سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط
سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط

ژیاردیا


 ژیاردیا 

 

یکی از انگل‌هایی که باعث آلودگی دستگاه گوارش می‌شود، ژیاردیا نام دارد و عفونت با آن را ژیاردیوز می‌گویند. این انگل یکی از شایع‌ترین علل اسهال در بچه‌هاست که به علت مصرف آب و سبزی و میوه آلوده ایجاد می‌شود. این انگل در مقابل مقدار کلری که برای تصفیه آب در شبکه های توزیع اب اشامیدنی شهری به کار برده می‌شود مقاوم بوده و در آب سرد حتی تا 2 ماه می‌تواند زنده بماند. بچه‌ها نسبت به بزرگ‌ترها در حدود 3 برابر به این انگل حساس‌ترند و به نظر می‌رسد که با افزایش سن، بدن کم‌کم نسبت به آن مقاوم‌تر می‌شود ولی این به معنی عدم مبتلا شدن بزرگترها نیست و گاهی تمام اعضای خانواده به این انگل مبتلا می شوند.
در بیشتر موارد، ابتلا به ژیاردیوز هیچ علامتی ایجاد نمی‌کند، اما اگر این بیماری ایجاد علامت کند، معمولا باعث اسهال می‌شود که در آن خون یا موکوس دیده نمی‌شود. دربدن فردی که مبتلا به ژیاردیوز شده جذب چربی‌ها از دستگاه گوارش به درستی انجام نمی‌شود، در نتیجه چربی موجود در غذا جذب نشده و با مدفوع دفع می‌شود که باعث ایجاد بوی بسیار بد مدفوع می‌گردد. علایم دیگری هم ممکن است در این بیماری دیده شوند. مثلاً برخی بچه‌های مبتلا از دردهای شکمی شکایت می‌کنند که البته خیلی شدید نیست. در مبتلایان به این بیماری میزان گاز روده‌ها زیاد شده و بوی بسیار بدی دارد و می‌تواند باعث ایجاد نفخ شکم هم بشود. بی‌اشتهایی از علایم دیگری است که در مبتلایان به ژیاردیوز دیده می‌شود و می‌تواند از علت‌های عدم وزن‌گیری در بچه‌ها باشد. گاهی اوقات تهوع و استفراغ و تب بسیار خفیف هم در این بیماران دیده می‌‌شود.
این علامت‌ها ممکن است به مدت 5 تا 7 روز وجود داشته باشند و اگر بیشتر از این ادامه پیدا کنند باعث می‌شود که وزن‌گیری کودک دچار اختلال شود. گاهی اوقات هم بیماری به فرم مزمن تبدیل می‌شود که در آن دل‌‌درد در بالای ناف، گازهای روده‌ای زیاد و بدبو و بوی بد دهان و رنگ‌پریدگی ممکن است ایجاد شود.

 

 

 آیا ژیاردیوز مسری است؟


افرادی که مبتلا به این انگل هستند، آن را در مدفوع خود دفع می‌کنند که در صورت عدم دفع بهداشتی مدفوع می‌تواند باعث آلودگی آب‌ها، استخرها و منابع طبیعی آب مثل چشمه‌ها و.... شود. علاوه بر آب، تمام غذاهای خامی که به نحوی با آب آلوده تماس داشته باشند و از جمله میوه‌ها و سبزی‌ها می‌توانند باعث آلودگی سایر افراد شوند، و یا متصدیان مراکز تهیه و توزیع مواد غذائی اگر به این بیماری مبتلا باشند ممکن است در روز دهها نفر را آلوده کنند و لذا یکی از دلایل تاکید مامورین بهداشت بر انجام تست های تندرستی ولزوم داشتن کارت گواهی تندرستی احتمال انتقال بیماریهای انگلی و عفونی و از جمله ژیاردیا می باشد.

 

 برای پیشگیری از ابتلا به این انگل باید نکات زیر را رعایت کرد:

 

-  حتماً از آب آشامیدنی مطمئن و سالم استفاده کنید و در پارک‌ها، به علایم هشدار آب توجه کرده و در خارج از شهر از آب چشمه‌ها و رودخانه‌ها برای نوشیدن و یا شستشوی ظروف یا میوه استفاده نکنید.

- میوه و سبزی خام را با دقت شسته و ضدعفونی کنید.
- قبل از انجام آشپزی دستتان را تمیز بشویید.

- بعد از رفتن به دستشویی  حتماً دستتان را با آب و صابون بشویید و مراقب باشید بچه‌ها هم حتماً‌ این کار را انجام دهند.

- چنانچه علائمی که در بالا گفته شد در خود یا یکی از اعضاء خانواده مشاهده شد نسبت به مراجعه به پزشک و انجام تست آزمایشگاهی اقدام تا در صورت ابتلا به این بیماری انگلی به درمان آن بپردازید.

 

 

تشخیص و درمان ژیاردیوز


وقتی فردی در مواجهه با عامل این بیماری ( آب یا غذای آلوده) قرار می‌گیرد، در حدود 1 تا 3 هفته بعد ممکن است به این بیماری مبتلا شود. با درمان آنتی‌بیوتیکی این بیماری پس از 5 تا 7 روز بهبود می‌یابد اما بدون درمان گاهی تا 6 هفته یا حتی طولانی‌تر هم ادامه پیدا می‌کند. و از عواقب آن علاوه بر تاثیرات بد بر بدن خود شخص مبتلا انتقال و انتشار بیماری در بین اعضاء خانواده همکاران ، همکلاسان و یا مشتریان مراکز تهیه مواد غذائی است که در نهایت موجب انتشار عمومی این بیماری در جامعه میگردد.

 


برای تشخیص ژیاردیوز، باید آزمایش مدفوع انجام داد که البته ممکن است یک بار آزمایش بیماری را نشان ندهد. به همین جهت اغلب برای تشخیص آن سه نوبت آزمایش لازم است. چنانچه پاسخ تست مثبت باشد درمان با مصرف داروی موثر بر عامل این بیماری شروع می شود . توجه داشته باشید که نوع دارو و چگونگی مصرف آن را پزشک تعیین مینماید.  

















جهت اطلاع از مطالب به روز سایت به کانالهای ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید.



   

(جهت دسترسی به مطالب به روز به سمت چپ سایت بخش آخرین مطالب مراجعه کنید)