اطلاعات پایه
تصفیه خانه فاضلاب کشتارگاه دام اهواز درست در کنار کشتارگاه دام شهرداری اهواز قرار دارد.
محل کشتارگاه و تصفیه خانه فاضلاب آن درحاشیه شهر اهواز و در مسیر جاده خرمشهر(بعد از بیمارستان شهید بقایی) واقع است.
در این کشتارگاه دو نوع دام سبک(گوسفند) و سنگین(گاو) ذبح می شود.
این کشتارگاه از نوع سنتی است و فقط به دلیل داشتن تصفیه خانه فاضلاب است که به آن لقب نیمه صنعتی داده اند.
به گزارش خبرگزاری فارس، تنها کلان شهری که کشتارگاه صنعتی ندارد، اهواز است. کشتار دام در این شهر (همانند 26 کشتارگاه دیگر استان خوزستان) به صورت سنتی انجام میشود.
کشتارگاه اهواز با 15 هکتار مساحت (9 هکتار در حال بهرهبرداری و6 هکتار در حال توسعه) توسط شهرداری اداره میشود. این محل به دلیل مشکلات بهداشتی و زیست محیطی، در سال 72 به صورت موقت و مشروط از درون شهر به محل فعلی خود در جاده بقایی منتقل شد تا پس از ساخت کشتارگاه صنعتی (در منطقه زرگان و با حدود 10 درصد پیشرفت فیزیکی تا کنون) تعطیل شود. اما متاسفانه با گذشت 20 سال نه کشتارگاه صنعتی راه افتاد و نه کشتارگاه سنتی تعطیل شد.
حدود 46 درصد کشتار دام استان در کشتارگاه اهواز انجام میشود. سال گذشته (1390)کشتار 205 هزار و 970 راس دام سبک و 23 هزار و 67 راس دام سنگین در این کشتارگاه صورت گرفته است.
بر اساس ضوابط محیط زیست این کشتارگاه در حریم شهری قرار دارد وفاقد دیگر ضوابط زیست محیطی است. مثلا با دو روستا فاصله 500 متری دارد . بیش از اندازه به رودخانه کارون نزدیک است و برخی زیرساختها نیز قابلیت توسعه را ندارد به طور مثال تصفیه خانه فاضلاب آن ظرفیت توسعه ندارد و با توسعه کشتارگاه وضعیت وخیمی پیدا خواهد کرد.
مشخصات کلی فاضلابهای کشتارگاهی
پساب ناشی از کشتار حیوان و شستشوی لاشه گوسفند و گاو دارای چربی و خون و مایعات و جامدات داخل بدن حیوان می باشد و بسیار شبیه به فاضلاب خانگی است ولی از غلظت بیشتری برخوردارند.
این نوع فاضلابها بطور کلی از مواد آلی تشکیل شده اند و حاوی مواد معلق و جامد بسیار زیادی هستند. از مهمترین شاخصهای آلودگی فاضلاب این صنایع بالا بودن میزان TDS, COD , BOD رنگ و کدورت و آلاینده های میکروبی می باشد .
این فاضلابها اگر وارد مجرای آبهای سطحی شوند به سرعت تولید بوی نامطبوع خواهند کرد و آلودگی شدیدی را متوجه محیط زیست و موجودات آن می کنند . این عامل حتی در پدیده شکوفایی جلبکها نقش بسزایی داشته و مرگ ماهیان را دو چندان می کند .
اگرچه مقدار فاضلاب در کشتارگاههای مختلف تابعی از نحوه کشتار وصرفه جویی در مصرف آب می باشد ولی معمولاً در حدود 7 الی 9 متر مکعب به ازای هر تن گوشت برآورده شده است .
چنانچه خون حیوان در مرحله اولیه جدا شده و بطور مجزا خشک گردد و وارد فاضلاب نشود مشخصات فاضلاب آنها بشرح جدول زیر خواهد بود .
مشخصات فاضلاب کشتارگاهها
PH 6-7/7
TSS 500-800 mg / lit
BOD 1500 -2700 mg / lit
COD 2000-4000 mg / lit
مشخصات کلی فاضلابهای کشتارگاهی
بطور کلی منشاء فاضلاب صنعتی کشتارگاه موارد زیر می باشد :
1- فاضلاب مرحله ذبح که شامل مقدار زیادی خون با BoD بسیار بالا می باشد.
2- فاضلاب عملیات قبل از پوست کنی که هنگام جدا سازی سر و پاچه بوجود می آید .
3- فاضلاب هنگام باز کردن شکم ومحتویات آن شامل خونابه، ذرات چربی و مواد جامد می باشد .
4- فاضلاب قسمت تخلیه محتویات روده
5- فاضلاب قسمت تمیز کردن شکمبه که حاوی مواد جامد و نیز مواد شناور مثل ذرات گاه می باشد .
6- فاضلاب شستشوی سالنها و شستشوی سکوی باربری و کف کامیون
روشهای تصفیه فاضلاب کشتارگاهها
روش تصفیه این نوع فاضلاب ها به طور عمده روش تصفیه بیولوژیکی می باشد .
به دلیل بالا بودن غلظت BOD فاضلاب استفاده از سیستم های دو مرحله ای برای رسیدن به استاندارد های قابل قبول تقریباً ضروری است .
اگرچه مقدار فاضلاب در کشتارگاههای مختلف تابعی از نحوه کشتار وصرفه جویی در مصرف آب می باشد ولی معمولاً در حدود 7 الی 9 متر مکعب به ازای هر تن گوشت برآورده شده است .
بطور کلی عواملی که در انتخاب روش تصفیه موثر می باشد عبارتند از :
1- هزینه کلی شامل اجرا و بهره برداری
2- قابلیت اجرا از نوع تکنولوژی بکاررفته و شرایط محیطی
3- مشخصات بهره برداری
4- تجهیزات مورد نیاز
5- سطح تکنولوژی محل
6- تاثیر تغییرات ظرفیت فاضلاب و توسعه آینده سیستم
7- درجه تصفیه
با توجه به موارد بالا و شرایط کشور وبخصوص شهرداری ها بایستی تصفیه خانه ای راه اندازی نمود که با توجه به غلظت بالای فاضلاب کشتارگاه راندمان بسیار بالایی داشته باشد و عملیات بهره برداری و نگهداری آن ساده باشد. چنانکه با دو کارگر معمولی نیز بتوان آنرا نگهداری و بهره برداری کرد و تا حد ممکن نیاز به هزینه های ارزی و ریالی بالا نداشته باشد.
فایل دانلودی حاوی چند فایل مفید و کاربردی
جهت اطلاع از مطالب به روز سایت به کانالهای ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید.