سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط
سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط

پاورپوینت ازناسیون آب

پاورپوینت ازناسیون آب

پاورپوینت ازناسیون آب

فرمت: PPT   تعداد صفحات: 47

مقدمه

یکی از اساسی ترین اهداف تصفیه آب، گندزدایی یا ضد عفونی نمودن آب جهت شرب می باشد. مهمترین روش های سالم سازی میکروبی آب کلرزنی، ازن زنی، استفاده از دی اکسید کلر، ید و نیز اشعه ماورا بنفش می باشد. قرن ها است که طبیعت هنگام صاعقه یا تابش پرتو فرابنفش خورشید ازن را بوجود می آورد و از خاصیت ضدعفونی کننده آن برای پالایش آب و هوا و محیط زیست استفاده می کند

خواص فیزیکی و شیمیایی ازن

  • ازن یکی از اشکال اکسیژن بوده گازی آبی رنگ با بوی تند و ناپایدار می‌باشد.
  • ازن در زبان لاتین به معنی تند می باشد.
  • این ترکیب یک اکسید کننده قوی بوده و بسیار قوی تر از اسید هیپو کلرو (ماده موثر گندزدایی کلر در آب) می باشد
  • حلالیت ازن در آب 12 مرتبه کمتر از حلالیت کلر بوده و محلول آبی آن ناپایدار است
  • میزان انحلال ازن در آب چند برابر میزان انحلال اکسیژن در آب است. حداکثر میزان انحلال ازن در آب برابر 40 میلی گرم در لیتر گزارش شده است
  • نیمه عمر ازن در دمای اتاق فقط بین 15 تا 20 دقیقه در آب است
  •  با توجه به ناپایداری گاز ازن، این گاز باید در محل و نیز زمان مصرف تولید شود.
  • مولکول ازن قابلیت اکسیدزایی بالایی دارد.
  • ازن در غلظت های کم 0.01 تا 0.02 ppm قابل تشخیص است.
  • ازن در غلظت های بالاتر ممکن است به حس بویایی آسیب برساند.
  • ازن مولکولی است که از سه اتم اکسیژن تشکیل شده و درچرخه طبیعت یافت می شود. در لایه استراتوسفر، خورشید مرتبا قسمتی از اکسیژن موجود در هوا را به ازن تبدیل می کند
  • ازنی که بدین شکل تولید می شود، قابلیت بلعیدن اشعه B نور ماورای بنفش خورشید را دارد
  • همین لایه ازن است که حیات را بر روی زمین امکان پذیر می کند.
  • ازن به راحتی با مولکول های دیگر واکنش نشان داده و باعث تغییر ساختمان مولکولی آنها می شود. مولکول ازن بسیار ناپایدار می باشد و در صورتی که با مولکول هایی که قابلیت اکسیدشدن دارند برخورد نکند مجددا تغییر شکل داده و به اکسیژن تبدیل می گردد

انواع ازن

  1. ازن جوی: ازنی است که در اثر بر خورد اشعه های خورشید با اکسیژن موجود در هوا بوجود می آید و تشکیل لایه ازن یا لایه محافظ حیات را می دهد.
  2. ازن سطحی: ازن اغلب در سطح زمین تحت یک فرآیند طبیعی بر اثر تخلیه انرژی بسیار هنگام رعد و برق و یا بر اثر فعل و انفعالات فتوشیمیایی ساخته می شود.
  3. ازن صنعتی: ازنی است که می توان با استفاده از اشعه ماورا بنفش و یا با ایجاد رعد و برق مصنوعی و گذراندن هوا از میان آن بوجود آورد.

