در محل انبار مواد غذایی و سردخانه باید موارد
ایمنی و بهداشتی به شرح زیر رعایت شود:
1- مساحت انبار و سردخانه باید با حجم موادی که ذخیره می شود، متناسب باشد.
2- دیوارها،کف و سقف باید مطابق با استاندادهای بهداشتی باشد.
3- درب ها و کلیه پنجره های بازشو باید سالم و قابل شستشو و مجهز به توری ضد زنگ
باشند.
4- انبار باید دارای روشنایی کافی باشد ولی از تابش مستقیم نور خورشید بر روی
مواد غذایی جلوگیری گردد.
5- انبار باید به هواکش برقی متناسب با فضای آن مجهز باشد و حداکثر دمای انبار
مواد غذایی 25 درجه سانتی گراد باشد.
6- انبار، یخچال و سردخانه باید مجهز به دماسنج سالم باشد. مضافا سردخانه باید
دارای دماسنج داخل و همچنین محهز به زنگ اخبار، چراغ خطر و دستگیره ایمنی باشد و
بصورت روزانه کنترل گردد.
7- کلیه موادی که در انبار،یخچال و سردخانه نگهداری می شوند باید بر روی قفسه
هایی از جنس
زنگ نزن، قابل شستشو وبا ارتفاع 30 سانتی متر از کف قرار
بگیرند.
8- برای نگهداری مواد غذایی فاسد شدنی به تعداد کافی یخچال و فریزر تامین گردد.
9- به منظور جلوگیری از احتمال فساد مواد غذایی در اثرقطع برق، باید سردخانه
مجهز به برق اضطراری بوده و سیستم برق آن ایمن باشد.
10- قبل از قرار دادن میوه ها و سبزی ها در یخچال باید آنها را ضدعفونی نمود.
11- نظافت و شستشوی داخل یخچال و سردخانه باید به طور مرتب انجام شود.
12- از قرار دادن مواد غذایی به طور مستقیم و بدون داشتن ظرف مناسب در داخل یخچال
و سردخانه جلوگیری شود.
13- کارکنان برای ورود به بخش داخل سردخانه از کفش مخصوص استفاده نمایند.
14- قفسه بندی و چیدمان باید بگونه ای باشد که فضای کافی بین اجناس وجود داشته
باشد.
15- دیواره ها باید به صورت ضد موش ساخته شود.
16- رورد افراد متفرقه به انبار مواد غذایی ممنوع است.
17- از نگهداری ظروف خالی و وسایل اسقاطی در داخل انبار باید جلوگیری شود.
18- سیستم انبارداری به نحو درست اجرا شود.
19- موادی نظیر حبوبات و غلات باید در ظروف مقاوم در مقابل رطوبت و نفوذ حشرات
نگهداری شود و امکان برقراری تهویه طبیعی(با استفاده از توری های مناسب) در محل
نگهداری انها وجود داشته باشد.
20- مواد عذایی خورنده نظیر سرکه، آبلیمو در ظروف شیشه ای و مقاوم در برابر
خورندگی، نگهداری گردد.
21- طراحی انبار آرد و شکر باید مورد تایید مقامات بهداشتی باشد.
22- مواد شیمیایی باید بطور مناسب برچسب گذاری و از مواد غذایی دور گردند.
23- از قرار دادن و تلنبار کردن مواد غذایی در کف سردخانه باید خودداری شود.لاشه
های گوشت باید به چنگک آویزان شود و از قرار دادن مواد غذایی به صورت انباشته و
روی هم بدون داشتن ظرف یا پوشش پلاستیکی مناسب در داخل یخچال و سردخانه خودداری
شود.
24- در سردخانه ها، یخچال و فریزرها مواد غذایی هم گروه در یک طبقه و در طبقات
کنار هم قرار داده شود و از مجاور هم قرار دادن مواد غذایی مختلف نطیر پنیر، گوشت،
کره،سبزی، مرغ و ماهی جلوگیری شود.
25- مواد گوشتی باید در سردخانه های مجهز به دماسنج سالم و در دمای زیر صفر
نگهداری شود.
26- قرار دادن مواد غذایی پخته و خام،شسته و نشسته در کنار هم در یخچال ممنوع
است.
27- برای نگهداری مواد عذایی در سردخانه،از پوشش پلاستیکی که کاملا سطح ماده
غذایی را پوشانده باشد، استفاده گردد.
اصول بهداشت فردی توسط کارکنان رعایت می گردد .
استعمال دخانیات در این واحد ممنوع می باشد .
کلیه پرسنل این واحد کارت معاینه پزشکی و گواهینامه آموزش معتبر دارند .
درتردد به انبار و سردخانه از لباس مناسب و دمپایی جداگانه استفاده می شود .
سنگ کف سالم و تمیز است و کفشوی کف سالم بوده و مجهز به توری حشره گیر میباشد .
پوشش دیوار انبار از جنس مصالح مقاوم ، سالم و قابل شستشو می باشد .
پوشش سقف از جنس مصالح مقاوم و سالم می باشد .
جهت شستشو محیط انبار شیرآب در انبار یا نزدیکی آن وجود دارد .
قفسه ها از دیوار حداقل 10 سانتی متر و از کف 20 سانتی متر فاصله دارند و طبقات از جنس سالم و زنگ نزن هستند .
سطل های زباله به تعداد و حجم مناسب وجود داشته، درب دار بوده و داخل آنها کیسه های پلاستیکی قرار داده می شود .
نظافت انبار ها در حد مطلوب می باشد و اصول انبارداری رعایت شده است .
کلیه مواد غذایی موجود در انبار
تاریخ ورود وخروجشان ثبت شده وهمگی دارای تاریخ مصرف معتبر بوده و دارای
مجوز وزارت بهداشت و درمان هستند .
جدا سازی ، چیدمان مناسب و پالت گذاری انجام شده است .
از نگهداری ظروف و وسایل کهنه و مستعمل یا غیر قابل استفاده در انبار خودداری شده است .
حجم و فضای انبار متناسب با نیاز و احتیاجات هتل می باشد .
وجود حشرات در محیط مشهود نمی باشد .
جعبه کمکهای اولیه با تجهیزات لازم در محل وجود دارد .
جنس پوشش داخل سردخانه مواد غذایی از مصالح مقاوم کاملا" صاف و صیقلی و بدون پستی و بلندی و شکستگی میباشد .
طبقات و قفسه های داخل سردخانه از فلزات ضد زنگ ( مانند استیل ) یا رنگ شده می باشند .
از نگهداری مواد غذایی با کارتن و جعبه چوبی آلوده خودداری شده است .
سردخانه ها دماسنج سالم دارند ،
برگه کنترل دمای سردخانه نصب شده و استاندارد 12- تا 18- درجه سانتی گراد
برای سردخانه های زیر صفر و صفر تا 4+ درجه سانتی گراد برای سردخانه های
بالای صفر رعایت شده است .
شستشو و ضد عفونی سردخانه ها مرتبا" انجام می پذیرد .
حجم و فضای سردخانه متناسب با نیاز و احتیاجات هتل می باشد .
مواد غذایی پخته و نپخته ، شسته و نشسته بصورت تفکیک شده در سردخانه قرار گرفته اند .
درب تمامی سردخانه ها مجهز به اهرم بازکننده از داخل می باشد .
از قرار دادن مواد غذایی بر روی کف سردخانه خودداری شده و کلیه مواد غذایی در سردخانه بر روی پالت های فلزی قرار گرفته اند .
مهندس صلحی ( چاپ شده در نشریه هتل )
جهت اطلاع از مطالب به روز سایت به کانالهای ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید.
(جهت دسترسی به مطالب به روز به سمت چپ سایت بخش آخرین مطالب مراجعه کنید)