ردیف | جمعیت (نفر) | تعداد نمونه در سال |
1 | 5000> | 12 |
2 | 5000 تا 100000 | 12 به ازای هر 5000 نفر |
3 | 101000 تا 500000 | 12 به ازای هر 100000 نفر به علاوه 120 نمونه اضافی |
4 | 500000< | 12 به ازای هر 100000 نفر به علاوه 180 نموه اضافی |
آبهاب لوله کشی نشده (نظیر منابع کوچک آب روستایی):
به منظور
ارزشیابی کیفیت باکتریولوژیکی آب این منابع باید فواصل حداکثر یکماه مورد
نمونه برداری قرار گیرند. علاوه بر کنترل ماهیانه در صورت هر گونه تغییری
در وضعیت زمین مانند حفاری و غیره منبع آب باید کلرینه گردد و مجددا مورد
آزمایش قرار گیرند.
منبع: استاندارد ملی ایران شماره 4208 تجدید نظر اول - کیفیت آب - نمونه برداری از آب برای آزمون های میکروبیولوژی - آیین کار
«ویژگی های میکروبیولوژی آب آشامیدنی»
ردیف | نوع آب | نوع باکتری | حد مجاز در 100 میلی لیتر |
1 | کلیه آب های آشامیدنی | اشرشیاکلی یا کلیفرم های گرما پای | منفی |
2 | آب تصفیه شده برای استفاده در سیستم توزیع | اشرشیاکلی یا کلیفرم های گرما پای | منفی |
3 | آب تصفیه شده موجود در سیستم توزیع | اشرشیاکلی یا کلیفرم های گرما پای | منفی |
یادآوری1- در صورتی که اشرشیاکلی از نمونه آب جدا شود، باید بررسی و اقدام لازم انجام شود.
یادآوری2-
با وجود اینکه اشرشیاکلی شاخص دقیق تری برای آلودگی مدفوعی می باشد،
جستجوی باکتری های کلیفرم گرما پای نیز به عنوان جایگزین، قابل قبول می
باشد، در صورت لزوم، آزمون های تاییدی مناسب باید انجام شود.
کل
باکتری های کلیفرم شاخص مناسبی برای کیفیت بهداشتی ذخایر آب نیست، به ویژه
در مناطق گرمسیری که باکتری هایی که از نظر بهداشتی دارای اهمیت زیادی
نیستند در تمام ذخایر آب تصفیه نشده دیده می شود.
یادآوری3- در هیچ
زمانی میزان کدورت آب نباید بیش از 5 واحد کدورت نفلومتری (NTU) باشد، در
آب های صاف سازی شده کدورت نباید بیش از یک واحد کدورت نفلومتری (NTU) و
میزان pH بین6.5 تا 9 و همچنین میزان کلر آزاد باقیمانده، پس از حداقل نیم
ساعت زمان تماس در شرایط عادی (در انتهای شبکه آب رسانی) باید بین 0.5 تا
0.8 میلی گرم در لیتر و در شرایط همه گیری بیماری های روده ای یک میلی گرم
در لیتر باشد.
منبع: موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران - استاندارد شماره 1011 - ویژگیهای میکروبیولوژی آب آشامیدنی
دفعات نمونه برداری آب استخرهای شنا:
به منظور ارزشیابی کیفیت باکتریولوژیکی آب استخرهای شنا باید فواصل حداکثر دو هفته نمونه برداری و آزمایش انجام گردد.
«ویژگی های میکروبیولوژی آب استخرهای شنا»
ردیف | نوع میکروارگانیسم | حد مجاز تعداد باکتری |
1 | یاکتری های هتروتروف | 200 در هر میلی لیتر |
2 | اشرشیاکلی یا کلیفرم های گرما پای | کمتر از 1 در 100 میلی لیتر |
3 | استافیلوکوکوس | 50 در 100 میلی لیتر |
4 | آنتروکوک های روده ای | 100 در 100 میلی لیتر |
5 | سودوموناس آئروژینوزا | کمتر از 1 در 100 میلی لیتر |
یادآوری1- میزان قلیائیت کل آب استخر های شنا نباید بیش از 150 میلی گرم در لیتر باشد.
یادآوری2- محدوده pH مناسب برای آب استخر شنا7.2 تا 8 می باشد.
یادآوری3- کدورت آب استخر شنا نباید بیش از 0.5 NTU باشد.
یادآوری4- میزان کلر آزاد باقیمانده در آب استخر های شنا باید 1 تا 3 میلی گرم در لیتر باشد.
