سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط
سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط

گزارش تصفیه خانه ی شماره 3 (تهرانپارس)

تصفیه خانه ی شماره 3 (تهرانپارس)

    این تصفیه خانه شماره 3 تهران است . آب این تصفیه خانه توسط کانالی به قطر 7/2 متر و به طول 10 کیلو متر از سد لتیان تامین می شودو آب ورودی به دو بخش تقسیم می شود و برای کانالی که به تصفیه خانه شماره 4 می رود عمل پرکلرینیشن انجام می گیرد. که این عمل از رشد جلبکها جلوگیری نموده و باعث بر طرف شدن گازهای بودار آب،حذف آهن و منگنز و بهبود فرایند زلال سازی در پولساتور میشود.ولی روی آب ورودی به تصفیه خانه عمل پرکلرینیشن انجام نمی گیرد.حد اکثر ظرفیت ورودی 5 متر مکعب بر ثانیه است . از 3 زلال ساز پولساتور استفاده می گردد.نوع صافی مورد استفاده صافی شنی تند از نوع آکازور Tبه تعداد 30 جفت می باشد کف این صافی ها از 56 اسلب صافی در ابعاد m1 ×m 1 تشکیل شده و درسطح آنها نازلهایی قرار دارد که آب صاف شده را جمع آوری می کنند.. شکاف این نازلها باید از ریزترین  ذرات صافی کوچکتر باشد . زیر این اسلبها پایه نگهدارنده شنی به ارتفاع cm10 قرار دارد. ماده منعقد کننده مصرفی که میزان و غلظت آن از آزمایش  جار به دست می آید کلرورفریک و کمک منعقد کننده مصرفی شیر آهک می باشد .

  آب ورودی نیازی به آشغال گیری ندارد پس مرحله اسکرینیک وجود ندارد. دبی آب ورودی بایستی اندازه گیری شود 3 ابزار اندازه گیری دبی (2 روش سنتی و 1 روش جدید ) وجود دارد ولی در حال حاضر ونتوریمتر دیجیتالی که مبنای کار آن بر اساس امواج اولتراسونیک است بصورت آنلاین      (Online) دبی ورودی را نمایش میدهد  در ادامه مسیر آب اضافه کردن کلرورفریک را داریم . این مواد در انجام 4 عمل موثر است:

1-     خنثی کردن

2-     چسبیدن

3-     سنگین شدن

4-     ته نشینی  

آب توسط فلش میکسر (با سرعت 60 دور در دقیقه ) به مدت یک دقیقه اختلاط سریع می یابد.بعد از آن آب توسط دریچه هایی که دبی آن توسط شیرهایی تنظیم می گردد وارد پولساتورها  می شود.آب نسبتا زلال خروجی از پولساتور وارد قلب تصفیه خانه یعنی صافی ها می شود .

صافی ها دو کار عمده انجام می دهند :

1)     آب با کدور NTU2 وارد می شود و با کدورت NTU 5/0-2/0 خارج می شود               (کاهش کدورت  )

2)     حذف میکرو ارگانیسم ها ی بیماریزا تا مرز 99-98 درصد

هر صافی آکازور از بدنه مستطیلی با دیواره ی بتنی و کف مجهز به نازل که تعداد آنها بایستی بین 50 تا 70 عدد در هر متر مربع باشد تشکیل یافته که شیب مختصری از ورود به خروج دارد و با عمق متوسط 90 سانتی متر ماسه (با طبقه بندی از قطر های مختلف ) پر شده است و در مدت کار ارتفاع آب روی سطح ماسه 30 تا 50 سانتی متر است .

در طرفین دیواره ی بیرونی صافی ها کانال های جمع آوری و انتقال آب شستشوی صافی ها قرار گرفته است . آب خام از طریق شیر های اتوماتیک وارد صافی شده و بوسیله ی سیستم لوله کشی که در زیر صافی تعبیه گردیده به مخزن آب صاف شده فرستاده می گردد. این سیستم لوله کشی علاوه بر تخلیه ی صافی نقش انتقال آب شستشو به صافی را نیز عهده دار است . در زیر کف صافی همچنین لوله های انتقالی هوای تحت فشار برای شستشوی صافی ها قرار گرفته است .

     در این صافی ها نیز مکانیسم های مختلفی از قبیل غربال شدن ، ته نشینی ، جذب الکترواستاتیک و      قر آیندهای  بیوشیمیایی در جدا سازی ناخالصی ها موثر هستند. مکانیسم اول به دلیل اینکه سرعت عبور آب زیاد است ،چندان در حذف نا خالصی ها موثر نیست و موثرترین مکانیسم جداسازی همان جذب است .

     پس از مدتی صافی ها دچار گرفتگی می شوند و نیاز به شستشو پیدا می کنند . شستشوی صافی ها به طریقه معکوس صورت می گیرد . البته در بک واش بایستی به پدیده بلوغ صافی ها توجه نمود ، یعنی نباید صافی ها به طور کامل شسته شوند تا لایه بیولوژیکی آنها از بین نرود چون شاهد کاهش راندمان صافی ها خواهیم بود .

    شستشوی معکوس (Back wash) صافی ها عمدتا در 3 مرحله انجام می گیرد :

1.      شل کردن لایه های بستر که اصطلاحا دکولماتاژگویند و انتقال معکوس آب به میزان 8-6 متر مکعب آب برای هر متر مربع صافی با جریان کند انجام می گیرد ،در حقیقت با این کار قسمت مهمی از مواد گرفته شده در اعماق صافی را به بالاتر انتقال می دهد و آنها را آماده می سازد تا در مراحل بعدی شستشو به خارج از صافی برده شود (ورود آب معکوس به صافی از طریق پمپاژ صورت می گیرد)

2.      ارسال هوای تحت فشار به صافی که بلافاصله بعد از مرحله اول با روشن نمودن کمپرسورهای هوا انجام گرفته و میزان هوای ورودی معمولا 50تا60 متر مکعب در هر متر مربع صافی می باشد .هوای ورودی باعث به هم خوردن دانه های ماسه می شود که در اثر آن مواد ناخالصی چسبیده به ماسه ها از آنها جدا شده و آماده خروج از صافی می گردد . زمان لازم برای هوا دهی 6 تا 10 دقیقه می تواند باشد.

3.      ارسال آب صاف شده به صافی که به میزان 20 متر مکعب در ساعت در هر متر مربع صافی انجام و باعث می شود کلیه مواد معلق گرفته شده در لابه لای منافذ صافی که بعد از مراحل دو گانه بالا آزاد شده اند از طریق کانالهای تخلیه اطراف صافی ها به خارج انتقال یابد.زمان این شستشو هم بین 5 تا8 دقیقه می باشد.

     اصولا نبایستی زمان شستشوی صافی ها از 15 دقیقه تجاوز کند ولی عملا این زمان بین 40 تا 30 دقیقه است و همین طور نباید آب مصرفی و شستشوی صافی از 5 درصد دبی آنها تجاوز کند بهترین میزان در فصلهای گرم و سرد به ترتیب 2و3 درصد دبی می باشد.

    همان طور گفته شد در این تصفیه خانه پرکلرینیشن نداریم . آب خروجی از صافی کلر زنی می شود . میزان کلر مصرفی بستگی به شرایطی دارد مثلا در دمای زیاد و هوای گرم و یا زمان بروز اپیدمی های بیماری های منتقله از طریق آب میزان کلر مصرفی افزایش می یابد.زمان تماس کلر با آب 15 تا20 دقیقه است. و در نهایت آب سالم و بهداشتی و مطمئن وارد مخزن اولیه و سپس مخزن بزرگتر و نهایتا وارد شبکه توزیع می شود.

    در این تصفیه خانه مرحله دی کلرینیشن انجام نمی گیرد .هنگامیکه سوپر کلریناسیون انجام می گیرد آب ذخیره می شود.آبهای بعدی که وارد مخزن می شوند دارای کلر باقیمانده کمتری هستند بها با هم مخلوط شده  و میزان کلر باقیمانده تعدیل می شود .

   پولساتور

    پولساتور از یک اتاقچه با ستون خلا ،لوله هایی که در کف قرار دارند و آب از آنها خارج می شوند ، پالونکها،پتوی لجن، هاپرو دکانته های جمع آوری آب زلال شده تشکیل شده است.

   آب ابتدا وارد اتاقچه خلا که دقیقا در وسط پولساتور قرار دارد می شود . وارد شدن آب به صورت مکش و در مدت زمان 30 تا40 ثانیه صورت می گیرد و ارتفاع آب 70 -40 سانتی متر افزایش می یابد سپس در مدت 10-7 ثانیه که زمان شکست خلا نامیده می شود با فشار رانش می شود و از لوله های مشبک کف پولساتور با سرعت خارج می شود . برای آنکه به پتوی لجن آسیبی وارد نشود پالونکهایی که روی لوله های مشبک قرار دارد سرعت آب را کاهش داده سپس آب از پتوی لجن عبور می کند ضخامت پتوی لجن از روی پالونکها تا تقریبا بالای هاپر است (تقریبا کمی پایین تر از نیمه عمق پولساتور). در حین عبور آب از پتوی لجن نا خالصی ها و کدورت آب گرفته می شود.و نیز حذف میکرو ارگانیسم ها و عوامل بیولوژیکی را تا %80 داریم .  برای داشتن راندمان بیشتر  بهتر است آب کدورت زیادی داشته باشد اگر کدورت زیر NTU5 باشد قبل از اضافه کردن کلرورفریک به وسیله خاک دیاتومه به کدورت آن اضافه می کنیم . این پتوی لجن توانایی حذف ذرات mm 5-2 را دارد و مابقی  توسط صافی گرفته می شود.

      در اثر عبور آب از پتوی لجن به مقدار آن افزوده می شود و این مقدار اضافی داجل هاپرها ریخته     می شود و این هاپرها هر 24 ساعت یکبار توسط سیفون ها تخلیه می شوند . غلظت لجن تخلیه شده از پولساتور از 6-3 درصد تجاوز نمی کند ،بار سطحی پولساتور بین 8-3 متر در ساعت متغیر است و این بالا بودن بار سطحی مزیت اصلی پولساتور نسبت به اکسیلاتور است. زمان ماند آب بین 60-30 دقیقه متغیر است.

       آب زلال شده توسط منافذی که در امتداد دکانته ها قرار دارد جمع شده و به سمت صافی ها هدایت    می شود.

نظرات 1 + ارسال نظر
پارمیس دوشنبه 4 فروردین‌ماه سال 1399 ساعت 08:18 ب.ظ

با سلام و ممنون از اطلاعات بسیار خوبی که در مورد تصفیه خونه دادید . خیلی عالی و خیلی کاربردی بود ممنون از شما. من یک سوال و یک درخواستی از شما داشتم. اینکه آزمایشگاه شیمی تو کار پولساتور ها خیلی مهمه و باید لجن آب رو مرتب آزمایش بکنه یعنی چی؟ چه آزمایشی ممکن هست توضیح بدبد؟ ممنون از شما

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد