشت در نظر گرفته نمی شود. این در حالی است که حضور مستمر مربی بهداشت در مدارس در طول ایام هفته علاوه بر این که منجر به افزایش خدمات بهداشتی در مدارس می گردد موجب افزایش ارتباط آن ها با دانش آموزان، مدیران، معلمین و اولیاء می شود که همین عامل زمینه ساز رفع بسیاری از مسایل و مشکلات بهداشت محیطی، جسمی و روحی در آن ها میباشد.

مدیریت مدرسه: مدیر مدرسه نقش اساسی در سطح بهداشت مدرسه دارد چرا که تصمصم گیری نهایی امور به عهده اوست. استخدام مربی بهداشت، تخصیص بودجه به مسایل بهداشتی و نظارت بر اصول بهداشتی از جمله وظایف مدیر است.

بوفه ها و محل های توزیع مواد غذایی مدارس: تغذیه در سنین مدرسه نقش اساسی در یادگیری و کارایی دانش آموزان دارد . تغذیه صحیح یکی از همترین عوامل موثر در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان و افزایش قدرت یادگیری آنان است. متاسفانه رفتارهای ناشایست خوراکی در بین دانش آموزان به وفور به چشم می خورد. حذف وعده های غذایی خصوصا صبحانه، مصرف خوراکی های اماده و تنقلات که طعم های جذاب دارند بسیار آسیب زاست. کودکان در مدرسه در کنار هم از اشتهای خوبی برخوردار هستند و بوفه مدرسه برای انها از جذابیت خاصی برخوردار است بنابراین کیفیت خوراکی های بوفه می تواند بهداشت غذایی دانش آموزان را کنترل نماید. استفاده از مواد خوراکی با بسته بندی و استاندارد، توجه به تاریخ مصرف و فروش موادی با ارزش غذایی در بوفه های مدارس باید رعایت شود.

رعایت اصول بهداشتی در مدارس با مدیریت، برنامه ریزی و آموزش و توجه به نوع تغذیه و رفتارهای بهداشتی دانش آموزان انجام پذیر است و عدم توجه به آن نه تنها به دانش آموزان بلکه به جامعه آسیب وارد می کند.

منبع:

رماوندی، بهمن؛ حاجی وند، عبدالله؛ فولادوند،مرادعلی؛ شاهوردی،مریم(1393) بررسی مقایسه ای وضعیت بهداشت محیط مدارس دارای مربی بهداشت و فاقد مربی بهداشت در استان بوشهر،دوماهنامه طبّ جنوب پژوهشکده زیست- پزشکی خلیج فارس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر،18(4) 800-809.

شریفی راد، غلامرضا؛ عمیدی مظاهری،مریم؛ اکبرزاده، کلثوم(1383) بررسی وضعیت بهداشت بوفه مدارس و تاثیر بر متصدیان بوفه های مذکور در شهر اصفهان، مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، 12(44و45)، 17-23.






جهت اشتراک این صفحه از طریق تلگرام روی تصویر زیر کلیک کنید











(جهت دسترسی به مطالب به روز به سمت چپ سایت بخش آخرین مطالب انتهای سایت مراجعه کنید)





www.environmentalhealth.ir