بهداشت خوابگاه همواره یکی از مهمترین مواردی است که باید به آن توجه ویژه داشت، در این مطلب نکاتی را برای رعایت بهداشت خوابگاه ها ذکر خواهیم کرد با ما همراه باشید.
منشور بهداشتی خوابگاه های علم و صنعت
خوابگاه دانشجویی به عنوان یکی از امکانات رفاهی دانشگاه مکانی است که دانشجویان حائز شرایط در طول تحصیل به صورت فردی و یا گروهی قسمتی از اوقات خود را، برابر مقررات مربوط ه در آن میگذارنند که یکی از این مقررات ها قوانین مربوط به بهداشت فردی و اجتماعی دانشجویان است .
نکاتی هر چند کوتاه اما راهگشا در این مهم :
1- ایجاد آرامش : محیط خوابگاه به خاطر دارا بودن جنبه عمومی با محیط منزل و خانواده بسیار متفاوت است و انتظار می رود که دانشجویان ساعت استراحت و مطالعه و مکالمه با تلفن را رعایت کرده تا مزاحم هم اتاقی های خود نباشند . آرامش شرط اول یادگیری است . ساعت عرفی برای استراحت 22 الی 7 صبح می باشد که رعایت سکوت در این ساعات نشان دهنده بلوغ روانی دانشجویان است.
2- نظافت و نگهداری مکان های عمومی : مکانهای عمومی شامل سالن مطالعه – سالن ورزش – سالن تلویزیون – آشپزخانه های عمومی – سرویس های بهداشتی و حمام ها برای استفاده عموم دانشجویان است و هزینه گزافی بابت تجهیز این مکانها صرف می شود نظافت و بهداشت و نگهداری این مکان ها بسیار حائز اهمیت است .
3- رعایت بهداشت فردی : لوازم استحمام از قبیل کیسه حمام و لیف و حوله و همچنین دمپایی و روسری و کلاه و وسایل خواب بایستی اختصاصی باشد ، لذا دانشجویان نباید از لوازم شخصی یکدیگر استفاده کنند.
لباسهای خود را مرتب در مکان های در نظر گرفته شده قرار دهید و از بی نظمی و به هم ریختگی اتاق جلوگیری کنید.
4- نظافت داخل اتاقها بر عهده خود دانشجویان است، ضروری است حداقل هر دو هفته یکبار کتابها و سایر وسایل اتاق جا به جا و زیر و اطراف آن تمیز شود .
5- برای حفظ بهداشت مواد غذایی ضروری است مواد غذایی فاسد شدنی در یخچال نگهداری گردد و برای جلوگیری از ورود آلودگی به داخل یخچالها، مواد اولیه تهیه شده از بازار مانند (میوه و سبزیجات) شسته شود و سپس در داخل یخچال نگهداری شود . دانشجویان نباید بیش از ظرفیت یخچال مواد غذایی در آن قرار دهند به طوری که درب یخچال باید همواره قابل بستن باشد. پاکیزه نگه داشتن قسمتهای داخلی یخچال بر عهده دانشجویان میباشد، لذا لازم است هر 15 روز یکبار یخچال خاموش و نظافت آن انجام شود.
6- استفاده از دخانیات اکیدا ممنوع می باشد . طبق تحقیقات سازمان جهانی بهداشت در هر ٨ ثانیه یک نفر در دنیا به علت استعمال دخانیات جان خود را از دست میدهد و از دانشگاه و خوابگاه که قشر فرهیخته جامعه در آن حضور دارد انتظار می رود استعمال دخانیات پرهیز نمایند.
7- رعایت بهداشت عمومی : با شستن به موقع ظروف از تجمع میکروب ها و حشرات موزی و بوی نا مطبوع جلوگیری کنید با رعایت بهداشت عمومی علاوه بر حفظ بهداشت از لحاظ جلوه ظاهری مکان مرتب و شکیلی را مشاهده می کنید .
8- مصرف غذاهای سالم به سلامت بدنی شما کمک می کند در انتخاب نوع غذا دقت کنید و اگر در بیرون از خوابگاه مواد غذایی خریداری می کنید از مکان های مطمئن خریداری نمایید و تا حد امکان سعی کنید ازمصرف غذاهای آماده خودداری نمایید .
9- از نگهداری حیوانات خانگی و غذا دادن به گربه و حیواناتی که در داخل خوابگاه مشاهده می شود خودداری کنید چرا که صدای آنها آرامش هم خوابگاهی ها را مختل می کند و باعث شیوع بیماری های خاص می شود .
10- در شستشوی ملحفه ها و لباس های خود دقت کنید شستن به موقع آنها از بیماری های پوستی و واگیردار جلوگیری می کند لطفاً در انجام آن کوشا باشید .
11- اتاق های مشاوره در خوابگاه ها برای رفع مشکلات شماست زمانی که نیاز دارید با کسی صحبت کنید این دوستان همراه شما هستند . مشاوره با دوستان و هم خوابگاهیان بسیاری مواقع باعث مشکلاتی می شود که جبران نا پذیر است پس توصیه می شود حتماً در مواقع لزوم به این دوستان مراجعه کنید .
12- لوازم ورزشی تعبیه شده در خوابگاهها برای استفاده عموم است در نگهداری آن کوشا باشید . به طور منظم در طول هفته از این امکانات استفاده کنید و خود را هر چه بهتر و بیشتر برای مطالعه و درس خواندن آماده کنید چرا که ورزش زمینه ای برای سلامت جسم و روح است که سلامت عقل در گرو این دو مطلب است . ( انجمن قلب و عروق آمریکا و متخصصان پزشکی ورزشی حداقل زمان ورزش را 72 دقیقه در هفته می دانند که به سلامت جسم کمک می کند .)
13- زباله های خود را در پلاستیکی که بتوان درب آن را بست قرار دهید تا از ازدیاد حیوانات موذی جلوگیری شود ، زباله ها را به موقع در شوتینگ ها قرار دهید که هر چه سریع تر از خوابگاه خارج شود .
14- در زمانی که عملیات سمپاشی در خوابگاه انجام میشود، دانشجویان باید مواد غذایی و ظروف غذا را در محلی محفوظ و در کمد در بسته نگهداری کنند .
مانورهای ایمنی
به منظور افزایش مهارت های فردی و گروهی در هنگام بروز حادثه شورای ایمنی، بهداشت و محیط زیست دانشگاه سیستان و بلوچستان قصد دارد با همکاری سازمان های مربوطه همچون آتش نشانی و هلال احمر اقدام به برگزاری مانورهای دوره ای در تاریخ های مشخص برای دانشجویان محترم و سایر اعضای دانشگاه نماید. این مانورها شامل مانور زلزله، امداد و نجات و طرح واکنش اضطراری می باشد. زمان و اطلاعات دقیق در مورد هر کدام از این مانورها متعاقبا از طریق همین سامانه و در بخش اخبار و دوره های آموزشی در اختیار اعضای محترم دانشگاه قرار خواهد گرفت.
نکات حائز اهمیت در زمینه های بهداشت فردی و بهداشت محیط خوابگاهی
از تمامی دانشجویان محترم و سرپرستان خوابگاه ها خواهشمند است در رعایت موارد و نکات ذیل تمامی تلاش و اهتمام خود را بورزند تا با همکاری همه عوامل دخیل محیط های خوابگاهی ایمن و سالمی تری را شاهد باشیم:
• نظافت داخل اتاقها بر عهده خود دانشجویان است، ضروری است حداقل هر دو هفته یکبار کتابها و سایر وسایل اتاق جا به جا و زیر و اطراف آن تمیز شود.
• مواد غذایی مانند برنج، روغن، قند و چای در ظروف در بسته نگهداری گردد.
• برای جلوگیری از تجمع و تکثیر حشرات و جوندگان، از ریخت و پاش زباله در اطراف سطلهای جمعآوری اکیداً خودداری نموده، در حفظ نظافت خوابگاه خود کوشا باشید.
• از نگهداری زبالهها به صورت روباز بویژه در طی شب اکیداً خودداری شود.
• دانشجویان میبایستی سریعاً نسبت به شستشوی ظروف کثیف خود اقدام نموده، از نگهداری ظروف شسته نشده به ویژه در طی شب در داخل خوابگاه خودداری شود.
• هرگز مواد غذایی در دسترس گربه و سایر حیوانات قرار داده نشود و بدین ترتیب از جذب آنها بداخل محوطه خوابگاه جلوگیری به عمل آید.
• از نگهداری هرگونه وسایل اضافی از جمله تشکهای ابری و قطعات چوب و مقوای اضافی در داخل اتاقها و در اطراف تختها خودداری شود.
• از نگهداری شانهای خالی تخم مرغ، حلب خالی روغن و غیره به هر منظور در محیط خوابگاه خودداری گردد.
• از نگهداری جعبههای چوبی فرسوده در محیط خوابگاه به هر منظور از جمله به عنوان جا کفشی یا جای کتاب اکیداً خودداری گردد.
• استفاده از بخاری برقی، اجاق برقی، دیگ زودپز در اتاق خوابگاهها مجاز نمیباشد.
• دانشجویان حق طبخ غذا در اتاق خود را ندارند و میبایستی از آشپزخانه عمومی برای طبخ غذا استفاده کنند.
• از ایجاد هرگونه مزاحمت که سبب سلب آسایش ساکنان خوابگاه گردد (از قبیل ایجاد سر و صدا و بلند نمودن بیش از حد صدای رادیو وتلویزیون ) جداً خودداری شود.
• در زمانی که دانشجویان از اجاقهای گاز در آشپزخانه استفاده نمیکنند حتماً شعلههای آن را خاموش کنند.
• برای جلوگیری از ایجاد گرفتگی در مجاری دفع فاضلاب خوابگاه، از شستن موهای خود در دستشویی خوابگاه خودداری نمایید.
• از ورود مواد و وسایلی که در مجاری فاضلاب گرفتگی ایجاد میکند، بداخل این مجاری جداً خودداری شود.
• شیرهای آب باز گذاشته نشود و با بستن صحیح شیر از چکه کردن آن جلوگیری به عمل آید.
• برای حفظ بهداشت مواد غذایی ضروری است مواد غذایی فاسد شدنی در یخچال نگهداری گردد.
• دانشجویان نباید بیش از ظرفیت یخچال مواد غذایی در آن قرار دهند به طوری که درب یخچال باید همواره قابل بستن باشد.
• دانشجویان بایستی از قراردادن تخم مرغ با شان مقوایی در داخل یخچال خودداری نمایید.
• برای جلوگیری از ورود آلودگی به داخل یخچالها، مواد اولیه تهیه شده از بازار مانند (میوه و سبزیجات) شسته شود و سپس در داخل یخچال نگهداری گردد.
• پاکیزه نگه داشتن قسمتهای داخلی یخچال بر عهده دانشجویان میباشد، لذا لازم است هر 15 روز یکبار یخچال خاموش و نظافت آن انجام شود.
• در زمانی که عملیات سمپاشی در خوابگاه انجام میشود، دانشجویان باید مواد غذایی و ظروف غذا را در محلی محفوظ و در کمد در بسته نگهداری کنند.
• برای جلوگیری از بیماریهای قارچی لباسهای شسته شده صرفاً در آفتاب پهن شود و از آویختن لباسها در راهروها و راهپلهها خودداری شود.
• ملحفهها و پتوها هر چند وقت یکبار در هوای آزاد در معرض نور خورشید قرار داده شود.
• لوازم استحمام از قبیل کیسه حمام و لیف و حوله و همچنین دمپایی و روسری و کلاه و وسایل خواب بایستی اختصاصی باشد ، لذا دانشجویان نباید از لوازم شخصی یکدیگر استفاده کنند.
• دانشجویان بایستی در صورت بروز بیماریهای واگیردار و یا آلودگی محیط خوابگاه به حشرات و جوندگان، مسئول و یا ناظمه خوابگاه را در جریان بگذارند.
• از کشیدن سیگار در محیط بسته و در داخل خوابگاه اکیداً خودداری شود.
• با باز گذاشتن درب یا پنجره اتاق به مدت چند ساعت در روز نسبت به تهویه و تعویض هوای اتاق اقدام گردد.
جهت اطلاع از مطالب به روز سایت به کانالهای ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید.