بهداشت شنا
شنا یکی از پرطرفدارترین ورزشها در میان مردم است به طوری که در فصل تابستان هر ساله میلیونها نفر از مردم برای داشتن تفریحات آبی و پرکردن اوقات فراغت خود به مکانهایی از قبیل : استخرهای شنا ، پارکهای آبی، حوضچههای آبگرم، برکهها، رودخانه ها و ... میروند. در طی قرون گذشته استفاده از سیستمهای مدرن ضدعفونی در استخرها و بهسازی محیط دریاچهها ، رودخانهها و اقیانوسها سبب بهبود کیفیت این محیطها شده است ولی با این وجود در طی دهه گذشته آمار شیوع بیماریهای ناشی از شنا به دلایل مختلفی چون : ازدیاد جمعیت، افزایش علاقه مردم به شنا، آلودگیهای زیست محیطی ، آلودگی هوا، استفاده بی رویه از کرم ها و لوازم بهداشتی _ آرایشی، بی توجهی به نظافت شخصی، سهل انگاری برخی مسئولین مراکز تفریحی _ ورزشی در رعایت نکات بهداشتی و ... افزایش داشته است.
بیماریهای ناشی از تفریحات آبی :
بیماریهای ناشی از تفریحات آبی ، بیماریهایی هستند که از راههای فرو بردن، استنشاق یا تماس با آبهای آلوده استخرهای شنا، چشمههای آب معدنی ، رودخانهها و ... شیوع پیدا میکنند.اسهال معمولترین بیماری ناشی از تفریحات آبی است که گزارش شده است. اسهال بیماری است که می تواند توسط میکروبهایی از قبیل کریپتوسپوریدیوم* ، ژیاردیا ، شیگلا و Ecoli ایجاد شود
مدفوع افراد مبتلا به بیماری اسهال ، محتوی میلیون ها میکروب است. بنابراین شنا کردن در هنگام ابتلا به بیماری اسهال به سهولت میتواند آب استخرها را آلوده کند.سایر بیماریها از قبیل بیماریهای چشم، گوش و حلق و بینی، پوست ( به ویژه انواع قارچها و حساسیتهای پوستی که بیشتر از سایر امراض در استخرها ، شناگران را تهدید مینماید) و عفونتهای تنفسی، از طریق میکروبهایی ایجاد میشوند که به طور طبیعی در محیط ( آب و خاک )زیست میکنند چنانچه گندزدایی ( ضدعفونی) در یک سطح قابل قبول حفظ نشود، این میکروبها میتوانند در تمام نقاط افزایش پیدا کرده و هنگامی که شناگران در تماس با آب آلوده باشند سبب بروز بیماری میشوند.به منظور از بین بردن بعضی از میکروبها از قبیل کریپتوسپوریدیوم که حتی در شرایط گندزدایی دقیق و صحیح استخر، برای روزها زنده میمانند ، لازم است کلرینه طولانی مدت انجام شود.این مطلب بیانگر این نکته است که بدون کمک و همکاری شناگران حتی در استخرهای خوب حفاظت شده بیماری میتواند شیوع پیدا کند.● چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای ناشی از تفریحات آبی هستند؟
کودکان، زنان باردار و افرادی که دچار نقص در سیستم ایمنی بدن هستند. ( افراد مبتلا به ایدز ، افرادی دارای پیوند عضو، افراد تحت شیمی درمانی) ، چنانچه دچار عفونت شوند رنج بیشتری از یک بیماری جدی خواهند برد.
● راههای پیشگیری و کنترل
براساس نظر متخصصان مرکز بهداشت و کنترل بیماریها (CDC) استفاده از ضدعفونی کنندههای مناسب و نگهداری کلر آب در حد استاندارد ، تعویض مکرر آب استخرها توسط مسئولین مراکز تفریحی _ ورزشی و رعایت بهداشت فردی توسط شناگرها از مهم ترین راههای کنترل و پیشگیری از گسترش بیماریهای ناشی از شنا است.
● شما میتوانید با رعایت چند نکته از این ورزش مفرح لذت ببرید:
◊استخرهای خلوت و مطمئن را برای شنا برگزینید.
◊ از تماس پوست چرب ناشی از مصرف لوازم آرایشی یا کرم های مورد استفاده ویژه این فصل با آب استخر که حاوی کلر است جداً بپرهیزید چرا که این مساله باعث ایجاد حساسیت پوستی می شود.
◊ دوش گرفتن پیش از ورود به استخر، سونا یا جکوزی بهترین و آسان ترین شیوه کاهش و جلوگیری از آلودگی آب استخر است. بنابراین پیش از ورود به استخر، سونا، جکوزی و ... دوش بگیرید.
◊ از کلاه و عینک شنا استفاده کنید تا از آسیب به چشم و موها جلوگیری شود.
◊ برای پیشگیری از سرطان پوست از کرم های ضدآفتاب مناسب استفاده نمایید.
◊ فقط از لوازم شخصی استفاده کنید.
◊ پس از خروج از استخر و پیش از پوشیدن لباس ، حتماً دوش گرفته و بدن و سر را با صابون و شامپو بشویید تا کلر روی پوست بدن و موها باقی نماند.
◊ اگر به بیماری پوستی ، ناراحتی گوش و ... دچار هستید به هیچ وجه به استخر نروید تا بیماری شما به دیگران منتقل نشده و روند بهبودی شما نیز کند نشود.
◊ برای پیشگیری از گسترش بیماریهای عفونی در صورت داشتن تب یا یک بیماری عفونی جدی مانندعلایم اسهال، سرماخوردگی و .. باید از فعالیتهای ورزشی جمعی به ویژه شنا در استخرها خودداری کنید.
جهت دانلود تولبار سایت بهداشت محیط ایران روی تصویر زیر کلیک کنید
(جهت دسترسی به مطالب به روز به سمت چپ سایت بخش آخرین مطالب مراجعه کنید)