سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط
سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط

نقش و جایگاه بازرسی در بهداشت مواد غذایی


نقش و جایگاه بازرسی در بهداشت مواد غذایی


مقدمه :‌

پیشرفت در صنایع غذایی و کشاورزی و استفاده از مواد افزودنی مختلف وجود وقوع آلودگی های اتفاقی در مراحل مختلف تولید وتوزیع مواد غذایی مسائل جدیدی را بوجود آورده که علی رغم مفید و موثر بودن برخی مواد و روشها در حفظ و نگهداری مواد غذایی در بسیاری از موارد مصرف بیش از حد این مواد اثرات سوء بر سلامتی جامعه دارد . همچنین مصرف برخی از مواد شیمیایی ،‌آنتی بیوتیکها ،‌داروها و هورمن ها در کشاورزی و دامپروری موجب بروز عوارض پیش بینی نشده درمحصولات تولیدی می گردد که نمونه آن بیماری جنون گاوی و یا آنفلونزای مرغی
می باشد که سلامتی مصرف کنندگان را تهدید می کنند با توجه به این موارد ،‌کنترل و بازرسی واحدهای تولید و عرضه مواد غذایی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد .

تعریف بازرسی ( ‌مواد غذایی ‌)

منظور از بازرسی : بازدید و بررسی وضعیت بهداشتی مراکز تهیه وتوزیع وفروش مواد غذایی و اماکن عمومی به منظو راعمال ضوابط ( بهداشت محیط ) و مواد غذایی است .

هدف کلی از بازرسی :

رعایت اصول و موازین بهداشتی در مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذایی و وسائط نقلیه حامل آن و عرضه مواد غذایی سالم و بهداشتی در جهت ارتقاء سلامت جامعه

اهداف اختصاصی

الف :‌بازرسی از مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذایی و وسایط حمل ونقل مواد غذایی

1- حصول اطمینان از رعایت اصول و موازین بهداشت فردی و عمومی در مراکز تهیه وتوزیع و فروش مواد غذایی

2- اطمینان از مطابقت وضعیت وسایط حامل مواد خوردنی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی با ضوابط و آئین نامه های مربوطه  

3- اعمال قوانین و مقررات مربوط به مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذایی  

4- ارائه آموزش های لازم به متصدیان و کارگران مراکز مذکور 

ب - بازرسی به منظور کنترل مواد غذایی :‌ 

1- حصول اطمینان از عرضه مواد غذایی سالم و جلوگیری از عرضه مواد غذایی فاسد یامشکوک به فساد

2- حصول اطمینان از مطابقت وضعیت میکروبی و شمیمایی مواد غذایی با استاندارهای مربوطه  

3- توقیف و نمونه برداری مواد غذایی مشکوک به فساد و جلوگیری از فساد و معدوم نمودن مواد غذایی

محل بازرسی : کلیه اماکنی که به نحوی در تولید ، نگهداری و توزیع وعرضه حمل ونقل مواد غذایی نقش دارند
می باشد از جمله انبارها ، سردخانه ها مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذایی و آشپزخانه ها و وسائط نقلیه

شیوه های مختلف بازرسی از مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذایی :

1- مراجعه به مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی طبق برنامه مدون از پیش تعیین شده و کنترل مسائل بهداشتی و مواد غذایی و آموزش زمانی و مکانی

2- طرح تشدید کنترل بهداشتی اماکن ومراکز ( طرح ضربت )

3- اجرای گشت ویژه جهت برخورد با فروشندگان مواد غذایی به صورت دوره گردی

4- بازرسی در قالب اکیپ های مشترک با ارگانهای ذیربط از جمله بازرسی در قالب اکیپ فرمانداری ، بازدیدهای مشترک با شبکه دامپزشکی ، بازدید با اتحادیه های مختلف صنفی و ...

5- تغییر شیوه زندگی مردم از طریق تغذیه مناسب و بهداشتی

چالش های موجود در بازرسی از مراکز تهیه و توزیع و فروش موادغذایی و کنترل مواد غذایی

1- کمبود نیرو وازدیاد مراکز تهیه وتزویع مواد غذایی و وسایط حمل و نقل مواد غذایی

2- کمبود وسیله نقلیه جهت بازرسی

3- متناسب نبودن سر فصل آموزشی دانشگاهی با مسئولیت ها وبازرسی های بهداشتی

4- عدم اطلاع کافی متصدیان و کارگران مراکز و اماکن و همچنین جامعه از قوانین و مقررات جامعه

5- فقدان حق و حقوق مزایای بازرسی در مقایسه با سایر ارگانهایی که وظیفه بازرسی دارند.

6- تعداد مراکز بازرسی و دخالت در وظایف و مسئولیت های یکدیگر

7- وجود بعضی نارسایی ها در کنترل قاچاق مواد خوردنی ، آشامیدنی و آرایشی وبهداشتی

8- نداشتن وسایل ارتباطی ( بی سیم ،‌موبایل ، ... ) بازرسین با مراکز بهداشت

9- عدم حمایت قانونی از بازرسین بهداشت

10- کمبود امکانات آزمایشگاههای کنترل مواد غذایی

راه کارها

1- تامین خدمات پشتیبانی از جمله نیرو – وسیله نقلیه ، وسایل ارتباطی سریع و لوازم و تجهیزات آزمایشگاهی

2- تخصیص شعبه ویژه رسیدگی به تخلفات بهداشت محیط و مواد غذایی در دادگستری ها و یا رسیدگی خارج از نوبت به اینگونه پرونده ها

3- کنترل موثرتر جهت جلوگیری از ورود مواد غذایی قاچاق به کشور ونیز افزایش کیفیت کالاهای تولید داخل و توجه به بازاز پسندی آنها

4- برقراری حق بازرسی همانند سایر ارگانهای مشابه

5- استراد بخشی از جرایم ماخوذه از محل تخلفات بهداشتی به منظور تامین نیازهای آزمایشگاه وابزارلوازم کار

6- متناسب نمودن سرفصل های آموزشی دانشگاه ها با مسئولیت های بازرسی های بهداشتی مطابق شرح وظایف

7- افزایش میزان سهمیه ادامه تحصیلات پرسنل بهداشت محیط در مقاطع مختلف



مطالب مرتبط با موضوع بالا در سایت بهداشت محیط ایران :

مواد غذایی





جهت دانلود تولبار سایت بهداشت محیط ایران روی تصویر زیر کلیک کنید






(جهت دسترسی به مطالب به روز به سمت چپ سایت بخش آخرین مطالب مراجعه کنید)