فرمت: PPT تعداد صفحات: 167
مقدمه:
آیا تاکنون به ارتباط بین موجودات زنده اعم از گیاهان، حیوانات و حتی انسان ها، که همه در کنار یکدیگر بر روی کره زمین زندگی می کنند، فکر کرده اید؟ به تأثیراتی که موجودات زنده می توانند بر روی یکدیگر بگذارند؟ و محیط زندگی آن ها؟ کدام یک از این موجودات تأثیر بیشتری بر محیط زیست می گذارند
پاسخ تمام این سئوالات و دانستن اطلاعات مفیدی درباره موجودات زنده و محیط زیست شان موضوع درس ما است.
با توجه به مقدمه بالا تا حدودی با مفهوم اکولوژی آشنا شدید. همان طور که می دانید هیچ موجود زنده ای نمی تواند در تنهایی و انزوا زندگی کند. همه موجودات زنده اعم از گیاهان و جانوران، برای زنده ماندن نیاز به انرژی و مواد محیطی دارند و حیات همه موجودات زنده بر زندگی دیگری تأثیر می گذارد. در واقع اکولوژی عبارت از مطالعه روابط موجودات زنده و محیط زیست آنها است.
اکولوژی یا به زبان فارسی بومشناسی، بررسی دانش برهم کنش های میان جانداران و محیط زندگی آنها است. از این رو میتوان مدعی شد که بوم شناسی کهنترین علم بشری است.
واژه اکولوژی از دو لغت یونانی Oikos به معنای بوم، خانه، بستر زیست یا محل زندگی و کلمه لوگوس Logos به معنی شناخت، علم یا دانش تشکیل شده است. بنابراین، از نظر ریشه ی لغوی کلمات تشکیل دهنده، اکولوژی به معنی بررسی محل زندگی جانداران است ولی اصطلاحا به “اثرات محیط بر موجودات زنده، اثرات موجود زنده بر محیط و روابط متقابل بین موجودات زنده اطلاق میگرد”.
اصطلاح اکولوژی را برای نخستین بار ارنست هکل، زیست شناس آلمانی در سال 1869 به کار برده است.
انسان همیشه در محیط طبیعی، موجودات زنده را به منظور شکار یا جمع آوری خوراک مورد مطالعه قرار داده است، اما اکولوژی به عنوان مقوله ای علمی، دانش جدیدی است. اکولوژیست ها گونه ها را در محیط طبیعی آنها مطالعه می کنند، اما مطالعات تجربی و آزمایشگاهی نیز انجام می دهند. مطالعات صحرایی اکولوژیست ها به مفهوم جمع آوری اطلاعات ضروری در مورد چگونگی وقایع طبیعی برای یک گونه خاص از جانور است. این بررسی شامل جمعیت، تغذیه، شکل، اندازه و عادات و رفتار جانوران است. علاوه بر آن اکولوژیست ها محیط فیزیکی از قبیل ترکیب سنگ ها، خاک، هوا، آب را نیز مورد مطالعه قرار می دهند.
اکولوژی در یک باغچه: موجودات زنده برای تأمین ضروریاتشان به عوامل متعدد محیط زیست وابسته اند. این عوامل عبارتند از: نور، حرارت، مواد شیمیایی و مواد غذایی که باعث رشد گیاهان و جانوران می گردد و از همه مهم تر آب است. اگر بخواهیم در یک محیط غیر طبیعی مانند باغچه، گیاهان رشد خوبی داشته باشند. باید تمام این عوامل را فراهیم سازیم.
هر باغچه مدل کوچکی از حیات در کره زمین است. صخره ها و خاک، باد و باران، گیاهان و حیوانات، با هم زندگی می کنند. به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر یکدیگر تأثیر می گذارند و سیمای محیط زیست خود را تغییر می دهند.
گیاهان مواد غذایی را از خاک جذب کرده و گل و بذر می دهند. موش ها بذرها را می خورند و گربه ها موش ها را شکار می کنند. گیاهان می رویند و فاسد می شوند. کرم ها گیاهان فاسد شده را می خورند و مواد شیمیایی آنها به خاک باز می گردد.
اکولوژی در حقیقت مطالعه این قبیل روابط متقابل میان گیاهان، حیوانات و عناصر غیر زنده محیط است.
سلسله مراتب: می توان موجودات زنده را در 6 سطح مورد مطالعه قرار داد.
سطح کره زمین برحسب شرایط آب و هوایی و سایر عوامل فیزیکی به ناحیه ها یا بیوم هایی تقسیم می شود. هر بیوم ترکیب خاصی از انواع جانورانی را که می توانند در شرایط ویژه آن بقا یابند، در بر دارد و هر یک از آنها نوع بارزی از پوشش گیاهی را در خود جای داده است.
تقسیمات بیوم ها کم و بیش عرضی هستند و بیوم های یکسان را می توان در عرض های جغرافیایی مشابه یافت نمود. در شکل گیری بیوم ها، ارتفاع عرض جغرافیایی را جبران می کند. اقلیم نقش مهم در توزیع بیوم ها دارد و از میان عوامل اقلیمی دما و رطوبت مهمتر می باشند. از دیگر عوامل توزیع بیوم، نوع خاک می باشد. اقلیم نوع خاک را تعیین می کنند و خاک و اقلیم نوع گیاهان منطقه را مشخص می کنند و در نهایت پوشش گیاهی منطقه حیات وحشی آن را مشخص می کند. بنابراین اقلیم اولین عامل کنترل کننده بیوم هاست.
در واقع بیوم یک اکوسیستم بزرگ و با یک سرزمین زیستی خاص است که واحد زیستی آن بیوما می باشد.
انواع بیوم های کره زمین:
بیوم های خشکی: میزان تولید در بیوم های خشکی متفاوت می باشند بیابان کمترین میزان تولید و جنگل های پر باران بیشترین میزان تولید را دارا می باشند.
بیوم های کره زمین
بیوم خشکی
بیوم آبی
تولید کنندگان اولیه در طبیعت
جهت اطلاع از مطالب به روز سایت به کانالهای ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید.