سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط
سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط

مواد ضدعفونی کننده متداول


مواد ضدعفونی کننده متداول

ضدعفونی‌کننده‏ها گروهی از مواد شیمیایی هستند که با تاثیر بر باکتری‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها و ... ، آنها را از بین می‌برند و یا از رشد آن ها جلوگیری می‌کنند.

مواد ضدعفونی‌کننده‏ای که برای سطح پوست و بدن و بافت‌های زنده استفاده می‌شوند، "ضد عفونی" نام دارند.

موادی که برای از بین بردن میکروب‏ها و آلودگی‏های ابزار، وسایل، لباس‌ها‏، کاشی‌ها‏، وان حمام‏، دست‌شویی و ... استفاده می‏شوند، "گندزدا" نام دارند. استفاده از ضدعفونی‌کننده‌ها برای تامین سلامتی بسیار ضروری است و از عوامل مهم پیشگیری از بیماری‌ها به ویژه بیماری‌های مسری و واگیردار به حساب می آیند.

 * ضدعفونی‌کننده‌های متداول این‌ها هستند:

 آب ژاول:

ماده اصلی موجود در آب ژاول‏، هیپوکلریت سدیم است و ترکیبی فوق‌العاده قوی است که درصد خیلی کم از آن (5 درصد) را در آب حل می‌کنند و با نام‌های مختلف با عنوان سفید‌کننده به بازار عرضه می‌کنند. این ماده برای ضدعفونی کردن لگن و وان حمام‏، لباس‌ها‏، دیوارهای حمام‏، توالت و آشپزخانه مناسب است. همچنین در ضدعفونی کردن آزمایشگاه‏هایی که در معرض ویروس هپاتیت قرار دارند، استفاده می‌شود. محلول هیپوکلریت یا آب ژاول‏، تمام میکروب‌ها از جمله قارچ‏، ویروس و باکتری را نابود می‌کند. آب ژاول را باید در ظروف مات و سربسته نگهداری کرد و از به کار بردن آن به همراه جوهر نمک جدا خودداری کرد.

 

ساولن:

ساولن در ضدعفونی کردن سریع ابزارها و وسایل پزشکی و جراحی و همچنین شستشوی دست جراح و تمیز کردن زخم‌ها کاربرد دارد.

همچنین محلول یک درصد آن برای ضدعفونی زخم‌ها و شستن پوست دست و بدن بسیار مناسب است.

این ماده باکتری کش قوی است، ولی بر ویروس‌ها اثری ندارد. ساولن باید دور از نور و در ظرف‌های تیره رنگ نگهداری شود.

درب ظروف محتوی ساولن نباید چوب پنبه‌ای یا پلاستیکی باشد، زیرا این مواد‏، ساولن را خراب می‌کنند.

ساولن توسط صابون شسته و بی‌اثر می‌شود. از تماس ساولن با چشم و گوش باید جلوگیری کرد.

 فرمالدیید:

فرمالدیید‏، میکروب کشی قوی است و تمام انواع میکروب‌ها را نابود می‌کند. غلظت یک درصد آن‏، ضد میکروب سل است.

از این ماده برای ضدعفونی اماکن و وسایل‏، ابزار جراحی‏، دستگاه دیالیز و آندوسکوپی استفاده می‌شود.

فرمالدیید برای ضدعفونی کردن مکان‌هایی که به میکروب‌های تب‌زا‏، سل و میکروب عامل خون‌ریزی‏های شدید آلوده اند، بسیار مناسب است. برای این منظور می‌توان نیم لیتر از این محلول را در ظرفی روی اجاق قرارداد تا بخارهای حاصل از آن‏، اتاق را ضدعفونی کند.

توجه کنید که بخارات آن سمی‌است و نباید در معرض آن قرار گرفت.

 فنل:

فنل در غلظت دو درصد‏، اکثر میکروب‌ها را از بین می‌برد.

در بیمارستان‌ها برای ضدعفونی کردن سطوح و ظروف آزمایشگاهی استفاده می‌شود و نیز در صابون‌ها و شامپوها به عنوان ماده محافظ به‌کار می‌رود.

فنل یک ضدعفونی‌کننده مناسب برای مدفوع است، لذا از محلول 50 درصد آن در برخی از صابون‌های دست‌شویی نیز استفاده می‌شود.

 کلر:

کلر‏، عنصری است که در ساختمان بسیاری از رنگ برها و سفیدکننده‌ها و ضدعفونی‌کننده‌ها به کار می‌رود.

کلر‏، در مورد هر سه گروه میکروب‌ها ( قارچ‏، باکتری و ویروس) فعال است و آنها را از بین می برد.

کلر برای ضدعفونی آب استخر و آب آشامیدنی استفاده می‏شود و همچنین از پرکلرین‏، برای ضدعفونی سبزی‌ها و میوه‌ها استفاده می‌شود.

 


جهت دانلود تولبار سایت بهداشت محیط ایران روی تصویر زیر کلیک کنید






(جهت دسترسی به مطالب به روز به سمت چپ سایت بخش آخرین مطالب مراجعه کنید)