نقش چربی در بدن
تولید انرژی(هر گرم از آن 9کیلوکالری کالری )
تأمین ویتامینهای محلول در چربی ( A و D و K و E )
تأمین اسیدهای چرب ضروری: اسید لینولئیک و اسید لینولنیک
محافظت از اعضاء بدن و حفظ حرارت بدن
بهبود طعم و مزه غذا
تعداد کربن های زنجیره
سه دسته اسید های چرب :
کوتاه زنجیر ) 6- 4 کربن(
متوسط زنجیر ) 6-12 کربن(
بلند زنجیر )بیش از 12 کربن(
تعداد پیوندهای دو گانه
موقعیت پیوند دوگانه(سیس و ترانس)
چربی های با زنجیره اسید چرب کوتاه تر یا پیوندهای دو گانه بیشتر در درجه اتاق مایع هستند.
اسیدهای چرب سیس: در طبیعت به وفور و معمولاً جامد
اسیدهای چرب ترانس : در طبیعت نادر(استثناء :به مقدار کم در گوشت و فقط در حد 5 درصد در چربی لبنیات )
عمدتاً در اثر هیدروژناسیون اسیدهای چرب چند اشباع
اثر متابولیکی ترانس : شبیه اسیدهای چرب اشباع شده
نارگیل-هسته پالم C12:0 لوریک
پالم ها C16:0پالمیتیک
اسید چرب غیر اشباع :
زیتون C18:1اولئیک
افتابگردان-سویا-گلرنگ C18:2لینولیئک
کتانC18:3لینولنیک
صادرات به صورت فرآوری شده یا نیمه فرآوری شده :
پالم اولئین (جزء مایع ) پالم استئارین (جزء جامد)
نسبت یکسان اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع (50%)
نیمه جامد در دمای معمولی اتاق
حاوی مواد آنتی اکسیدانی طبیعی
(کاروتنویئدها ،توکوفرول ها،استرول ها ،فسفاتیدهاو ...)
خاصیت ضد سرطانی وضد انعقادی خون
نسبت دو نوع اسید چرب اشباع و غیر اشباع تقربیا" یکسان
50 درصد اسید چرب غیر اشباع بدون داشتن ترکیبات ترانس با ترکیب:
اسید اولئیک 37%
اسید لینولئیک 10%
50 درصد اسیدهای چرب اشباع :
عمدتا اسید پالمیتیک 44 %
اسید استئاریک 4.3%
کالری و ویتامین:
هر گرم روغن 9 کیلو کالری انرژی
شامل ویتامین های محلول در چربی مانند A، D، E ،K
منبع غنی پیش ساز ویتامین A به شکل کارو تنوئید ها(رنگ مایل به قرمز به دلیل محتوای بتا کاروتن بالا )
روغن تصفیه شده قرمز رنگ پالم در برخی از کشورها برای پیشگیری رفع کمبود ویتامینA استفاده دارد.
اسید های چرب : اسید چرب اشباع عمده در روغن پالم اسید پالمیتیک
کلسترول:
روغن پالم مانند سایر روغن های گیاهی حاوی مقدار کمی پیش ساز کلسترول گیاهی می باشد.
.(روغن پالم : 2.6-6.7 و پالم کرنل0.6-3.7 میلی گرم)
رژیم های غذایی با محتوای بالای چربی، اسیدهای چرب اشباع منجر به افزایش غلظت بالای کلسترول در خون و به خصوص افزایش (LDL - کلسترول)
بیماری:
مرکز علمی منافع عمومی (CSPI) و سایر مطالعات، مصرف بیش از حد اسید پالمتیک، باعث افزایش سطح کلسترول خون و بیماری های قلبی می شود
نسبت هضم و جذب روغن پالم در بدن انسان شبیه به سایر روغن های خوراکی مصرفی و بیشتر از 97 درصد است.
اسیدهای چرب ترانس :ترانس در فرآیند هیدروژناسیون روغن های گیاهی و تبدیل آن به روغن جامد بوجود می آید
در روغن پالم طبیعی اسید چرب ترانس وجود ندارد.
خواص آنتی اکسیدانی :
وجود آن ها در روغن های گیاهی باعث پایداری روغن می شود
مقدارآن طی فرآیند تصفیه ی روغن کم می شود
سطح آنتی اکسیدانهای طبیعی (توکوفرول ها) در انواع پالم 150-1500 ( میلی گرم / کیلوگرم) و در پالم کرنل260 ( میلی گرم / کیلوگرم)
سال 1374 : روغن یارانه ای مصرف خانوار 97% روغن جامد و 3%مایع
سال 1380 : استفاده از روغن نباتی جامد در حدود 80%
سال1386: روغن نباتی جامد 60% و روغن مایع 40 %
سال1386 :میزان دریافت انرژی ازاسید چرب ترانس ایران : 4.2%
سال 1389 : استفاده ازروغن نباتی نیمه جامد در خانوارهای شهر تهران 45%
سال 1391: میزان دریافت روغن ااز رژیم غذایی روزانه 46 گرم
(بر اساس گزارش سبد مطلوب 35 گرم روزانه)
سال 1392: استفاده از روغن نیمه جامد کمی بیش از 50%
جهت اطلاع از مطالب به روز سایت به کانالهای ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید.
جهت ورود به سایت بهداشت محیط ایران کلیک کنید