خلاصه مقاله: جامعه بشری در طول تاریخ با انواع مختلف بلاهای غیر منتظره و تخریب محیط زیست روبرو شده است. هرچند این پدیده های ناخواسته تلفات جانی و مالی به جا می گذارد ولی بررسی سریع و مداخله بهداشت محیط میزان آن را به حداقل رساند: در شرایط بلاهای طبیعی مردم اجبارا خانه و کاشانه خود راترک کرده در مکانهای جمعی تحت شرایط نامساعد زندگی کرده، خانه ها، مزارع تخریب نموده و لذا شرایط زیست محیطی این افراد نامناسب گردیده و در معرض خطر جدی قرار گیرند: یکی از راهکارهای مهم جهت ارتقاء وضعیت بهداشت محیط، برقراری سیستم های ارتباطی با سایر مراکز بوده که مستلزم همکاری با ارگانهایی مثل سازمانهای مرتبط با بهداشت عمومی، ارائه دهندگان خدمات بهداشتی سازمانهای بین الملی می باشد: پس از وقوع بلایا نسبت به رفع آلودگی در منطقه باید اقدام نمود تا از انتقال عوامل بیماری زای محیطی به نقاط دیگر جلوگیری بهعمل آید. مهمترین اقدامات حین وقوع بلایا دفع صحیح زباله و فاضلاب، دفع صحیح لاشه ها و اجساد، استفاده از ضد عفونی کننده ها، اسکان افراد ، توجه به تغذیع و ضد عفونی آب می باشد. آب یکی از نیازهای اساسی انسان بوده که کنترل اماکن برداشت آب وانجام بهسازی ممکن درخصوص چشمه ها و رودخانه ها، نمونه برداری و فکر سنجی و در صورت نیاز اضافه نمودن پرکلرین، تعیین باقیمانده در آب درحد استاندارد استفاده از قرص های ضد عفونی تاثیر مطلوبی در بهداشت آب دارد. بند پایان و جوندگان علاوه بر اذیت و آزاد انسانها نقش مهمی نیز در انتقال بیماریها ایفاء می کند روشهای مختلف کنترل از قبیل آموزش بهداشت، حفاظت های شخصی، استفاده از دور کننده ها از لباس ها، پشه بندها و چادرهای آغشته به سموم، انواع تله ها، جلب کننده ها، استفاده از عقیم کننده ها، روش های مختلف کنترل بیولوژیک و سموم و همچنین واکسن باید مورد توجه قرار گیرد. برای رفع آلودگی از لوازم و تجهیزات می توان از مواد ضد عفونی کننده به اشکال مایع، گاز، بخار و حرارت استفاده نمود. روش دفع صحیح زباله در این شرایط اضطراری باید سالم، ساده ارزان و عملی بوده که سوزاندن، خاک کردن از مهمترین آنان است. مواد زاید آلوده مایع را می توان گودال هایی به عرض و عمق یک متر با حفاظت کوچکی پوشیده شده است هدایت نمود. این فاضلابها نباید خیلی سطحی بوده، با آبهای زیر زمینی مربوط بوده و خیلی به چاه آب یا چشمه نزدیک باشند، پوشیده بوده و حشرات به آن نرسند. مواد غذایی در مناطق بحران زده در معرض مخاطرات بیولوژیکی ، فیزیکی و شمیایی قرار می گیرند که در این قسمت توجه به توزیع سریع مواد اولیه، سرعت، دقت و نظم در عرضه خدمات تغذیه ای، تهیه سیستم بسته بندی جهت توزیع غذا، استفاده از مواد غذایی با عمر طولانی تر از جمله انواع کنسروها، جلوگیری از آسیب پذیری و در معرض خطر قرار گرفتن افراد به علت کاهش اضطراری جیره غذایی، معاینه کامل دوره ای بالینی و آزمایشگاهی خلاصه آشپزخانه ضروری به نظر میرسد. این مقاله با توجه به جنبه های مختلف بهداشت محیط مناطق آسیب دیده به شرح تفضیلی مهمترین اقدامات و اهمیت برنامه ریزی ، کنترل وظایف و نظارت دقیق را مورد بررسی قرار خواهد داد.
مطالب مرتبط با موضع بالا در سایت بهداشت محیط ایران :
|