کاربردهای ازن

  1. آب آشامیدنی
  2. تصفیه آب و فاضلاب
  3. استرلیزه ادوات پزشکی
  4. برج های خنک کننده
  5. تهویه مطبوع
  6. استخر های پرورش ماهی
  7. استخر های شنا
  8. شستشوی بطری ها وظروف
  9. پاکسازی هوا در رستوران ها

مزایای استفاده از ازن در مقایسه با کلر در آب

  1. کاهش قابل توجه میزان رنگ طعم و بو
  2. افزایش راندمان فیلتراسیون
  3. افزایش راندمان گندزدایی
  4. کاهش زمان مورد نیاز برای تشکیل فلوک و لخته سازی
  5. کاهش مواد شیمیایی مورد نیاز برای فرآیند انعقاد
  6. کوتاه تر بودن زمان ضد عفونی نسبت به کلر
  7. زیادی ازن تزریقی با عث افزایش اکسیژن آب می شود
  8. محصولات جانبی ازن نسبت به کلر کمتر می باشد
  9. خوردگی ایجاد نمی کند
  10. کاهش ترکیبات تری هالومتان به میزان قابل توجه

اثر ازن بر روی مولکول های زنده

ضد عفونی با ازن بر روی طیف وسیعی از باکتری ها، ویروس‌ها، قارچ ها، تک یاخته ها موثر است. ازن مستقیما با غشای سلولی دیواره باکتری ها آنزیم های داخل سلولی ترکیب می شود

رمز موفقعیت ازن در سرعت عمل آن در ترکیب با چربی‌های غشا می باشد. ازن به ترکیب دو گانه کربن – کربن موجود در اسیدهای چرب اشباع نشده و چربی های فسفولیپید حمله کرده موجب شکستن این ترکیب می گردد. غشای محافظ باکتری ها قارچ ها و آمیب ها عمدتا از این مواد تشکیل شده اند. برخی از آمینواسیدها توسط ازن آسان تر تجزیه می شوند از آن جمله می توان از سیستین، متیونین و تریپتوفان نام برد

فاکتورهایی که بر میزان و سرعت تاثیر ازن موثر می باشد .

  • غلظت ازن
  • دما= اثر ازن با افزایش دما بالا می رود
  • PH برای اغلب میکروب ها بین 5.7 تا 10.1 عمل می‌کند
  • نوع آلودگی موضوع ضد عفونی
  • نوع ومیزان مقاومت میکروب های موجود
  • محل و غلظت میکروب ها
  • وجود تخم باکتری ها و یا قارچ ها
  • نحوه استفاده از ازن

ازن باکتری های بسیاری را چه گرم مثبت و چه گرم منفی نابود می کند، ازن بر روی تخم باکتری ها نیز موثر است. عموما باکتری های گرم منفی در مقایسه با باکتری های گرم مثبت نسبت به ازن حساست بیشتری نشان می دهند. از بین بردن تخم باکتری ها از خود باکتری ها مشکل تر است. تخم باکتری‌ها حتی در شرایط بسیار نامناسب محیطی نیز قادر به ادامه حیات هستند.

عبارت غلظت آستانه مرگ، عموما زمانی استفاده می شود که از غلظت مورد نیاز جهت کشتن یک میکرب خاص صحبت به عمل می آید. به عنوان مثال غلظت آستانه مرگ باکتری Bacillus Cereus معادل 0.12 میلی گرم در لیتر می باشد که 20 برابر کمتر از میزان مورد نیاز برای کشتن همین میکروب به شکل تخم می باشد. باکتری های آبزی Clostridium Sporogenes و Bacillus subtilis نسبت به ازن بسیار حساس تر از تخم آنها می باشد.

ادامه مطلب را با دانلود فایل پاورپوینت مشاهده کنید.

  • نقش ازن در واکنش استرلیزه
  • نقش ازون در از بین بردن باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و کپک ها
  • تاثیر ازن بر آمیب ها
  • چگونه می توان ازن تولید شده اضافی را کنترل کرد؟
  • ازن ژنراتور چیست و انواع آن
  • فرآورده های جانبی ازن
  • ازناسیون در تصفیه آب آشامیدنی
  • اندازه گیری ازن
  • منابع
  • و …







فایل پاورپوینت کامل و جامع و کاربردی و آموزشی جهت دانشجویان و اساتید گرامی بهداشت محیط  با 47 اسلاید





نتیجه تصویری برای دانلود






















جهت اطلاع از مطالب به روز سایت به کانالهای ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید.