تصفیه فاضلاب صنایع تولید کود و آفت کش ها PPT
فرمت: PPT تعداد صفحات: 64
کودهای شیمیایی را می توان به این گروه ها تقسیم بندی کرد:
معمولا صنایع، این اسید ها را در داخل خود کارخانه تولید می کنند. مواد شیمیایی خام مورد نیاز معمولا در هنگام تولید فرآورده های اصلی به وجود می ایند. برای مثال آمونیاک بی ابی که در واکنش با اسید سولفوریک به کار می رود. معمولا به عنوان محصول جانبی از سایر فرآیند های تولید به دست می آید. ژیپس (سنگ گچ) به دست آمده از فرایند تولید کود های فسفاته، با آمونیاک و دی اکسید کربن واحد آمونیاک سازی واکنش می دهد. سولفات کلسیم که در طی فرایند تولید کود های سوپر سولفاته به وجود می اید، در تولید سولفات آمونیوم به کار می رود.
برخی از فرایندهای تولید
1- تولید آمونیاک
در ابتدا مخلوطی از نیتروژن و هیدروژن خالص با نسبت حجمی 1 به 3 ، تحت فشار 200 اتمسفر قرار گرفته و سپس وارد اتاقکی با دمای 550-500 درجه سانتیگراد شده که حاوی ذرات ریز آهن (که به عنوان کاتالیزور عمل می کند) و مولیبدن (که به عنوان پیش برنده عمل می کند) می باشد. نیتروژن با هیدروژن برای تولید آمونیاک واکنش می دهد. گاز حاصل که محتوی آمونیاک، نیتروژن و هیدروژن واکنش نداده است تحت فشار سرد می شود. در این لحظه آمونیاک به مایع تبدیل شده در حالی که دو گاز دیگر به منظور تولید آمونیاک بیشتر به اتاقک واکنش برگشت داده می شوند. این واکنش گرمازاست. حال آمونیاک به دست آمده در تولید اوره به کار می رود.
2- تولید اوره
برای تولید مونوکسید کربن، دی اکسید کربن و هیدروژن، نفتا یا گاز طبیعی را با بخار و هوای داغ تصفیه می کنند. دی اکسید کربن را از این مخلوط جدا کرده تا به واحد تولید اوره ارسال کنند. جداسازی با استفاده از کربنات پتاسیم، مونو اتانل امین، دی اتانل امین و سود سوزآور انجام می شود. حال به منظور تولید اوره، آمونیاک به دست امده از واحد تولید آمونیاک، با دی اکسید کربن واکنش می دهد. مایع حاصل فیلتر شده و به واحد بلوریزاسیون خلا فرستاده می شود. بلورها با عمل سانتریفیوژ جدا شده و پس از خشک سازی، مجددا مایع می شوند. اوره مایع شده به بالای برج ذوب پاشش پمپاژ شده و بر خلاف جریان هوای داغ به داخل ان افشانده می شود. ذرات جامد و کروی اوره در انتهای برج تشکیل شده و از همان جا جمع آوری می شوند. هیدروژن تولید شده از نفتا به واحد تولید آمونیاک فرستاده می شود، در حالی که مونوکسید کربن به دی اکسید کربن اکسید می شود.
3- اسید فسفریک
سنگ فسفات، یافلوئورواپاتیت با اسید سولفوریک واکنش داده و اسید فسفریک تشکیل می شود. یک فراورده جانبی مهم حاصل از این مرحله اسید هیدروفلوئوریک (HF) است. این اسید تولید شده با سیلیکا ترکیب شده و سبب تشکیل اسید فلوئوسیلیک (H2SiF6)می شود. فرآورده جانبی دیگر لجن سولفات کلسیم است که برای تولید سولفات آمونیوم به کار می رود.
4- سولفات آمونیوم
از واکنش بین آمونیاک و اسید سولفوریک، سولفات آمونیوم به دست می آید. به عنوان گزینه ای دیگر، به منظور تولید سولفات آمونیوم و کربنات کلسیم (که این ترکیبات را می توان برای تولید سیمان نیز به کار برد)، لجن سولفات کلسیم ناشی از واحد تولید اسید فسفریک می تواند با کربنات آمونیوم واکنش دهد.
5- دی آمونیوم فسفات (DAP)
اسید فسفریک با استفاده از آمونیاک و دوغاب فسفات آمونیوم، خنثی شده تا به شکل گرانوله تبدیل شود. یا اینکه به منظور تولید فسفات-سولفات آمونیوم، قبل از گرانوله شدن، سولفات آمونیوم به دوغاب اضافه می شود.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پاورپوینت مشاهده کنید.