کاربرد ضدعفونی کننده ها در صنایع لبنی و آشامیدنی
فرمت: PDF تعداد صفحات: 81
بخش اول:
بخش دوم:
بخش سوم:
بخش چهارم:
ضدغفونی کننده ها: به ترکیبات شیمیایی اطلاق می شود که برای 3 منظور اصلی تولید و کاربردی می شوند:
برای مثال صابون ها در این گروه قرار نمی گیرند، یا UV فقط کنترل کننده است.
(Biocides (Germicides: این مواد معمولا روی پروتئین ها بویژه آنزیم های مهم اجرام عمل می نمایند. مکانیسم عمل ممکن است اکسیداسیون، هیدرولیز، تغییر ماهیت و یا جایگزینی باشد.
(Biostatics (Germ statics: به موادی اطلاق می شود که صرفا از رشد و تکثیر اجرام جلوگیری می نمایند.( مکانیسم معمولا تغییر و تخریب ماهیت است)
Detergents: سطوح را پاک می کنند و اجازه می دهند تا ضد عفونی کننده ها به میکروارگانیسم ها دسترسی پیدا کنند. باعث کاهش کشش سطحی شده و قابلیت نفوذپذیری آب را افزایش می دهند تا بدین وسیله مواد آلی راحتر از سطوح اشیاء پاک گردند (معمولا به مواد شوینده اطلاق می شود)
Cleaner: نفر فیزیکی مواد خارجی، خاک، غبار و مواد آلی مثل کود، خون، ترشحات و اجرام. پاکسازی به طور معمول باعث حذف اجرام می شود تا باعث از بین رفتن اجرام.
و فاز A – B فاز سازش : (adaptation) میکرب خودش را با محیط می سنجد.
B-C فاز شتاب مثبت: شروع به جذب مواد غذایی کرده و مقدمات تکثیر را فراهم می کند در این فاز مقدار کمی تکثیر سلولی داریم.
C-D رشد لگاریتمی ( تصاعدی) : با حداکثر جذب مواد غذایی، بیشترین تراکم میکربی بدست می آید و تعداد متولدین به مراتب بیشتر از تعداد مردگان است.
D – E فاز شتاب منفی: با کم شدن غذا، تجمع مواد زائد، بالا رفتن تراکم سلولی و کاهش فضا، پیغام منفی از سمت میکروب صادر و میکروب خودش جلوی رشدش را می گیرد. در این مرحله تعداد مردگان کمی بیشتر از متولدین است.
E – F رکود = سکون = وقفه رشد: با کم شدن غذا میکرب رشد خود را کنترل می کند چون تعداد متولدین = مردگان
معمولا زمانی که جمعیت باکتریها به حدود ۱۰۰ سلول در هر میلی لیتر می رسد، به فاز سکون وارد می شوند. بطور معمول دیگر میکروارگانیسم ها چنین تراکم بالایی جمعیتی را به دست نمی آورند
F – G شتاب مرگ: با کم شدن غذا به طور مشهود، تجمع مواد سمی و … میکروارگانیسم شروع به مردن بیشتر میکنند.
G – H : فاز مرگ : تعداد مردگان بسیار بیشتر از متولدین است و کاهش شدید جمعیت میکربی رخ می دهد.
H- I فاز شروع حیات: تعداد تکثیر شونده اندکی افزایش می یابد. کمی متولد شده داریم و از تعداد مردگان کم می شود.
I – J: فاز بقا : علی رغم نابودی تعداد زیادی میکرب، هنوز تعداد کمی زنده اند و فعال و در حال تکثیر کند هستند
نکته : اگر در مرحله آخر I -J محیط کشت تغییر یا تجدید یا غنی تر شود و یا مواد از ته را از محیط کشت به نحوی خارج کنیم، میکروب ها با این محیط جدید تطابق یافته و مجددا منحنی رشد را ادامه می دهند . و معادل فاز ( A+B ) می شود.
نکته : هیچگاه صفر مطلق و مرگ مطلق برای میکروب نداریم. مثال اینکه وقتی ماست را ترش می شود (حالت I-J) دوباره به شیر بزنیم (به عنوان مایه) دوباره روی ماست جدید تکثیر پیدا می کند.
ANTI SEPTIC: به موادی اطلاق میگردد که توانایی کاهش بار میکروبی سطوح پوست و مخاطات زنده را داشته باشند
بر اساس تعاریف استاندارد، یک محصول آنتی سپتیک برای:
متداول ترین ترکیبات در بازار
SANITIZERS
جمعیت میکروب ها را در سطوح اشیاء کاهش داده تا از نقطه نظر بهداشت عمومی بی خطر و ایمن باشند
بر اساس تعاریف استاندارد، یک محصول سنیتایزر برای:
خصوصیات یک سنیتایزر مناسب
خصوصیات عمومی
خصوصیات اصلی در اثر گذاری
نکات مورد توجه در خصوص بنیان ضدعفونی کننده ها
مهمترین مسئله در کاربرد مواد ضد عفونی کننده، آشنایی با بنیان و مواد تشکیل دهنده آن محصول است (نه نام تجارتی محصول) که به فراخور نوع صنعت یا محلی که برای ضد عفونی مد نظر قرار می گیرد بسیار حائز اهمیت است.
متداول ترین بنیان های ضدعفونی کننده
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
جهت اطلاع از مطالب به روز سایت به کانالهای ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید.