مقدمه
بسیاری ازعوامل اجرایی پسماند از اقشاری هستند که در پایین ترین پله نردبان طبقات اجتماعی قرارمی گیرند وبدلیل انجام کارهای سخت وبا عوامل مخاطره آمیز در معرض انواع بیماریها وحوادث قرار دارند. بر این اساس شرعا وعرفا بایستی به ایمنی و بهداشت این افراد توجه زیادی نمود. در زندگی قرن بیست ویکم بشر در فعالیت های مختلف از فعالیتهای عادی گرفته تا فعالیتهای اداری، صنعتی، کشاورزی، بهداشتی درمانی دائما در حال تولید زباله هایی با ترکیبی متنوع خطرناک ، عفونت زا وحتی نامشخص است حال این زباله تولید ، جمع آوری ، حمل ، بازیافت، پردازش ودفع می گردد وافرادی که با این زباله ها سروکار دارند سلامتی انان مورد تهدید قرار می گیرد .
برای تامین سلامت عوامل اجرایی پسماندهاست برنامه کشوری در نظر گرفته شده که سرلوحه ان دستورالعمل سلامت ، ایمنی وبهداشت عوامل اجرایی مشمول ماده 5 قانون مدیریت پسماندهاست .
سلامت،ایمنی،بهداشت عوامل اجرای پسماند
عوامل اجرایی پسماندها: به کلیه کسانی اطلاق می گرددکه در مراحل جمع آوری ، ذخیره سازی ، جداسازی ،حمل ونقل ، بازیافت ، پردازش و دفع پسماندها اعم از پسماندهای عادی ، پزشکی(بیمارستانی) ،ویژه ،کشاورزی و صنعتی و نیز مرحله تولید پسماندهای مخاطره آمیز مشغول بکار می باشند
عوامل اجرایی در پسماند
الف –شهرداری ها ، بخشداریها و دهیاریها : مدیر اجرایی کلیه پسماندهای عادی ،کشاورزی و نیز مدیر اجرایی پسماندهای ویژه پس از تبدیل آن به پسماند عادی وقرار گیری آن در خارج از واحد تولید پسماند ، از معابر ، گذرگاهها و خیابانها قلمداد می گردند.
ب – کارفرمایان کارگاهها ،کار خانجات ، شرکتهای دولتی ، نیمه دولتی وخصوصی و مدیران شهرکهای صنعتی ، بعنوان مدیر اجرایی پسماند تا تبدیل پسماندصنعتی و ویژه به پسماند عادی و تحویل آن به عوامل اجرایی شهرداری ،شهرداریها ، دهیاریها قلمداد می گردند.
ج – مدیر ارشد بیمارستانها ، مراکز بهداشتی درمانی ، آزمایشگاههای تشخیص طبی ، مراکز تحقیقات و خدمات پزشکی و پیراپزشکی و سایر مراکز مشابه ،بعنوان مدیر اجرایی پسماندهای ویژه تولیدی ویا تبدیل پسماندهای پزشکی (بیمارستانی) به پسماند عادی و تحویل آن به عوامل اجرایی شهرداری ،شهرداریها ، دهیاریها قلمداد می گردند
ادامه...
در هر کارگاه یا واحد شغلی ممکن است یک یا چند و یا اینکه تمامی انواع پسماندهای عادی، پزشکی(بیمارستانی)، ویژه، کشاورزی و صنعتی وجود داشته باشد که عوامل اجرایی پسماند در این واحدها در مراحل مختلف جمع آوری، ذخیره سازی، جداسازی، حمل ونقل، بازیافت، پردازش و دفع هر یک از این پسماندها در معرض انواع مخاطرات تهدید کننده سلامتی هستند. و مدیریت اجرایی وظیفه سنگین کاهش مخاطرات تهدید کننده سلامت این گروه کثیر شاغلین رابرعهده دارند
مراحل انجام تعهدات :1- تعیین گروه اولی با توجه به گستردگی عوامل اجرایی که بایستی تحت پوشش خدمات بهداشتی درمانی قرار گیرند .
نکته : طبق برنامه، مطابق با الزامات همه شاغلین بایستی تحت پوشش قرار گیرند بنابراین در یک برنامه حداکثر پنج ساله پنج گروهی که در الویت اول تا پنجم قرار می گیرند در پوشش این خدمات قرار خواهند گرفت .
2- اجرای الزامات مندرج در دستورالعمل که در دوازده مبحث تنظیم شده است. اهم مطالب مباحث مصوب شامل :
o تعیین مسئول اجرای این دستورالعمل تحت عنوان مدیر اجرایی ومسئول ایمنی و بهداشت حرفه ای وتشکیل کمیته ای مرکب از مسئولین مذکور وسرپرستان مرتبط با عوامل اجرایی واحد شغلی مربوطه
oتعیین اولویت گروههای شاغلین با پسماندها
oبرنامه ریزی برای تامین سلامت وایمنی گروه اولی شاغلین پسماندها
oشناسایی و تعیین احتمال خطر برای سلامت، ایمنی و بهداشت در هر یک از مشاغل موجودگروه اولی
o تدوین برنامه پایش (مونیتورینگ) هوا و پایش فردی مشتمل بر روشهایی فنی نمونه برداری محیطی و وسایل و تجهیزات مورد نیاز، روشهایی نگهداری، کالیبراسیون دستگاههای مربوطه، نوع و دفعات پایش کنترل یا حذف عوامل زیان آور
oاطمینان ازبرقراری مستمر روشهای کنترلی عوامل مخاطره زا .
o
ادامه...تامین تجهیزات حفاظت فردی متناسب با نوع پسماند و برای گروه اولی عوامل اجرایی درتمامی مراحل از تولید تا دفع پسماندها.
-تدوین برنامه آموزشی و بازآموزی سلامت، ایمنی و بهداشت شاغلین وفراهم آوردن امکانات لازم برای آموزش و بازاموزی عوامل اجرایی گروه اولی .شامل:
- آشنایی عوامل اجرایی پسماندها با مسئول/مسئولین ایمنی و بهداشت و جانشین آنها در واحد ذیربط
- آشنایی عوامل اجرایی پسماندها با مخاطرات تهدیدکننده سلامت که در واحد ذیربط وجود دارد.
- آشنایی عوامل اجرایی پسماندها با وسایل حفاظت فردی و نحوه استفاده و نگهداری صحیح آنها
تجهیزات حفاظت فردی
تجهیزات حفاظت فردی متناسب با نوع پسماند را برای محافظت تمامی عوامل اجرایی پسماندها در مراحل تولید ، جمع آوری ، ذخیره سازی ،جداسازی ،حمل ونقل ،بازیافت ،پردازش و دفه پسماندها تامین نمایید.
تجهیزات حفاظت فردی مورد استفادة عوامل اجرایی پسماندها بایستی دارای تأییدیه های لازم از سازمانهای ذیربط ازجمله وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی باشد.
انتخاب تجهیزات حفاظت فردی بایستی توسط متخصصین بهداشت حرفه ای صورت گرفته و برای افرادی که دارای محدودیتهای پزشکی هستند متخصصین مزبور این انتخاب را با مشورت متخصصین طب کار انجام دهند.
شده به منظور اعمال اصلاحات لازم.
جهت اطلاع از مطالب به روز سایت به کانالهای ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید.