استاندارد روش نمونه گیری از پساب های صنعتی
هدف از ارائه این استاندارد تعیین روشی جهت نمونه گیری از پساب های صنعتی است که در آن اصول مشخصی برای یکنواخت کردن روشهای مختلف نمونه گیری تدوین شده و این روش در مقیاس عمومی قابل اجراء بوده و در موارد خاص نیز احتمالا کاربرد خواهد داشت .
2-1 نمونه گیری: واژه نمونه گیری که در این استاندارد بکار میرود عبارتست از برداشتن قسمتی از پساب که نمایانگر کل پسآب مورد نظر باشد .
2-2 فاضلاب خام : عبارتست از آبی که پس از ورود به واحد صنعتی و گردش در مراحل مورد نظر به مواد موجود آلوده میگردد .
2-3 پس آب صنعتی: فاضلابی است که عمل پالایش جهت کاهش آلودگی در مورد آن انجام گرفته است.
3 ـ نکات مهم در نمونهبرداری 3
3-1 هدف اصلی نمونه گیری بدست آوردن قسمت کوچکی از پس آب صنعتی است که نمایانگر خصوصیات واقعی پس آب باشد و مهمترین عوامل اساسی برای رسیدن باین مقصود عبارتند از :
" نقطه نمونه گیری" , " زمان و تناوب نمونه گیری" , " حفظ ترکیبات نمونه تا زمان اجرای آزمایش ."
3-2 در هر روش نمونهبرداری قواعد عمومی زیر باید بکار رود :
3-2-1 نمونهها باید نشان دهنده وضعیت موجود در نقطهای باشد که از آن محل برداشت انجام گرفته است .
3-2-2 نمونهها باید دارای حجم مناسب به نحوی باشد که امکان تجدیدپذیری آزمون به تعداد مورد نظر در روش آزمون مربوطه فراهم گردد .
3-2-3 نمونهها باید طبق روشی جمعآوری , بستهبندی و حمل و نقل گردد که مراقبتهای لازم جهت تأمین عدم تغییر در ترکیبات و خصوصیات ویژه آن تا مرحله تجزیه در آزمایشگاه درباره آن اعمال شده باشد .
نمونه گیریاز پس آب یک واحد صنعتی تنها در یک نقطه مخصوص باید انجام پذیرد و آن نقطهای است که پس آب از محوطه کارخانه خارج و به بیرون تخلیه میگردد .
5-1 در صورت نیاز به شناخت تغییر در ترکیبات پس آب صنعتی در حین دوره مشخص مثلا زمانی که تخلیه پس آب به حداکثر مقدار خود میرسد , نمونه گیریباید در تناوبهای متناسب و کوتاه مانند هر پنج , ده , پانزده و یا 30 دقیقه انجام پذیرفته و سپس مورد آزمون قرار گیرد .
5-2 برای مطالعه میانگین وضعیتها , نمونه مرکب 4 برای یک دوره کار روزانه واحد صنعتی و یا یک دوره معمول 24 ساعته و یا یک دوره تولید باید جمعآوری گردد .
چنین نمونه مرکبی باید با تناوب مشخص از کانال عمومی تخلیه پس آب واحد صنعتی جمعآوری و مخلوط شده و حجم نمونههای انفرادی باید متناسب با حجم پس آب جاری در لحظه نمونه گیریانتخاب گردد .
5-3 تناوب نمونه گیریبستگی به تکرار تغییرات در ماهیت پس آب و حجم جریان آن دارد و در چنین مواردی باید دقت کافی به نحوی مبذول گردد که نمونه برداشته شده معرف مقدار حقیقی مواد جامد معلق نیز باشد .
5-4 در هر صورت در بیشتر موارد , نمونه گیریبا تناوب یک ساعته توصیه میگردد .
6-1 سطل با آستر داخلی لعابی و یا چینی که پوشش آن سالم و بدون شکستگی باشد و یا هر ظرف شیشهای دیگر برای نمونه گیری مناسب میباشد .
6-2 ظرف نمونه گیریباید دارای دهانه گشاد بوده و حجم آن به اندازهای باشد که محتوی آن را براحتی بتوان بداخل ظرف نمونه منتقل کرد بدون اینکه سرریز شده و یا قسمتی از آن خالی بماند .
6-3 در صورت موجود بودن , از وسایل خودکار نمونه گیرینیز میتوان استفاده کرد .
7-1 بطریهای دربدار شیشهای با دهانه گشاد به حجم دو تا سه لیتر جهت نگهداری نمونه مناسب است .
7-2 بطریهای نگهداری نمونه باید ابتدا با اسید شستشو و سپس با آب مقطر آبکش گردد .
7-3 در صورت حمل نمونه به مسافات دور باید کلیه مراقبتهای لازم برای جلوگیری از شکستن بطریها در حین انتقال انجام پذیرد .
8-1 در نمونه گیری از پس آبی که دارای مواد جامد معلق است باید نهایت دقت بنحوی بعمل آید که نمونه برداشته شده معرف مقدار حقیقی این گونه مواد در زمان نمونه گیری باشد .
8-2 نمونه گیری نباید از کتاب پس آب و یا با خراشیدن رسوبات کف کانال انجام گیرد .
8-3 نمونه باید به آرامی و بدون ایجاد حبابهای هوا برداشته شود .
8-4 وسیله نمونه گیریرا وارد جریان پس آب کرده و آن را در نقطهای که به فاصله از کف کانال قرار دارد , پر کنید .
8-5 نمونه های انفرادی را باید در ظرفی شیشهای و یا لعابی تمیز و خشک که گنجایش آن متناسب با حجم نمونه مرکب است خالی کرد . مقدار نمونه مورد نیاز برای آزمون از این ظرف برداشته شده و در حین عمل لازم است نمونه مرکب کاملا مخلوط شود تا مواد جامد آن بحالت معلق در آید .
8-6 بطریهای نگهدارنده نمونه را قبلا یا پس آب شستشو داده و سپس به کمک وسیله نمونه گیریطوری پر کنید که در بالای آن حباب کوچکی جهت جلوگیری از شکستن بطری در اثر انبساط نمونه ( ناشی از تغییرات بعدی حرارت ) خالی بماند .
8-7 در صورت نیاز مقدار لازم از مواد محافظت کننده ترکیبات نمونه را بر روی آن ریخته و درب بطری را ببندید .
یادآوری : در صورتیکه باید از محافظت کنندههای شیمیائی مشخص شده در روش آزمون استفاده گردد , لازم است مقدار تعیین شده محافظت کننده را فقط به آن قسمت از نمونه که برای آن آزمون در نظر گرفته شده است اضافه و بقیه نمونه دست نخورده باقی بماند .
8-8 هر بطری نمونه باید برچسبگذاری شده و اطلاعات زیر بر روی آن نوشته شود :
8-8-1 محل نمونهگیری
8-8-2 زمان نمونه گیریبه روز و ساعت
8-8-3 نام مواد شیمیائی محافظت کننده افزوده شده
8-8-4 درجه حرارت نمونه در حین برداشت
یادآوری : آزمونهای درجه حرارت , رنگ و بو , سولفیدهای نامحلول و کلر باقیمانده باید در صورت نیاز به آزمون در محل انجام گرفته و نتیجه آن بر روی برچسب قید گردد .
9-1 روش یکسانی برای نگهداری آزمونه جهت تمام آزمونها موجود نبوده و بستگی به نوع آزمون مورد نظر دارد ولی اغلب نمونهها را میتوان برای حفظ ترکیبات موجود در داخل جعبهای با جدار عایقبندی شده که محتوی یخ است در حرارت 3 تا 4 ساعت قبل نگهداری خواهد بود .
9-2 به نمونه برداشته شده جهت آزمون مجموع سولفیدها مقدار دو میلیلیتر محلول 22 درصد استات روی بازاء هر لیتر نمونه اضافه کنید .
9-3 نمونه برداشته شده جهت آزمون فنل را به وسیله اسید اورتوفسفریک در مجاورت معرف متیل اورانژ به PH پائینتر از چهار رسانیده و بازاء هر لیتر نمونه مقدار یک گرم سولفات مس افزوده و در حرارت 10-5 درجه سانتیگراد نگهداری نمائید .
این نمونه باید حداکثر طی 24 ساعت پس از زمان جمعآوری در معرض آزمون قرار گیرد .
9-4 نمونه برداشت شده جهت آزمون سیانید را به وسیله ئیدراکسید سدیم به PH بالاتر از 11/0 رسانیده و در محل سرد نگهداری کنید .
9-5 جهت تثبیت فلزات سنگین در صورتیکه نمونه اسیدی قوی نباشد , مقدار 5 میلیلیتر اسید نیتریک غلیظ بازاء هر لیتر اضافه کنید .
9-6 به نمونههای برداشته شده جهت آزمون روغن و چربی برای جلوگیری از فعالیت باکتریها مقدار 5 میلیلیتر اسید سولفوریک ( یک به یک ) بازاء هر لیتر اضافه نمائید .
|
1- Waste Water
2- Industrial Effluents
3- برای توضیحات بیشتر به استاندارد شماره 2347 ایران مراجعه شود
4- Composite Sample
(جهت دسترسی به مطالب به روز به سمت چپ سایت بخش آخرین مطالب مراجعه کنید)
www.environmentalhealth.ir