منبع: موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران - استاندارد شماره 9412 - ویژگیهای میکروبیولوژی آب استخر های شنا
«ویژگیهای باکتریولوژیکی آب معدنی»
نوع باکتری | حجم نمونه | حد مجاز تعداد باکتری |
کل کلیفرمها | پاسخ نمونه در 250cc | صفر در 100 میلی لیتر |
کلیفرمهای مقاوم به گرما | پاسخ نمونه در 250cc | صفر در 100 میلی لیتر |
استرپتوککهای مدفوعی | پاسخ نمونه در 250cc | صفر در 100 میلی لیتر |
کلستریدیومهای احیاء کننده سولفیت | پاسخ نمونه در 250cc | صفر در 100 میلی لیتر |
سودوموناس | پاسخ نمونه در 250cc | منفی در 100 میلی لیتر |
باکتریهای هوازی مزوفیل | 24 ساعت در 20oc گرمخانه گذاری شده | حداکثر 20 عدد در یک میلی لیتر |
باکتریهای هوازی مزوفیل | 24 ساعت در 37oc گرمخانه گذاری شده | حداکثر 100 عدد در یک میلی لیتر |
«ویژگی های باکتریولوژی آب اشامیدنی بسته بندی شده»
نوع میکروارگانیسم | بیشینه مجاز | روش آزمون |
کل کلیفرم ها | منفی در صد میلی لیتر | طبق استاندارد ملی ایران 3759 |
اشرشیاکلی | منفی در صد میلی لیتر | طبق استاندارد ملی ایران 3759 |
میکروارگانیسم های قابل کشت در دمای 2±22 | 100 در هر میلی لیتر | طبق استاندارد ملی ایران 5271 |
میکروارگانیسم های قابل کشت در دمای 2±36 | 20 در هر میلی لیتر | طبق استاندارد ملی ایران 5271 |
یادآوری 1- میکروارگانیسم های قابل کشت تنها در زمان بسته بندی و یا
بیشینه دوازده ساعت پس از بسته بندی (در صورت نگه داری در دمای پنج درجه
سلسیوس) می تواند مورد ملاک قرار گیرد.
« جدول حد استاندارد میکروبی آب معدنی»
حد مجاز شمارش کلی باکتری ها در مظهر چشمه (شمارش باکتری های هتروتروفیک)
دمای گرمخانه گذاری (درجه سلسیوس) | زمان گرمخانه گذاری (ساعت) | حداکثر تعداد مجاز در هر میلی لیتر |
22-20 | 72 | 20 |
37 | 24 | 5 |
حد مجاز شمارش کلی باکتریها (حداکثر تا 12 ساعت پس از بطری شدن)
دمای گرمخانه گذاری (درجه سلسیوس) | زمان گرمخانه گذاری (ساعت) | حداکثر تعداد مجاز در هر میلی لیتر |
22-20 | 72 | 100 |
37 | 24 | 20 |
حد مجاز آلودگی باکتریایی
آزمون اول
نوع میکروارگانیسم | حجم آزمون | تفسیر نتایج | روش استاندارد |
اشرشیاکلی یا کلیفرم گرماپای | 250*1 | در هیچ یک از نمونه ها نباید وجود داشته باشد | استاندارد ملی ایران به شماره های 3760-3759 |
کلیفرمهای غیر مدفوعی | 250*1 | در صورتیکه تعداد باکتری کمتر از 2 باشد، آزمون دوم باید انجام شود | استاندارد ملی ایران به شماره های 3760-3759 |
استرپتوککهای مدفوعی | 250*1 | در صورتیکه تعداد باکتری کمتر از 2 باشد، آزمون دوم باید انجام شود | استاندارد ملی ایران به شماره های 3619-3620 |
سودوموناس آئروژینوزا | 250*1 | در صورتیکه تعداد باکتری کمتر از 2 باشد، آزمون دوم باید انجام شود | استاندارد ملی ایران به شماره 3140 |
بی هوازی ها یا احیاء کننده سولفیت | 50*1 | در صورتیکه تعداد باکتری کمتر از 2 باشد، آزمون دوم باید انجام شود | در دست تدوین... |
تعداد نمونه مورد آزمون(n) | نوع میکروارگانیسم/حداکثر تعداد | نمونه آلوده قابل قبول1(C) | میکروارگانیسم در یک نمونه(M) | میکروارگانیسم در سایر نمونه ها(m) |
4 | کلیفرم های مدفوعی و غیر مدفوعی | 1 | 2 | 0 |
4 | استرپتوککهای مدفوعی | 1 | 2 | 0 |
4 | سودموناس آئروژینوزا | 1 | 2 | 0 |
4 | بی هوازی احیاء کننده سولفیت | 1 | 2 | 0 |
1)نمونه آلوده قابل قبول: منظور حداکثر تعداد نمونه ای است که در آن شمارش باکتریها می تواند بین M و m باشد.
(جهت دسترسی به مطالب به روز به سمت چپ سایت بخش آخرین مطالب انتهای سایت مراجعه کنید)