پیامهای بهداشت محیطی
الف- بهداشت مواد غذایی
توصیه های بهداشتی لازم در مورد روغن
· از حرارت دادن زیادو طولانی روغن مایع خوداری نمایید.
· از مصرف مجددروغنی که چندین بارحرارت دیدهجددا خودداری نمایید.
· روغن باید در محلخنک و دور از نور و هوا و در ظرف دربسته نگهداری شود.
· به هنگام طبخ باروغن از حرارت کم استفاده نمایید.
· از روغن مایع مخصوصسرخ کردن استفاده شود.
· مصرف خوراکی های سرخکردنی را به حداقلبرسانید.
توصیه هایی در مورد استفادهنان و نمک:
· بهداشت جهت نگهدارینان در طولانیمدت (بیش از 48 ساعت ) انرادر فریزر نگهداری نمایید.
· ار تحویل نانهای کپکزده موجب بیمار شدندام و طیور و الودهشدن شیر و گوشت انها و نهایتا بیمار شدن انسان میگردد خودداری نمایید.
· نانهای ضایعاتیراحتی الامکاندر گوشه ای دور ازآشپزخانهو مواد غذایی مورد مصرف در محلی خشک نگهداری کنید.
· چنانچه نان پس ازتولید در زمان مناسب بسته بندی شود بیات شدن آن به تاخیر می افتد.
· از خرید آردهایسوخاریفاقدمشخصاتو فله ای خودداری شود.
· توصیه می شود نمکهایید دا ر که د ر کیسه های ماتبسته بندیشده استخریداری نمایید.
· از خرید نمکهای فلهای که توسطافراد دوره گر عرضهمیگرددخودداری نمایید.
· مصرف نمک رادر موادغذایی به حداقل برسانید.
· نمک یددار را میبایست در آخرین لحظات پخت به غذا اضافه نمود.
نحوه نگهداری غذا در یخچال :
· درجه سرمای یخچال راهر از گاه کنترل کنید تا همواره بین صفر تا 4 درجه باشد.
· از قرار دادن موادغذایی گرم و بیش از حد ظرفیتدر داخلیخچال خودداری نمایید.
· قبل از گذاشتنسبزی در یخچال آن را تمیز بشویید.
· میوه جات و موادغذایی کپک زدهموجب آلودگی یخچال می شودلذا در صورت مشاهده آنهارا خارج نموده ویخچال آلوده را ضد عفونی نمایید.
· روی غذای خام و نیمپختهرابپوشانیدیا آنها را بسته بندی و در قسمتپایین مواد غذاییپخته شده نگهداری نمایید.
· یخچال و فریزر رانزدیک اجاغ گاز یا منبع حرارتیدیگر قرارندهید.
· باز ماندن دربیخچالبرای مدت طولانیو خرابلاستیک دور درب یخچال در افزایش دما موثر است.
· تمیز کردن مرتب کف وسطوح داخلی یخچال با دستمال تمیز و محلول رقیق جوش شیرینتوصیه میشود.
· مفدار دفعات خرید رازیادتر کنید.غذاهای سرد راپس از خرید درکنار هم نگهدارینمایید و در کوتاهترینزمان ممکن به به یخچال منتقل نمایید.
توصیه های بهداشتی در مورد شیر و فرآوردههای لبنی :
· شیر پاستوریزه راحتمادر داخل یخچال بین صفر تا چهار درجه به مدت حداکثر 48 ساعت نگهداری نمایید.
· از نگهداری و خریدشیر پاستوریزه در خارج از یخچال خودداری نمایید.
· چنانچه شیرپاستوریزهبیش از 48 ساعت دریخچال باقی بماند و علائم فساد و بریدگی در آنمشاهده نشود. قبل از مصرف آن را حد اقل بهمدت 10 دقیقه بجوشانید.
· از مصرف خامه و کرهغیر پاستوریزهخودداری نمایید.
· از مصرف پنیر محلیبپرهیزید.
· بسنتی رنگی باید ازمیوه و یا شربت آن و کاکائو و رنگ طبیعی تهیه شود.
· از خرید و مصرف دوغفله ای خودداری نمایید.
· از مصرف کشک مایع کهدارای علائم کیک زده گی و بوی نامطبوع می باشد خودداری نمایید.
· کشک مایع پاستوریزهرا قیل از مصرف10 تا20 دقیقه بجوشانید.
· توصیه می شود ازپنیر بستهیا برچسب دارای مجوز بهداشتیاستفاده نمایید.
· کسانیکه با مصرف شیردچار اختلال گوارشی میشوندباید شیر را سرد .به مقدار کمو به دفعات بنوشند ویا بجای شیر از ماستوپنیراستفاده نمایند.
· هیچ سفره ایبدون فراورده های لبنی کامل نیست.
· 45 گرم پنیر معادل یک لیوالشیر است.
توصیه های بهداشتی در مورد فرآورده های گوشتی :
· از خریدکالباس هایی که تغییر رنگ داده خودداری نمایید.
· از خرید همبرگر و کباب لقمه غیر منجمد خودداری به عمل آورید.
· از خریدسوسیس هایی که تاریخ تولید و انقضائ ندارد خودداری نمایید.
· از نگهداریسوسیس و کالباسبه مدت بیش از 36 ساعت دریخچال خودداری نمایید.
· سوسیس را میتوانجهت نگهداریبیشتردر داخل فریزر منجمد کنید.
· از خریدسوسیس و کالباسهایی که پوشش آنها پارگی دارد خودداری به عمل آورید.
· از خوردنسوسیس و کالباس بصورت مداوم خودداری نمایید.
توصیه های بهداشتی لازم در مورد گوشت مرغ و ماهی :
· گوشت موردمصرفپس از خرید باید بخوبی شسته شود.
· حتی المقدوراز خرید گوشت چرخ کرده و آماده خودداری نمایید.
· جهت نگهداریگوشت مورد مصرفبرای 2تا3 روز از بالاترینقسمت یخچال استفادهنمایید.
· از خرید گوشتذبح شده در خارج از گشتارگاههای مجاز خودداری نمایید.
· ماهی تازهمیبایست دارای فلس درخشنده و محکم به بدن چسپیده .چشم برجسته و شفاف .آبشش هایی بهرنگ قرمزبوده و بوی نامطبوعی نداشته باشد.
· گوشتمرغفاسد –تیره – پرخون یا کبود است.
· از مصرفمرغهایی که دچار لاغریشدید هستند جدداخودداری نمایید .
روش صحیح نگهداری نان
- چیدن نان های داغ بر روی هم، کپک زدگی را تسریع، فساد زدگی را تسهیل و ضایعات نان را تشدید می کند؛
2- قبل از سرد شدن کامل نان ها، آنها را دسته نکنید. نان سرد شده را نیز در پلاستیک دربسته بگذارید.
3- حرارت نان باعث کپک زدگی زودرس آن می گردد. از دسته کردن نان داغ جداً بپرهیزید؛
4- نان خوب مستلزم داشتن آرد با کیفیت، نانوای خوب و نگهداری صحیح است؛
5- همان گونه که بعضی از برنج ها پخت خوبی ندارند، آرد نامرغوب نیز پخت خوبی نخواهد داشت؛
6- دادن نان کپک زده به گاوها مضر و سرطان زا است. در ضمن موجب آلوده شدن شیر آنها می شود؛
7- در ایجاد ضایعات نان، مردم 20 درصد، نانوایان 30 درصد و آرد مصرفی 50 درصد تأثیر گذارند؛
8- خرید نان مازاد بر نیاز روزانه، یکی از علل افزایش ضایعات نان است. از خرید نان اضافی خودداری کنید؛
چیدن نان های داغ بر روی هم، باعث کپک زدگی زودرس آن می گردد. از دسته کردننان داغ جداً بپرهیزید. |
9- از
خوردن نان سبوس دار در وعده های غذای خود غافل نشوید؛ مصرف نان سبوس دار در
هر وعده ی غذایی 30 تا 40 درصد خطر ابتلا به بیماری های قلبی و گوارشی را
کاهش می دهد؛
10- خوردن نان سبوس دار مانع از جذب سریع قند و چربی در خون می گردد؛
11- نان های تیره (حاوی سبوس بیشتر) ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان های سفید و روشن دارند؛
12- قرار دادن نان در یخچال، بیات شدن نان را تسریع می نماید؛
13-
انباشته شدن نان داغ قبل از سرد شدن، باعث تغییر حالت ظاهری، بیات شدگن
زودرس، تسریع در کپک زدگی، تشدید ضایعات و ایجاد بیماری گوارشی می گردد؛
14- قبل از سرد شدن کامل، نان را دسته نکنید. نان سرد شده را نیز در سفره در بسته نگهداری نمایید؛
مصرف نان سبوس دار در هر وعده ی غذایی 30 تا 40 درصد خطر ابتلا به بیماری هایقلبی و گوارشی را کاهش می دهد. |
15- هنگام خرید نان حتماً یک سفره ی پارچه ای یا پلاستیکی به همراه داشته باشید؛
16- نانی که پس از سرد شدن با سفره حمل و نگهداری شود، مطبوع تر و ماندگارتر خواهد بود؛
17- هر
چه سبوس آرد بیشتر، ارزش غذایی آن نیز افزون تر و هرچه سبوس آرد کمتر، ارزش
غذایی آن نیز کمتر و کیفیت نان نیز پایین تر خواهد بود؛
18- بین
حرارت، رطوبت و کپک زدگی رابطه ی مستقیم وجود دارد؛ در نتیجه نان هایی که
به صورت داغ بر روی هم دسته شوند، محیط مناسبی را برای فساد میکروبی و کپک
زدگی فراهم می سازند؛
19- آرد حاصل از گندم تازه و نارس، باعث تولید نان های سفت و بدهضم خواهد شد؛
20- نان خوب نانی است که آرد آن خوب، خمیر آن تخمیر شده، نانوایش ماهر و مصرف کننده ی آن واقف به اصول نگهداری صحیح باشد.
پیام های بهداشت مدارس
دانش آموزان عزیز:
1. قبل از غذا خوردن و پس از توالت رفتن دستان خود را با آب و صابون بشویید.
2. براى مطالعه و نوشتن فاصله مناسب صفحه با چشم هاى خود را رعایت کنید.
3. هرگز با دست آلوده یا دستمال کثیف چشمان خود را نمالید.
4. از فروکردن مداد، خودکار و سایر چیزهاى نوک تیز در گوش هایتان خوددارى کنید.
5. هرگز مداد، پاک کن و وسایل آلوده را به دهان نبرید.
6. هر هفته ناخن هاى خود را کوتاه کنید تا سلامت بمانید.
7. بهتر است شبها زود بخوابید تا صبح سرحال و بانشاط به مدرسه بروید.
8. از دستفروش ها و دروه گردها خوراکى نخرید چون بیمار مى شوید.
9. در زنگ تفریح از خوراکى هایى بخورید که از خانه آورده اید یا از بوفه مدرسه خریده اید.
10. مدرسه خانه دوم شماست، آن را تمیز نگه دارید.
11. پس از آمدن از مدرسه دست ها، صورت، پاها و جوراب هاى خود را خوب بشویید.
12. همیشه هنگام عطسه یا سرفه جلوى دهان و بینى خود را با دستمال کاغذى بگیرید و بعد آن را در سطل زباله بیندازید
13. آب دهان خود را روى زمین نریزید.
14. از خوردن شکلات و شیرینى زیاد بپرهیزید.
15. در مدرسه لیوان، حوله یا دستمال، صابون و مسواک مخصوص خودتان به همراه ببرید.
16. پفک، چیپس، لواشک، یخمک و آب نبات باعث ضعف، لاغرى و کندذهنى شما مى
شوند و بهتر است به جاى آنها از نان و پنیر، تخم مرغ، گردو، میوه هاى تازه
یا خشک مثل خرما، کشمش ،انجیر و توت استفاده کنید.
17. مواظب دندان هاى خود باشید و با آنها پسته، فندق و بادام نشکنید.
18. بهتر است پس از هربار خوراکى خوردن دهان خود را با آب بشویید و مسواک بزنید.
19. اگر مى خواهید بهتر رشد کنید، بهتر یاد بگیرید و بیشتر بتوانید بازى کنید باید هر روز صبحانه کافى بخورید.
20. کودکان مدرسه اى علاوه بر صبحانه، ناهار، شام به دو میان وعده خوراکى نیاز دارند.
21. در روزهایى که نیاز ندارید کتاب و دفترهاى اضافى در کیف خود نگذارید.
22. از پوشیدن کفش تنگ پرهیز کنید.
23. موقع رفتن به مدرسه موهاى خود را شانه کنید و بهتر است شانه کوچکى در جیب خود داشته باشید.
24. هفته اى 3-2 بار به خصوص بعد از ورزش به حمام بروید و خود را خوب بشویید.
25. اگر چشمان شما نوشته هاى روى تخته را خوب نمى بیند به معلم و والدین خود بگویید تا شما را پیش پزشک ببرند.
26. اگر موقع املاء نوشتن زیاد عقب مى افتید و بعضى کلمه ها را خوب نمى شنوید به معلم و والدین خود بگویید تا شما را پیش پزشک ببرند.
27. در خودرو درحال حرکت کتاب نخوانید.
28. اگر هنگام بازى چیزى در چشم شما رفت چشمان خود را نمالید بلکه آن را زیر شیر آب بشویید.
29. دانش آموزان ورزشکار بهتر است از لباس هاى زیر نخى استفاده کنند.
30. بهتر است وقتى از مدرسه به خانه برمى گردید پس از کمى استراحت مشق ها
را انجام دهید و درسهایتان را بخوانید تا آنها را بهتر یاد بگیرید.
31. با والدین و مربیان خود صحبت کنید و همه فکرها و مشکلات خود را با آنها درمیان بگذارید.
32. شب امتحان زود بخوابید تا صبح زود بلند شوید و صبحانه کافى بخورید تا بهتر امتحان دهید.
33. اگر امتحان براى شما هدف نباشد بلکه یادگرفتن درس ها هدف باشد دیگر اضطراب امتحان را نخواهید داشت.
34. موقع امتحان ابتدا سؤال هاى راحت تر را جواب دهید و بعد روى سؤال هاى مشکل تر فکر کنید تا دچار کمبود وقت و اضطراب نشوید.
35. میز مطالعه شما باید از هر چیزى که حواستان را پرت مى کند خالى باشد و در نور کافى و با وضعیت مناسب جسمى مطالعه کنید.
36. ناخن هاى خود را نجوید چون بیمار مى شوید.
37. احترام و تشویق به موقع موجب رشد شخصیت و استعداد کودک است.
38. توهین و تنبیه بدنى مانع رشد شخصیت و فراگیرى کودک است .
39. هنگام نشستن در کلاس کج و قوزکرده ننشینید تا کمتر خسته شوید.
40. قوزکرده یا خوابیده مشق نوشتن و درس خواندن بسیار زیانبار است.
41. هنگام عبور از خیابان هاى شلوغ از پل هاى عابر پیاده یا قسمت هاى خط کشى شده عبور کنید.
42. از دویدن و بازى کردن در خیابان ها پرهیز کنید.
43. زنگ تفریح براى استراحت شماست بنابر این همیشه به حیاط مدرسه بروید و از هواى آزاد استفاده کنید.
44. هنگام راه رفتن یا بازى کردن در محیط مدرسه هرگز دیگران را هل ندهید.
45. هنگام ورزش و بازى از کفش هاى ورزشى مناسب استفاده کنید.
46. در خودرو درحال حرکت دست یا سر خود را از پنجره بیرون نبرید.
47. قبل از خواب و پس از هر وعده غذا مسواک کنید تا دندان هایى تمیز و سالم و دهانىخوشبو داشته باشید.
48. خوردن میوه و سبزى در طول روز براى سلامت شما لازم است.
49. از ریختن زباله در محیط مدرسه خوددارى کنید تا بیمار نشوید.
50. هرگز چیزى را به طرف دیگران پرتاب نکنید بخصوص اگر نوک تیز یا سنگین باشد
بهداشت مساجد :
- با پای پاکیزه و جوراب تمیز وارد مسجد شویم .
- از خشک کردن صورت و دستها با پرده های مساجد و اماکن متبرکه پرهیز نماییم .
- از لگن و تشتک آب راکد برای شستشوی استکان . نعلبکی در مساجد خودداری کنید .
- جهت نوشیدن آب و شربت از لیوانهای عمومی استفاده نکنیم .
- در حفظ بهداشت محیط مساجد و سرویسهای بهداشتی آن بکوشیم .
- از وسایل مشترک از قبیل حوله . چادر و مقنعه در مساجد استفاده نکنیم .
- فضای مسجد را با دود سیگار آلوده نکنیم .
- بهشت و حوریان بهشتی مشتاق کسی هستند که مسجد را تمیز نماید و یا آلودگیهای آنرا بگیرد ( مستدرک الوسل )
- هر کس مسجدی را خاکروبی کند خداوند پاداش آزاد کردن بنده أی را برایش مینویسد ( امالی صدوق )
- نظافت مسجد و رعایت موازین بهداشتی تکلیف عموم مسلمانان است .
- مساجد را هر هفته خوشبو و معطر کنید .( بحار الانوار )
- داخل مساجد مشو مگر با وضو ( مستدرک الانوار )
- أی فرزند آدم هنگام رفتن به مسجد خود را با زینت بیارایید ( اعراف )
- مسجد جایگاه انسانهایی است که پاکیزگی را دوست دارند و خداوند پاکیزگان را دوست دارد ( سوره توبه )
- وقتی به مسجد میروید بهترین و پاکیزه ترین لباسها را بپوشید .
- مسجد سنگر قداست و پاکیزگی
- خانه مرا برای طواف کنندگان و نمازگزاران پاکیزه کن .( سوره حج )
- در مساجد از لیوانهای یکبار مصرف استفاده کنید .
- غبار روبی از مساجد مایه کسب آمرزش و رحمت الهی است ( وسائل باب )
- غیر از مواقع انجام مراسم عبادی مانند احیاءو اعتکاف از بیتوته کردن و خوابیدن در مسجد خودداری کنید .
- در صورت ابتلا به سرما خوردگی یا سایر بیماریهای مسری تا بهبود کامل از رفتن به مسجد خودداری نمایید .
- از وضو گرفتن در حوض یا آب نمای مساجد خودداری کنید .
- در تامین حرارت و برودت مساجد در فصول مختلف سال نکات ایمنی و بهداشتی را رعایت نمایید .
- مساجد را پاکیزه نگه داریم . مسجد خانه خداست .
- صدای بلند گوی مسجد باید به نحوی تنظیم شود که در داخل و خارج مسجد مایه آزردگی نگردد.
* پیامهای بهداشت محیطی ( مواد غذایی)
ای مردم از آن چه در زمین است حلال و پاکیزه را بخورید . ( آیه 168 سوره بقره )
- شیر پاستوریزه باید در یخچال نگهداری شده و قبل از انقضای تاریخ به مصرف برسد .
- از خرید پنیرهای محلی جدا خودداری نمایید .
- قوطیهای کنسرو سالم باید فاقد هر گونه بادکردگی و زنگ زدگی باشند .
- قوطیهای کنسرو سالم باید فاقد هر گونه فرو رفتگی و ضرب دیدگی باشند .
- تخم مرغ را هرگز نشویید و در صورت شستن سریعا مصرف کنید .
- تخم مرغهای شکسته و ترک خورده بیشتر در معرض آلودگی هستند بنابراین خطر بهداشتی دارند .
- آب سالم . دست تمیز . غذای سالم . ضامن سلامتی است .
- غذاهای پخته را قبل از مصرف دوباره کاملا داغ کنید .
- مراقب باشید غذاهای خام و پخته با هم تماس نداشته باشند .
- محیط آشپزخانه را همواره تمیز نگهدارید .
- غذاها را از دسترس حشرات . جوندگان و سایر جانداران دور نگهدارید .
- همیشه از آب بهداشتی و سالم استفاده کنید .
- همیشه از آب لوله کشی یا جوشیده یا ضدعفونی شده استفاده نمایید .
- از مصرف یخ غیر بهداشتی خودداری کنید .
- از شستن البسه و ظروف در آب شهرهای عمومی خودداری کنید .
- مصرف معقول آب و اجتناب از آلوده ساختن آن نشانه هوشیاری و درک ما از محدودیتهای جدی منابع آب شیرین است.
- آب آلوده یکی از مهمترین عوامل انتقال بیماریهاست .
- آب سالم به همان اندازه که برای نوشیدن مهم است برای تهیه مواد غذایی نیز اهمیت دارد .
- بروز بسیاری از بیماریهای حاد روده ای از طریق آب و غذاست .
- از خرید هر نوع مواد خوراکی از فروشندگان دوره گرد خودداری نمایید .
_ در صورت تمایل به خوردن بستنی از بستنی دارای پروانه بهداشتی استفاده نمایید .
- قبل از انبار کردن مواد غذایی از عدم آلودگی آنها به حشرات و کپکها مطمئن شوید .
- غذا را بطور کامل بپزید .
- کلید سلامت با رعایت بهداشت مواد غذایی .
- از مصرف مواد غذایی و نوشیدنیها با احتمال ألودگی شدید میکروبی مثل معجون و شیر موز خودداری نمایید .
