میکروارگانیسم ها و خطرات آلودگی میکروبی مواد غذایی
فرمت: pdf تعداد صفحات: 90
مقدمه
تقریبا 1.8 میلیون کودک در کشورهای در حال توسعه (صرف نظر از چین) در سال 2007 بر آثار بیماری اسهال میکروبی ناشی از مصرف غذا یا آب جان خود را از دست دادند.
گزارشات نشان می دهد در کشورهای صنعتی یک نفر از هر سه نفر در سال ممکن است در معرض بیماری های ناشی از مواد غذایی قرار گیرد. در ایالات متحده آمریکا از 76 میلیون مورد ابتلا به بیماری های ناشی از مواد غذایی 325 هزار نفر در بیمارستان بستری می شوند و پنج هزار مورد نیز به مرگ منجر می شود. این آمار مربوط به سال 2010 می باشد.
تغییر در الگوهای تغذیه، فاصله زمانی طولانی تر بین فرآوری و مصرف مواد غذایی و ترجیح مصرف غذاهای آماده شده در بیرون از منزل سبب افزایش بیماری های میکروبی ناشی از مواد غذایی شده است.
تغییر در الگو های تولید مواد غذایی نیز در این میان نقش بسیار مهمی دارد. تکنولوژی های پیشرفته اگر چه سبب کاهش هزینه ها شده ولی در عین حال سبب بروز بیماری هایی نیز در انسان شده است. مصرف نگهدارنده ها و افزودنی های غیر مجاز در حال تبدیل شدن به یک مشکل بزرگ ایمنی در مواد غذایی در سراسر جهان است.
امروزه طبقه بندی میکروارگانیسم ها بیشتر بر اساس تشابه توالی S rRNA 16 می باشد. براساس این مطالعات، سه شکل حیات در نظر گرفته شده است:
پروکاریوت ها خود شامل: سیانوباکترها و باکتری های حقیقی هستند. باکتری های مهم در مواد غذایی از گروه باکترهای حقیقی هستند.
ساختمان باکتری ها: تمامی باکتری ها دارای ماده ژنتیکی، ریبوزم و غشای سلول هستند. و در بعضی از آنها دیواره سلولی نیز وجود دارد. باکتری ها به شکل های میله ای، کروی، مارپیچی و ریشه ای و … وجود دارند.
باکتری ها بر اساس دیواره سلولی به دو دسته تقسیم می شوند:
شکل 1: نمونه ای از ساختمان دیواره سلول باکتری های گرم مثبت (موری 1990)
باکتری های پروتئولیتیک:
عوامل داخلی: عواملی که از خصوصیات ذاتی بافت مواد غذایی گیاهی و یا جانوری هستند: pH، میزان مواد مغذی، پتانسیل اکسیداسیون و احیاء (Eh)، میزان رطوبت (aw)، ترکیبات ضد میکروبی و ساختاربیولوژکی.
عوامل خارجی: عوامل و خصوصیات محیطی است که بر مواد غذایی و میکروارگانیسم های آن تاثیر می گذارد: دمای محیط، غلظت و مقدار گازها در محیط (اکسیژن و …)، رطوبت نسبی محیط.
مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
جهت اطلاع از مطالب به روز سایت به کانالهای ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید.