دانستنیهای بهداشت محیط در مواد غذایی
در هنگام خرید شیر و فرآورده های آن چه نکاتی را باید رعایت کرد:
ـ شیر سالم طعم مطبوعی دارد، کمی شیرین بوده و رنگ آن سفید مایل به زرد می باشد. شیر یکی از غذاهای بسیار مفید است ولی خیلی زود آلوده شده و محل مناسبی برای رشد میکروبها می شود.
ـ خطر آلودگی در شیرخام بیشتر است و به همین دلیل نباید شیرخام خریداری کرد،اما در صورت خریداری می توان با اضافه کردن مقداری آب، آنرا بمدت 20دقیقه جوشانید.
ـ شیری برای خریداری مناسب است که پاستوریزه یا استرلیزه باشد. در این روش با استفاده از حرارت، میکروبهای شیر را از بین می برند.
ـ شیر پاستوریزه را تا 2 روز می توان در یخچال نگه داشت و بیرون از یخچال زود فاسد می شود اما شیر استریلیزه که درب آن باز نشده باشد حتی خارج از یخچال هم تا چند روز سالم باقی می ماند.
ـ در هنگام خرید شیر شیشه ای یا پاکتی باید به تاریخ مصرف آن توجه کرد.
ـ پنیر تازه محلی می تواند بیماری تب مالت را به انسان منتقل کند بنابراین نباید پنیر تازه محلی مصرف کرد. اگر پنیر فروشگاه، محلی باشد؛ می توان آنرا پس از خریداری 2 ماه در آب نمک و در یخچال منزل نگهداری نمود و آنگاه آنرا مصرف کرد.
ـ خطر آلودگی در بستنی هایی که به صورت سنتی تهیه می شوند بیشتر است بنابراین بهتر است از مصرف آنها خودداری شود.
ـ آلودگی کشک مایع می تواند موجب انتقال بیماری شود، بنابراین قبل از مصرف باید به مدت نیم ساعت جوشانده شود.
ـ بهتر است کلیه فرآورده های لبنی بصورت پاستوریزه خریداری و مصرف شود.
در هنگام خرید فرآورده های گوشتی به چه نکاتی باید توجه کرد:
- در هنگام خرید مواد گوشتی باید دقت کرد که دام یا مرغ به روش بهداشتی ذبح شده و دارای مُهر کشتارگاه باشد.
- باید گوشت قرمز، مرغ و ماهی در شرایط خنک (یخچال) نگهداری شوند.
- دل، جگر، قلوه و زبان باید تازه، فاقد بو و دارای رنگ روشن بوده و در یخچال نگهداری شود.
در هنگام خرید میوه و سبزی به چه نکاتی باید توجه نمود:
ـ میوه و سبزی را به صورت تازه باید تهیه نمود و از انبار نمودن میوه ها به مدت طولانی خودداری کرد.
ـ از خرید میوه های مانده و له شده و یا کپک زده خودداری کنید.
ـ سبزیها بخصوص سبزیهایی که پخته نمی شوند مانند کاهو، کلم و … می توانند به تخم انگلها آلوده باشند، پس باید با مایع ظرفشویی و ماده ضدعفونی کننده شستشو داده شوند.
مشخصات گوشت سالم:
ـ رنگ طبیعی داشته باشد.
ـ بوی بد ندهد.
ـ سطح آن لیز و مرطوب نباشد.
ـ قبل از سفارش شما، چرخ نشده باشد.
ـ مُهر کشتارگاه داشته باشد.
مشخصات مرغ سالم:
ـ پوست شفاف و مرطوب داشته باشد.
ـ بوی بد نداشته باشد.
ـ شکم آن سبز یا آبی نباشد.
ـ محل بریدگی گردن آن متورم باشد.
- دارای بسته بندی بهداشتی باشد.
مشخصات ماهی سالم:
ـ چشمهای شفاف و متورم داشته باشد.
ـ پولکهایش آسان کنده نشود.
ـ زیر آبشش های ماهی، قرمز و روشن باشد.
ـ بوی بد ندهد.
ـ جای فشار انگشت روی بدن آن باقی نماند.
مشخصات تخم مرغ سالم:
ـ وقتی در یک ظرف آب قرار داده می شود در ته آن قرار گیرد.
- در موقع تکان دادن لق نزند.
ـ بعد از شکستن، زرده آن با سفیده مخلوط نباشد.
ـ در مقابل نور، زرد و شفاف باشد.
جهت دانلود تولبار سایت بهداشت محیط ایران روی تصویر زیر کلیک کنید