برنامه مطالعاتی و اجرایی پروژه های آبرسانی
فرمت: PPT تعداد صفحات: 21
مجموعه مطالعات و عملیات اجرایی یک پروژه آبرسانی در قالب 5 فاز به شرح زیر انجام شود:
در فاز اول موارد زیر باید مطالعه و مورد توجه قرار گیرد:
فاز اول (مطالعات مقدماتی):
مطالعات فاز اول شامل مجموعه مطالبی است که در برگیرندهی وضعیت موجود و پیش بینی شرایط آینده است که منجر به تهیه ی مبانی طراحی شبکه آبرسانی و برآورد هزینه ی اجرای پروژه می گردد. این فاز مهم ترین و اساسی ترین قسمت یک پروژه است که ممکن است تا 2 سال طول بکشد در این فاز به کلیه سؤالات که در مرحله ی اجرا ممکن است مواجه شود، جوابگو باشد.
مدت زمان بسته به کوچکی و بزرگی طرح ممکن است تا 10 سال هم طول بکشد هزینه ی انجام آن در طرح های کوچک 5-6 و در طرحهای بزرگ 2-3 کل هزینه طرح را به خود اختصاص می دهد. هر چه فاز اول صحیح تر انجام شود در فازهای بعدی مشکلات کمتر می شود.
1- ضرورت انجام طرح: از آنجا که تصمیم گیری در مورد انجام پروژه ها عموما به عهده ی سیاستمداران و کارگذاران اجرایی می باشد باید ضرورت انجام طرح که می تواند شامل موارد زیر باشد مورد بررسی انجام گیرد:
هرچه مهندسی طراح بتواند ضرورت طرح را کامل تر و جامع تر ارائه نماید که مورد قبول تصمیم گیرندگان نهایی قرار گیرد تصویب و اختصاص بودجه به آن آسان تر خواهد شد.
2- تشریح وضعیت موجود: وضعیت فعلی جامعه مورد بررسی قرار می گیرد و عواملی مثل در دسترس بودن آب وضعیت بیماریها و … مشخص می شود.
3- دوره ی طرح: منظور فاصله ی زمانی بین شروع بهره برداری از تأسیسات تا سال مقصد مبنای طراحی است ظرفیت تأسیسات باید جوابگوی شرایط و مقتضیات آن زمان باشد.
4- جمعیت منطقه: جمعیت فعلی و آتی باید مشخص شود جمعیت آینده بستگی به رشد جمعیت دارد که خود رشد جمعیت از زاد و ولد، مرگ و میر و مهاجرت به داخل و خارج تأثیر می پذیرد.
5- اعتبارات و توان مالی اجتماع: بسته به توان مالی کشور می توان دوره طرح را تعیین کرد.
6- گسترش شهر: این گسترش می تواند فیزیکی و در جهت افقی و عمودی باشد خط لوله ای که باید کار شود باید متناسب با جهت گسترش شهر باشد تا دوباره کاری و هزینه ی دوباره صرف نشود.
7- بافت های اجتماعی: باید در منطقه ی موردنظر این را در نظر بگیریم که مناطق مسکونی تجاری اداری فضای سبز جدا است یا نه
8- مطالعات و بررسی منابع آبی منطقه: جهت بررسی منابع آب منطقه از مناطق نزدیک این بررسی ها شروع و به شعاعهای دورتر ختم می شود امکان دارد این شعاع برای منطقه کم و در حدود 5 km باشد و می تواند خیلی زیاد 500 km باشد. استفاده از آبهای سطحی مثل رودخانه و زیر زمینی مثل قنات و آب شور مثل دریا به عنوان منبع استفاده کرد این منابع باید از نظر کمی و کیفی در حد مطلوب باشند.
9- کمیت آب: باید آمار و اطلاعات را در مورد رودخانه ها چشمه ها و سایر منابع آبی منطقه بدست آورد برای مطالعه بروی منابع آب جمع آوری آمار و اطلاعات و هم چنین حفر چاه های گمانه ضروری است با توجه به فصلی یا دائمی بودن رودخانه ها بحث ذخیره سازی آب باید مدنظر قرار گیرد در کل می بایست آمار هیدرولوژیک و نوسانات آب منطقه را دانست.
10- کیفیت آب: توجه به کیفیت منابع آبی می تواند حامل آلاینده های مختلفی باشد که می تواند مشکلات حاد بهداشتی را در مصرف کنندگان ایجاد نماید پس منابع آب جهت تأمین آب اجتماع نیز از ضروریات نیز به شمار می رود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پاورپوینت مشاهده کنید.
جهت اطلاع از مطالب به روز سایت به کانالهای ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید.