نکات مهم و راهنمای خرید ،مصرف و نگهداری مواد غذایی
تا حد امکان از فروشگاه هایی که فروشندگان آنها شرایط بهداشت مواد غذایی را رعایت می کنند خرید کنید.
-حتما به تاریخ تولید، انقضاء، شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت و علامت
استاندارد توجه کنید و از خرید مواد غذایی که تاریخ مصرف آنها گذشته است
بپرهیزید.
-گوشت مرغ و ماهی را بعد از سایر مواد غذایی خریداری کنید.
-از خرید بسته های غذایی آسیب دیده و معیوب اجتناب کنید.
-غذاهای منجمد شده در دمای فریزر (20 درجه زیر صفر) تا سه ماه قابل نگهداری است مانند انواع گوشت، ماهی و سبزی.
-برای رفع انجماد گوشت و سایر مواد غذایی قرار دادن در یخچال روش مطمئن تر و بهتری است.
-نان را از فروشگاه ها و نانوایی هایی که اصول بهداشتی را رعایت می کنند تهیه کنید.
-از روزنامه برای بسته بندی و حمل مواد غذایی بخصوص نان استفاده نکنید.
-برای جلوگیری از بیات شدن نان آن را در ظروف دربسته و در فریزر نگهداری کنید.
حتی الامکان نان را به مقدار نیاز روزانه خریداری کنید. در صورت
خرید نان به تعداد زیاد، برای جلوگیری از بیات شدن در بسته های مصرف بسته
بندی و در فریزر نگهداری کنید.
-غلات را در ظروف دربسته و در محیط خشک، تاریک و خنک و در معرض جریان هوا نگهداری کنید.
**فروشندگان باید:
لباس تمیز داشته باشند.
کارت بهداشتی داشته باشند.
زخم و جراحت روی صورت و دست نداشته باشند.
**میوه و سبزی
-به هنگام خرید توجه داشته باشید که میوه و سبزی از سطح زمین فاصله داشته باشند.
-در انتخاب میوه و سبزی دقت داشته باشید که حتما تازه، سالم و تمیز باشند.
هنگام حمل مواد غذایی باید برای جلوگیری از آلودگی، سبزی ها و میوه ها را جدا از گوشت، نان و سایر مواد غذایی قرار دهید.
-سبزی و میوه را به صورت روزانه خریداری کنید تا تازگی و مواد مغذی آن حفظ شود.
-از خرید سیب زمینی هایی که دارای شکاف، جوانه و زدگی هستند پرهیز کنید.
-سیب زمینی و پیاز را در جای خشک، خنک و بدون نور نگهداری کنید و به محض جوانه زدن هرچه سریعتر تا قبل از فاسد شدن مصرف کنید.
-برای نگهداری سبزی ها می توان از روش های خشک کردن و یا انجماد استفاده کرد، بهتر است برای انجماد ضخامت بسته ها کم باشد.
-پس از شست و شوی سبزی ها آنها را در پارچه نازکی حداکثر به مدت سه روز در یخچال نگهداری کنید.
-بهتر است سبزی ها را به صورت خام و در بسته های کوچک در فریزر نگهداری کنید.
گوشت، حبوبات، تخم مرغ و مغزها (گردو، بادام و ... )
-از فروشگاه هایی که گوشت ها را در شرایط بهداشتی نگهداری می کنند خرید کنید.
-گوشت های تازه که رنگ صورتی یا قرمز روشن، بوی طبیعی و بافتی سالم، قابل ارتجاع و غیر لزج دارند را خریداری کنید.
-به تاریخ مصرف روی گوشت بسته بندی شده توجه کنید و از خرید بسته های آسیب دیده و تاریخ مصرف گذشته اجتناب کنید.
**گوشت مرغ
-مرغ تازه که سطح آن درخشنده و مرطوب است و بوی غیر طبیعی نمی دهد را انتخاب کنید.
-مرغ مناسب باید وزنی بین یک و نیم تا دو کیلوگرم داشته باشد.
-از مصرف پوست مرغ جدا خودداری کنید.
گوشت ماهی
-ماهی تازه و سالم باید دارای ظاهری درخشان با چشمهای برآمده و براق باشد.
-بافت ماهی باید محکم و قابل ارتجاع بوده و فلس ها محکم به بدن ماهی چسبیده باشد.
-وجود لکه های آبی تیره سبز و سیاه روی شکم ماهی دلیل بر کهنگی آن است.
تخم مرغ
-از خرید تخم مرغ شکسته یا ترک خورده خودداری کنید.
-در صورت وجود تاریخ مصرف هنگام خرید به آن توجه کنید.
-تخم مرغ را در یخچال نگهداری کنید.
-تخم مرغ را برای نگهداری در یخچال نشویید فقط قبل از مصرف پوسته بیرونی آن را بشویید.
-هنگام مصرف تخم مرغ، آنها را یکی یکی در ظرف جداگانه شکسته و در صورت داشتن لکه و بوی نامطبوع از مصرف آن خودداری کنید.
**حبوبات
-هنگام خرید حبوبات دقت شود که عاری از سوراخ و آفت زدگی باشند.
-برای نگهداری حبوبات آنها را در ظروف دربسته در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
مغزها (پسته، گردو، بادام و ... )
-در هنگام خرید مغزها دقت داشته باشید که دارای ظاهری سالم و عاری از کپک زدگی و بوی نامطبوع باشند.
-برای نگهداری آجیل و مغزها جای سرد و خشک را انتخاب کنید.
شیر و فرآورده های آن
-در هنگام خرید شیر و فرآورده های پاستوریزه آن به تاریخ تولید و مصرف آن توجه کنید.
-بهتر است در صورت مشکوک بودن به سلامت شیر قبل از مصرف حداقل به مدت 10 دقیقه آن را بجوشانید.
-کشک را به صورت پاستوریزه تهیه کنید و قبل از مصرف حتما بجوشانید.
جهت دانلود تولبار سایت بهداشت محیط ایران روی تصویر زیر کلیک کنید