بهداشت مواد غذایی
علم بهداشت مواد غذایی عبارت است از (( کلیه موازینی که رعایت آنها در
تولید ، فرآیند ، نگهداری ، عرضه و تهیه مواد غذایی ضروری است تا به صورت
سالم و با کیفیت بالای بهداشتی استفاده شود ))
مهم ترین میکروارگانیسم هایی که در بهداشت مواد غذایی اهمیت دارند عبارتند از :
الف – ویروسها
ب – تک سلولی
ج – قارچها
د – مخمرها
هـ - کپکها
و – باکتری ها
شرایط رشد باکتری ها
الف – مواد مغذی موجود در غذاها : باکتری ها دارای آنزیم های لازم برای هضم
مواد مغذی اساسی قندها ، پروتئین ها ، چربیها و در برخی باکتری های خاص
سلولز هستند .
ب – آب : آب برای موجودات زنده حیاتی است و باعث انتقال مواد غذایی به باکتری می شود .
ج – pH : بیشتر باکتری ها ، pH نزدیک به خنثی ( 4/7 = pH ) را ترجیح می دهند .
د – اکسیژن : برخی باکتری ها هوازی و برخی دیگر غیر هوازی هستند .
هـ - دما : باکتری ها در دماهای مختلف رشد می کنند .
عوامل مؤثر در تخریب باکتریها :
الف – ماده غذایی : با حفظ بهداشت مواد غذایی و وسایل و لوازم مورد استفاده
و نیز بهداشت فردی می توان باکتری ها را از دسترسی به مواد غذایی دور نگه
داشت .
ب - آب : در صورت نبودن آب باکتری قادر به دریافت غذا نیست و در نتیجه نمی تواند تکثیر یابد .
ج – pH : محلول های اسیدی قوی اکثر باکتری ها را از بین می برد به استثنای باکتری های اسید دوست .
د – اکسیژن : باکتری های هوازی در صورت محرومیت از اکسیژن مانند غذاهای بسته بندی شده در خلأ و یا غذاهای کنسروی از بین می روند .
هـ - دما : حرارت مرطوب آب جوش یا بخار یا فشار دیگ های زودپز و حرارت خشک
ناشی از چراغ ها ، لامپ مادون قرمز هستند که بر باکتری ها اثر می گذارند .
و – تشعشع : نور خورشید رشد باکتری را کم میکند .
ز – مواد شیمیایی : ضد عفونی کننده ها هستند .
فساد غیر میکروبی مواد غذایی
1- عوامل فیزیکی شامل :ضربه ، اکسیژن ، حرارت ، نور ، رطوب میباشد.
2- هوامل شیمیایی شامل :سموم طبیعی ، افزودنیها ، آفت کشها ، آنتی سیرتیک ها و هورمونها ها ، فلزات سنگین می باشد .
3-عوامل فیولوژیکی که شامل : اکسید اسیون ، حشرات ، انگل ها می باشد .
10- برای پختن سیب زمینی آنها را شسته و با پوست در آب که قبلاً جوش آمده قرار داده و بپزید.
جهت دانلود تولبار سایت بهداشت محیط ایران روی تصویر زیر کلیک کنید