- در هنگام خرید مواد غذایی بسته بندی شده به تاریخ تولید ، تاریخ مصرف(انقضا) و پروانه ساخت آن توجه داشته باشید .
- استفاده از انبرک و یا دستکش یکبار مصرف جهت تهیه ساندویچ و بسته بندی انواع شیرینی جات الزامی است .
- سعی کنید غذا را تازه و برای مصرف یکبار تهیه نمایید .
- تهیه
مواد غذایی از فروشگاههایی که مشخصات بهداشتی دارند و عدم خرید از
فروشندگان دوره گرد یکی از مهمترین راههای پیشگیری از بیماریهای روده ای
است .
- مواد غذایی را در ظروف یا محفظه های مطمئن قرار دهید تا در معرض هجوم موشها قرار نگیرد .
- در صورت مشاهده مواد غذایی کپک زده أنها را سریعا از یخچال خارج و ظروف و یخچال ألوده را ضد عفونی نمایید .
- از قرار دادن مواد غذایی به مقدار زیاد در یخچال خودداری نمایید .
- قبل از قرار دادن گوشت . سبزی و میوه جات در یخچال آنها را شسته و ضد عفونی نمایید .
- تغذیه سالم . حق همه است .
- از خرید و مصرف شیرینی جات و تنقلات حاوی رنگهای مصنوعی به شدت پرهیز کنید .
- آب سالم . هوای سالم . غذای سالم = زندگی سالم
- رعایت بهداشت مواد غذایی . ضامن سلامتی
- تاریخ تولید و انقضاء مصرف پروانه ساخت . پروانه بهره برداری . نشانی کارخانه سازنده باید بر مواد غذایی بسته بندی شده حک شده باشد .
- استفاده از کیسه های پلاستیکی سیاه بازیافتی جهت بسته بندی مواد غذایی . غیر بهداشتی و ممنوع است .
- افرادی که در محلهای تهیه . توزیع و طبخ مواد غذایی کار میکنند موظف به استفاده از رپوش . کلاه و داشتن کارت سلامتی هستند .
- رعایت موازین بهداشتی در مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذایی و اماکن عمومی گامی است به سوی سلامت جامعه
- غذای پخته را حتما در یخچال نگهداری کنید .
- از مصرف مجدد روغن حرارت دیده جدا خوداری نمایید .
- روغن مایع را در محل خنک دور از نور و هوا نگهدارید .
- نمک را کم مصرف کنید اما آنهم از نوع ید دار باشد .
- از حرارت دادن زیاد و طولانی روغن مایع خودداری کنید .
- غذاهای گوشتی را حتما در یخچال نگهدارید .
- از خرید گوشت چرخ کرده آماده خودداری نمایید .
- برای پیشگیری از بیماریهای روده ای حتما میوه و سبزیجات را با محلول پرکلرین ضدعفونی نمایید .
- یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به کیست هیداتیک سالم سازی سبزیجات طبق دستورالعمل میباشد .
- سالم سازی سبزیجات شامل 4 مرحله است :
1-پاکسازی از گل ولای 2- انگل زدایی با مایع ظرفشویی 3- ضدعفونی 4- شستشو با آب
- سبزیجات و میوه جات خام را با محلول پرکلرین ضدعفونی نموده سپس مصرف نمایید .
- سبزیجات خام را دوراز دسترس کودکان قرار دهید .
- در هنگام پاک کردن سبزیجات از دست زدن به اشیاء دیگر خوداری نمایید .
- به هنگام خرید سبزی از تماس آن با نان و سایر مواد غذایی جدا خودداری کنید .
*بهداشت محیط زندگی
- مو ثرترین و مفید ترین راه مبارزه با حشرات و جوندگان بهسازی محیط است .
- در صورتی که فضولات حیوانی زود خشک شود تخم و نوزاد مگس در آنها از بین میرود.
- ضمن تمیز نگهداشتن محیط کار و زندگی خود از ورود مگس و سایر حشرات موذی جلوگیری کنید .
- جداسازی محل نگهداری دام و طیور از محل زیست از انتقال بیماریها جلوگیری میکند.
- به علت وجود انواع بیماریهای مختلف در حیوانات جدا از کشتار دام در منزل خودداری نمایید .
- بهداشت محیط را رعایت کنیم .
- بهداشت فردی را رعایت کنیم .
- از تماس دست و اشیا، ( خودکار و پاک کن ... ) با دهان خودداری کنید .
- همیشه دستها را قبل از غذا خوردن و قبل از خروج از توالت با آب و صابون به خوبی بشویید .
- در صورت مشاهده هر گونه اسهال و استفراغ فرد مبتلا را به نزدیکترین مرکز بهداشتی . درمانی هدایت کنید .
- با رعایت بهداشت همیشه سالم و شاداب زندگی کنید .
- موارد تخلف از مقررات بهداشتی را به بهداشت محیط مرکز شهرستان محل سکونت خود اطلاع دهید.
- زندگی بدون سلامتی خیر و سعادتی در آن نیست ( رسول اکرم ص)
- جهت شستشوی دستها از صابون مایع استفاده کنید .
- پیشگیری از بیماری ها آسانتر از درمان است .
- به کودکان خود بیاموزیم در پاکیزگی محیط کوشا باشند .
- خداوند توبه کنندگان و پاکیزگان را دوست دارد ( قران کریم )
- پاکیزگی جزیی از ایمان است .
- سلامتی یکی از بزرگترین نعمتهای خداوند است با حفظ آن شکر نعمت الهی را به جا اوریم .
- تندرستی برترین نعمت الهی است .( حضرت علی ع )
- مسافرین گرامی : رعایت بهداشت فردی لذت بخش بودن مسافرت را تضمین میکند.
- وجود شتر گلو در ابرو سنگ توالت از ورود موش جلوگیری میکند .
- موریانه حشره ای است که ستون خانه هایتان را سست میکند و تخریب آنرا باعث میشود .
- بهداشت محیط را جدی بگیریم .
- استفاده از وسایل مشترک مانند لنگ و حوله و شانه در گرمابه ها موجب بیماری پوستی و مقاربتی میشود .
- توجه داشته باشید که مدفوع کودکان خردسال نیز آلوده است وآنها نیز باید در توالت ها اجابت مزاج مایند .
- مدفوع حیوانات را از محل زندگی دور نگهدارید.
- آشپزخانه و وسایل آشپزی را تمیز نگهدارید .
- در تامین سلامت خود و جامعه فعالانه مشارکت کنیم .
- هریک از ما میتوانیم پیک سلامت باشیم و مانع بروز بیماریها و عوارض آن شویم .
- شبها ظروف غذاخوری را نشسته در ظرف شویی رها نکنید .
- سعی نمایید شیر آب منزل شما چکه نکند تا آب مصرفی موش در اختیارش قرار نگیرد .
- شهر ما . خانه ماست . همه با هم خانه خود را پر طراوت و شاداب نگهداریم .
- خیابانها . اماکن و معابر عمومی را خانه خود دانسته و در تمیز نگهداشتن انها بکوشیم .
- زندگی سالم در محیط سالم .
- زباله ها را در کیسه های مخصوص نگهداری . بگذارید .
- جمع آوری و دفن صحیح زباله و فاضلاب بهترین راه مبارزه با حشرات موذی و جوندگان است .
- دفن بهداشتی زباله . دفن بیماریهاست.
از خوردن غذا و آشامیدنیها در رستورانها و مراکز عرضه مواد غذایی که موازین بهداشتی را رعایت نمی کنند، خودداری نمایید.
از آشامیدن آبهای فاقد "تابلوی آب آشامیدنی" در پارکها ، تفریحگاهها و کنار جاده ها خودداری نمایید.
از خرید آبمیوه،بستنی،آب زرشک و ...که توسط افراد دست فروش و دوره گرد عرضه میشود، خودداری نمایید.
از خرید مواد غذایی در پاکتهای پلاستیکی رنگی که از ضایعلت پلاستیکی تهیه می شود خودداری فرمایید
از
خرید ومصرف گوشت دام هایی که به صورت غیر مجاز کشتار شده اند مانند گوشت
های قطعه شده فاقد مشخصات،گوشت چرخ کرده آماده ولاشه های فاقد مهر کشتارگاه
جدا خودداری نمایید.
در هنگام مصرف توجه فرمایید:
"آب فاقد تابلوی آب آشامیدنی می تواند باعث ایجاد بیماری وبا ،حصبه، فلج اطفال،هپاتیت A،اسهال روده ای و...شود "
قبل
از سفر وسیله نقلیه خودرا مورد بازدید دقیق قرار داده و از سالم بودن کلیه
قطعات و قسمت های آن از قبیل :ترمزها،باد لاستیک ،چراغ
ها،موتورو....اطمینان حاصل نمایید(به ذهن خود اطمینان نکنید.)
در هنگام سفر توصیه می شود به همراه غذا "ماست" مصرف کنید :
زیرا ماست باعث تقویت باکتری های مفید روده شده وآنرا در برابر پاره ای از میکروب های عامل اسهال مسمومیت مقاوم می کند.
به منظور حفظ محیط زیست،به هنگام مسافرت زباله های تولیدی را در کیسه های مخصوص ،جمع آوری ودر محل های مناسب دفع نمایید.
توصیه می شود به هنگام سفر از لیموترش ویا آبلیمو به همراه غذا استفاده نمایید.
با رعایت بهداشت محیط سلامت خود را تضمین کنید.
در صورت مشاهده تخلف از مقررات بهداشتی در مراکز تهیه وتوزیع مواد غذایی واماکن عمومی،مراتب را به بهداشت محیط مرکز بهداشت شهرستان اطلاع دهید.
از نشستن کودکان در صندلی جلوی اتومبیل جلوگیری نمایید.
در هنگام رانندگی از ریختن زباله وپوست میوه ها در سطح خیابان وجاده ها ومحیط اطراف خودداری نمایید.
آیامی دانیدکه....
با مصرف قلیان بیش از 600 نوع ماده سمی وسرطان زا وارد ریه فرد مصرف کننده واطرافیان می شود.
آیا می دانید که....تنباکوی میوه ای باعث ایجاد سرطان مثانه میشود.
پیام های بهداشتی مهم درباره پلاستیک!
*از ظروف پلاستیکی در مایکروویو استفاده نکنید.
*بطری های آب پلاستیکی را در فریزر قرار ندهید.
*از لفافه و پوشش پلاستیکی در مایکروویو استفاده نکنید.
ماده شیمیایی Dioxin باعث بروز سرطان خصوصاً سرطان سینه می شود. دیوکسین یک سم بسیار قوی برای سلول های بدن است.
اخیراًتحقیقاتی توسط دکتر Edward Fujimoto مدیر برنامه ریزی سلامت
بیمارستانCastle آمریکا راجع به دیوکسین و چگونگی عملکرد آن در بدن صورت
گرفته کهدر نتیجه آن، توصیه های ذیل ارائه شده است.
نباید غذاهای خود را درظروف پلاستیکی در مایکروویو گرم کنید، مخصوصاً
در مورد غذاهای حاوی روغن وچربی. او اعلام نموده ترکیب «چربی و حرارت بالا و
پلاستیک» باعث آزادسازیدیوکسین به داخل غذا و در نهایت به درون سلول های
بدن ما می شود.
بهجای آن برای گرم کردن غذا استفاده از ظرف شیشه ای مثل پیرکس و چینی
توصیهمی شود، در این صورت شما همان نتیجه را از گرم کردن غذا فقط بدون
دیوکسینمی گیرید.
بطری های پلاستیکی آب را در فریزر برای انجماد قرار ندهید، چون این کار باعث آزادسازی سم دیوکسین از ظروف پلاستیکی می شود.
غذاهای فوری (Fast Food) و سوپ ها باید از ظرف یک بار مصرف تخلیه و در ظرف دیگری گرم شوند.
کاغذ بد نیست، ولی نمی دانیم که مطمئن تر از ظروف شیشه ای و غیره باشد.
وقتیکه قبلاً رستوران های غذای فوری (Fast Food) غذا را از ظروف یونولیت
(Foam)به ظرف کاغذی جابجا کردند، مسئله دیوکسین یکی از دلایل انجام این
کار بود.
لفافه های پلاستیکی فقط وقتی خطرناک هستند که برای پخت غذا در مایکروویو استفاده شوند.
فرآوریغذاها در حرارت خیلی بالا باعث حل شدن و آزاد شدن دیوکسین از
پلاستیک وتزریق آن به داخل غذا می شود. به عنوان جایگزین، پوشاندن غذا با
یک لفافکاغذی توصیه می شود
جهت اطلاع از مطالب به روز سایت به کانالهای ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید.
(جهت دسترسی به مطالب به روز به سمت چپ سایت بخش آخرین مطالب مراجعه کنید)
سایت بهداشت محیط ایران